Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Naciągnięcie paska klinowego
Autor Wiadomość
MarekM
[Usunięty]

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 19:01   Naciągnięcie paska klinowego

Witam wszystkich, czy ktoś mógłby mi poradzić, jak samemu naciągnąć pasek klinowy w astrze f, nie mając do dyspozycji żadnych specjalistycznych narzędzi. Próbuję to zrobić od dłuższego czasu, niestety bez powodzenia. Pasek ma luz ok. 3 cm. Co objawia sie m.in. dokuczliwym piskiem podczas ruszania ze świateł lub nadmiernym obciążeniu alterantora (np. przez włączenie ogrzewania tylnej szyby). Opis w książce "napraw to sam" mówiący o tym, że śruba od altrenatora sama reguluje naciąg paska mija się z prawdą albo mam nieoryginalną śrubę.
POzdrawiam

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

roli 

Model Opla : astra c14nz :)

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 19:05   

JAKI MASZ SILNIK BO W C14NZ masz naciagacz i nic nie naciągasz chyba ze ci walnoł sprawdz i daj znac jak ci poszło.
Przy okazji pozdrawiam ziomala z chorzowa
Ostatnio zmieniony przez roli Czw Paź 25, 2007 19:06, w całości zmieniany 1 raz  

MarekM
[Usunięty]

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 19:39   

Cze, dzięki za pozdro, mam silnik c14 SE i niestety nie ma tu zadnego naciągacza tylko zwykła śruba M10 z nakrętką.

guma70 

Model Opla : Astra G 1.6 8V
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 1
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 07:56   

MarekM napisał/a:
Cze, dzięki za pozdro, mam silnik c14 SE i niestety nie ma tu zadnego naciągacza tylko zwykła śruba M10 z nakrętką.

A czy ta zwykła śrubka nie ma dziwnych wypustów po bokach, bo w takim razie trzeba kupić klucz albo "dostosować". W mojej Corsie są dwie śruby Gwiazdki.
Pierwsze trzeba popuścić śrubę od strony silnika wchodzącą w obudowę alternatora, a następnie kręcić drugą śrubą od strony kabiny do żądanego naciągu.
Pozdrowionka! :spoko:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

MarekM
[Usunięty]

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 16:59   

Dzięki za podpowiedź, ale obaqiam się, ze to nic nie da. Popuszczałem śrubę od strony silnika i obracałem tą drugą w prowadnicy. Niestety kręciła się w miejscu, a pasek jak był luźny, tak jest. NIe ma innego wyjścia tylko musze poprosić małzonkę, żeby mi pomogła.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu