Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tajga
Sro Gru 26, 2007 00:00
Prędkosciomierz do Kadiego z Obrotkiem PILNE!!!
Autor Wiadomość
CalibroManiac 
Calibra Forever

Model Opla : Vectra GT C20XE 1993 r.

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 14:34   Prędkosciomierz do Kadiego z Obrotkiem PILNE!!!

Witam mam takie pytanie otóż w moim Kadeciku wariuje wskaźnik paliwa. Mam prędkościomierz bez obrotomierza dlatego pomyślałem o tym aby założyć prędkościomierz z obrotomierzem wtedy załatwił bym obie sprawy za jedym zamachem czyli brak obrotomierza oraz głupiejącą wskazówkę od paliwa. Odnośnie tej wskazówki to wydaje mi sie że problem tkwi właśnie w zegarach. W piątek zatankowałem 11 litrów wskazówka skoczyła na 1/4 pojeździłem przez weekend w miedzy czasie wskazówka skakała sobie od 0 do 1/4 wczoraj zatankowałm niecałe 5 litrów i wskazówka skoczyła na 1/2 po czym dziś już jest w okolicach rezerwy czasami sie odchyla na 1/4. Ruchy wskazówki sa płynne lecz przy uderzeniu w zegar czasami sie lekko poruszy. Czy może mi ktoś z tym pomóc i jednocześnie doradzic czy zegary z obrotkiem będą pasować czy musze mieć jakieś dodatkowe kości do podpięcia?? Zamówiłem juz na allegro takie zegary i teraz sie zastanawiam czy nie odwołac oferty skoro mogą nie pasowac proszę o poradę

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Adik
[Usunięty]

Wysłany: Wto Cze 05, 2007 16:07   

Spoko. Kupe lat kombinowałem przy Kadecie.
Do obrotomierza będziesz musiał podpiąć jeden kabelek od cewki zapłonowej. Kostka zostaje ta sama. Możesz luknąć na www.ktk.prv.pl w poradach.

CalibroManiac 
Calibra Forever

Wysłany: Wto Cze 05, 2007 16:23   

a co z wskaźnikiem paliwa ?? bo byłem przed chwilą odkreciłem zegary i poruszałem strzałką od paliwa ale ni hu hu chodzi bardzo wolno chyba że sie puka w deskę roździelczą to przeskakuje po kawałku a gdy wyłacze zapłon to bardzo wolno opada do zera chyba że również sie puka to wtedy ten sam efekt co w druga stronę. Hej szukałem na tej stronie i nie ma nic o podłączeniu do cewki mógbyś to mi tak po chłopsku napisać co i jak ?? byłbym wdzieczny.

Adik
[Usunięty]

Wysłany: Wto Cze 05, 2007 19:56   

Co do wskazówki paliwa to myślę ze jednak padł.
Przy zegarach pin 2 a przy cewce masz 4 piny i w ten 4 sie wpinasz (jest on wolny), patrzac na cewke od strony kabelków to po prawej stronie.

[ Dodano: Wto Cze 05, 2007 21:00 ]
a tu masz cewkę

[ Dodano: Wto Cze 05, 2007 21:12 ]
Z tu złącze przy zegarach

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

kokos 
Kad.D,E Vec.A Ast.F

Model Opla : Astra F sedan 1,4 94r
Zaproszone osoby: 21
LPG: si

Punkty zdobyte: 13
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 04:39   

CalibroManiac, w twoim wypadku (ze wzgledu na rocznik) powinienes miec juz kablek fabrycznie bo z tego co pamietam po rozmowie z mehaniorem ktory pracowal a ASO swego czasu ,to byly od 1990 roku a nawet zdazaly sie modele z 1989 ktore instalke mialy podprowadzona na gotowo,wiec najpierw musisz tak sprawdzic.Zakup licznika jak najbardziej ale najpierw sprawdz w baku czy na zamontowanym tam plywaczku/czujniku od mierzenia ilosci paliwa nie wyrobila sie plytka po ktorej slizga sie precik wskazojacy.

lukas25 

Model Opla : kadett e & astra f
LPG: TAK

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 19:46   

CalibroManiac napisał/a:
a co z wskaźnikiem paliwa ?? bo byłem przed chwilą odkreciłem zegary i poruszałem strzałką od paliwa ale ni hu hu chodzi bardzo wolno chyba że sie puka w deskę roździelczą to przeskakuje po kawałku a gdy wyłacze zapłon to bardzo wolno opada do zera chyba że również sie puka to wtedy ten sam efekt co w druga stronę. Hej szukałem na tej stronie i nie ma nic o podłączeniu do cewki mógbyś to mi tak po chłopsku napisać co i jak ?? byłbym wdzieczny.

w kadecie tak jest ze chodza bardzo walno skazowki paliwa i temp. płynu- zrobili wskazniki na bimetalu (jak w starze :) parodia) .

sprawdz czy gdzies nie przyciera. a moze zdejmowales ja? to wtym przypadku proponuje zmienic caly licznik.

powodzenia z naprawą-wymianą

CalibroManiac 
Calibra Forever

Wysłany: Sob Cze 09, 2007 19:37   

Sytuacja sie wyjaśniła zegary są dobre podpinał mi elektryk na krótko i odchyla sie do końca skali wada leży w czujniku. Ma ktoś może na sprzedaż??

GrzECHO 
ChEMIK

Model Opla : VA 2000
Zaproszone osoby: 8

Punkty zdobyte: 49
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 22:45   

CalibroManiac napisał/a:
Ma ktoś może na sprzedaż??

Jest tego sporo na allegro i na szrocie pewnie tez znajdziesz w dobrej cenie.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

CalibroManiac 
Calibra Forever

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 00:43   

Właśnie tak sporo to nie ma bo to jest starego typu i nie jest razem z pompą tylko osobno na allegro był jeden ale poszedł w piątek dlatego też pytam

[ Dodano: Sro Cze 20, 2007 17:34 ]
Mam jeszcze pytanie jak sie wpiąć gdybym chciał zaadaptować obrotek np z puuloneza lub fiata 125p wiem że tekie obrotki mają 3 piny w takim przypadku jak to podłączyć ?? Jest masa, impuls z cewki i ten trzeci co??

Odpowiedz do tematu