Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
PROBLEM: Odblokowanie/otworzenie drzwi
Autor Wiadomość
peper
[Usunięty]

Wysłany: Sro Sty 11, 2006 07:56   PROBLEM: Odblokowanie/otworzenie drzwi

Witam,
Mam problem, który dotyczy przednich prawych drzwi auta w ujemnej temperaturze. Jak są zamkniete, to OK, ale jak je otworzę, to nie dają się zamknąć. Ciągłe "kłapanie" nic nie daje, bo zamek nie załapuje a i nie chcę trzaskać, bo jak opisał któryś z kolegów z autokącika.pl, takie kłapanie przpyłacił wystrzeleniem bocznej poduchy w fotelu...
Wracając do moich drzwi. Jak się wnętrze nagrzeje, to zamek puszcza i drzwi można swobodnie zamykać i otwierać i własnie wczoraj sytuacja analogiczna. Owszem po pewnym czasie drzwi zadziałały zgodnie z przeznaczeniem, ale jak zaskoczył centralny, to już niestety się wogule nie odblokowują i nie otwierają, pomimo nagrzania auta. Nawet ręcznie i przy uzyciu siły nie można podnieść rygielka drzwi. Psikałem różnymi odmrażaczami/mazidłami i nic nie pomaga. Auto stoi w nieogrzewanym garażu.
Czyżby zamek szlag trafił...? Tylko jak rozebrać boczek zamknietych drzwi, albo lepiej JAK JE OTWORZYĆ??
Pozdrawiam
pp

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
ryba1
[Usunięty]

Wysłany: Sro Sty 11, 2006 09:08   

W omedze a wywalilem fotel. wtedy mialem dojscie do srob od tapicerki. odkrecilem centralny, po 20 minutowej walce otworzylem dzwi. okazalo sie ze sprezyna na zamku miala luz. zamek na zlomie 50zl i wszystk dzialalo. pozdrawiam

facet_
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 16, 2006 13:18   

Mysle ze na przyszlosc najbezpieczniej rozebrac dzwi i wytrzec elementy do sucha i nasmarowac czyms gestym (smar grafitowy), woda niestety splywa po szybie i stad taki efekt, widze ze na LOB tez pytales a tam na pewno jest recepta na rozbieranie zamknietych dzwi, pozdrawiam

peper
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 16, 2006 20:37   

No właśnie nie znalazłem na LOB recepty na rozebranie zamknietych drzwi. Ostatnio miałem mozliwość wstawienia auta na noc do ogrzewanego garażu (na dworze -8* a w garażu +15*) i dzięki temu drzwi odmarzły i teraz się otwierają. Boję się jednak, że sytuacja znów się powtórzy a nie mam teraz czasu na rozbieranie i smarowanie mechanizmów. Wezmę sie za to dopiero wiosną i wtedy odpowiednio nasmaruję ;)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

18%
67%
81%
eduardo_vkp
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 16, 2006 22:03   

peper napisał/a:
Wezmę sie za to dopiero wiosną i wtedy odpowiednio nasmaruję Wink

do wiosny pewnie zapomnisz bo nie bedzie tego... :lol:
i obudziszsie w nastepna zime :wesoly:

peper
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 16, 2006 22:37   

Tiaa. To taki standard już, że się człowiek z ręka w nocniku budzi, hehe... A to nie będzie się chciało rozbierac, a to czasu znów nie bedzie i tak w kółko... Na razie zamek działa, ale przerażaja mnie zapowiedzi zbliżających się 15-stopniowych mrozów.
Aaa, i roleta zaczęła dzisiaj znów działać ;) . Ciekawe jak długo...

eduardo_vkp
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 16, 2006 22:49   

mam taka rade :lol: umyj samochod POMAGA :mrgreen:
mnie sie blokowala szyba el. od kierowcy otwierala sie 3cm i stawala:? na VKP poradzili mi zeby rozbierac boczek od srodka i nasmarowac krzyzak i prowadnice nie chcialo mi sie oczywiscie :P ale jechalem w gosci i musialem miec czyste autko(bylo zaciapane ale nie mocno wcale) umylem i jak reka odjal szyba dziala jak dawniej :mrgreen:

peper
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 16, 2006 22:53   

Ty mnie tu nie podpuszczaj, hehe. I tak mam pie****ca na punkcie czystości auta. Nie dość że myję dokładnie 1x w tygodniu, to jeszcze jak chlapa była to codziennie potrafiłem brać płukanie myjką ciśnieniową z syfu!
Jeszcze się skuszę a tu mrozy -15* zapowiadają. Wtedy nawet nie dam rady odjechać, bo do betonu przymarznie ;)

EDIT EDUARDO: mala cenzurka :wink:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

18%
67%
81%
piter
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 08, 2007 20:57   

to ze drzwi przymarzną to w omie standard, na krótki czas pomaga rozebranieboczków i przesmarowaniu wd40 a później potraktować smarem w spraju,też to przerabiałem a od kiedy zalożyłem alarm i zamykam i otwieram pilotem problemik zanikł

maniakopel 

Model Opla : Astra G 2.0 DI_16V
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 21:16   

Heh przypomniało mi się wsiadanie do omegi przez tylne drzwi gdy przednie drzwi mi przymarzały do uszczelek hehe mimo tego ze samochód zawsze stał w garażu.....a nie miałem czasu żeby iśc do domu po suszarke.Ale myśle że omega to jest pikuś do calibry......gdzie poprzez brak ramki wokół szyby to sa jeszcze większe problemy z otworzeniem drzwi.A smarowanie uszczelek silikonem itp przynosiło efekty ale na krótko...A co do zamków to też miałem takie przypadłości chodz bardzo żadko a drzwi też miałem sterowane z pilota......myśle że najważniejsze są odpowiednio mocne siłowniki do centralnego.

Odpowiedz do tematu