Wysłany: Sro Sty 16, 2008 11:15 Problem Opel Agila 1.2 16V 2001 rok
Witam !
Posiadam Opel Agila 1.2 16V 2001 rok przebieg 29 tys km.
problemem sa falujace obroty biegu jalowego po zimnym rozruchu oraz brak reakcji na gaz w tym czasie.
Wszystko ustępuje po kilkudziesięciu sekundach.
Występuje też u mnie problem polegający na tym , że przy zmianie biegu po puszczeniu gazu obroty delikatnie podskakują zanim spadną gdzieś około 100 obr/min.
wczoraj wymieniałem przepływomierz ponieważ był uszkodzony na zamiennik firmy MTM.
Dodam że auto ponad 3 lata stało w garażu bo to auto mojego dziadka , teraz chcę je sprzedać ale muszę je doprowadzić do bardzo dobrego stanu technicznego.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Michał.
P.S czy jest ktoś w Krakowie kto miałby interfejs i trochę czasu żeby zczytać błędy ?
info proszę na michalbozek@op.pl
pozdrawiam
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Model Opla : agila
Wiek: 36 Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 11 Skąd: las na Śląsku
Wysłany: Sro Sty 16, 2008 17:49
Nie będę się wypowiadał na temat falujących obrotów, ale jeżeli chodzi o podwyższone obroty przy zmianie biegów (czyli puszczenie "gazu" i opóźniona reakcja silnika) to jest to objaw jak najbardziej normalny, ponieważ przepustnica jest regulowana elektronicznie, nie ma linki. I tak to działa w tym silniku. POZDRAWIAM
Witam!
Dziękuję nie jeździłem wcześniej tym samochodem więc myślałem że to jakaś anomalia a falujące obroty już rozwiązałem przyczyną był zapowietrzony układ paliwowy.
Dziękuję i pozdrawiam.
P.S jeszcze tylko pytanie czy to normalne że ten model pali około 8 litrów w mieście przy dość dynamicznej jeździe (dość nie znaczy but w podłodze cały czas ) ?
pozdrawiam Michał
Model Opla : ASTRA G 1.8 16V 99r x18xel
LPG: nie
Wysłany: Sro Sty 16, 2008 21:52
Cytat:
P.S jeszcze tylko pytanie czy to normalne że ten model pali około 8 litrów w mieście przy dość dynamicznej jeździe (dość nie znaczy but w podłodze cały czas ) ?