Przesunięty przez: GrzECHO Pią Gru 28, 2007 19:24 |
|
| Autor |
Wiadomość |
cimon102
pitu pitu

Model Opla : astra G 2.0 DTL
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 05:07
|
|
|
| zibi napisał/a: | | radi1965,dobrze gada cimon102 |
Dzieki.Ja wlasnie slyszalem pare dni temu od kumpla z roboty ze mial identyczne objawy i mu rozebrali pol silnika bo mysleli ze pompa oleju, ale okazalo sie ze uszczelka ma przestrzal w trzech miejscach i stad brak cisnienia oleju w obiegu.Lepiej tego nie bagatelizowac.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
radi1965 [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 07:31
|
|
|
| cimon102 napisał/a: | | zibi napisał/a: | | radi1965,dobrze gada cimon102 |
Dzieki.Ja wlasnie slyszalem pare dni temu od kumpla z roboty ze mial identyczne objawy i mu rozebrali pol silnika bo mysleli ze pompa oleju, ale okazalo sie ze uszczelka ma przestrzal w trzech miejscach i stad brak cisnienia oleju w obiegu.Lepiej tego nie bagatelizowac.
Pozdrawiam |
Ale czy ta kontrolkapaliła się Twojemu kumplowi cały czas na wolnych obrottach, czy tylko sporadycznie ( co jakiś czas ). U mnie zapaliła się dwa lub trzy razy, na wolnych obrotach i ciepłym silniku. Nie jestem znawcą ale myślę, że jakby puszczałą uszczelka to by lampka świeciła się cały czas na wolnych obrotach, co ? |
|
|
|
 |
wally82 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 21:40
|
|
|
Napisz czy nie zmieniałeś ostatnio typu oleju.
Ja miałem kiedyś taki problem, okazało się ze smok oleju zapchał się jakimś osadem z miski.
W Twoim przypadku problem pojawia się przy rozgrzanym silniku w niskich obrotach, więc chyba mniej prawdopodobne żeby coś blokowało obieg oleju.
No ogólnie to nie polecam takiej jazdy. U mnie jak przytkał się smok jechałem ok. 1,5km do stacji benzynowej na migającej kontrolce oleju. W rezultacie panewki poszły do wymiany |
|
|
|
 |
cimon102
pitu pitu

Model Opla : astra G 2.0 DTL
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 06:04
|
|
|
| radi1965 napisał/a: | | cimon102 napisał/a: | | zibi napisał/a: | | radi1965,dobrze gada cimon102 |
Pozdrawiam |
Ale czy ta kontrolkapaliła się Twojemu kumplowi cały czas na wolnych obrottach, czy tylko sporadycznie ( co jakiś czas ). U mnie zapaliła się dwa lub trzy razy, na wolnych obrotach i ciepłym silniku. Nie jestem znawcą ale myślę, że jakby puszczałą uszczelka to by lampka świeciła się cały czas na wolnych obrotach, co ? |
Kontrolka ta mrugala na wolnych obrotach.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
miro78 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 11:47
|
|
|
u mnie było podobnie czasem-bardzo rzadko mrygała na wolnych obrotach kontrolka oleju. przyczyną byłą usterka czujnika- minimalny wyciek oleju przez środek czujnika. według mnie był to czujnik ciśnienia oleju (zamontowany z tyłu silnika nad miską z prawej strony) ale jak go wymontowałem i pojechałem kupić w ASO to u nich nazywało się to czujnik temperatury oleju. nie wiem nie znam się. po jego wymianie problem znikł. koszt czujnika w ASO 55zł. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Winston79
Model Opla : Zafira 2.0 DTI 2005
LPG: Nie
Wiek: 29 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 2 Skąd: Gorzów Wlkp. Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sob Sie 16, 2008 15:39
|
|
|
| Ja miałem tak : Kontrolka paliła mis ie na wolnych obrotach i ciepłym silniku. Po wymianie czujnika ( przeciekał czy jakoś tak ) wszystko wróciło do normy. Koszt niecałe 100 zł z robocizna. |
|
|
|
 |
bossbusko

Model Opla : Zafira 2,0 di 1999r
Dołączył: 02 Cze 2008 Posty: 45 Skąd: Busko Zdrój Punkty zdobyte: 8
|
Wysłany: Sob Sie 16, 2008 19:01
|
|
|
Widze ze to kolejna standardowa usterka zafir. Ja mialem tak jak piszecie dokladnie dwa razy. Cieply silnik, obroty ponizej 800, na skrzyzowaniach, a kontrolka jak stroboskop. Wtedy szybki telefon do mechanika i diagnoza telefoniczan, czunik oleju. Od tamtej pory tzn od 2 miesiecy jest spokój. Czujnika nie wymienialem bo mialem wieksze wydatki w postaci pompy wtryskowej |
|
|
|
 |
|
|