Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
PROBLEM Z LPG
Autor Wiadomość
osuch_20
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lip 06, 2006 12:06   PROBLEM Z LPG

Mam taki problem podczas jazdy na gazie kiedy z wysokich obrotów wyrzuci sie samochod na "luz" silnik gasnie.... ;/ czy ktos wie co trzeba zrobic zeby tak sie nie dzialo.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

szeryf 
C20NE+LPG i C14NZ

Model Opla : Astry:'94Kombi & '93Htb
Zaproszone osoby: 80
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 15
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 12:38   

Na benzynie też tak się dzieje? Najpierw odczytaj błędy a później zobaczymy. Może musisz podjechać do gazownika, który zakładał ci instalację żeby wyregulował dopływ gazu i powietrza.

Peter 

Model Opla : Tigra
Zaproszone osoby: 738

Punkty zdobyte: 3
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 13:22   

za dużo powietrza i dlatego gaśnie
zdejmij chwytak powietrza i zobacz czy to pomoże

osuch_20
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lip 06, 2006 14:41   

szeryf napisał/a:
Na benzynie też tak się dzieje? Najpierw odczytaj błędy a później zobaczymy. Może musisz podjechać do gazownika, który zakładał ci instalację żeby wyregulował dopływ gazu i powietrza.

bylem u goscia ktory zakladal mi gaz i powiedzial mi ze tak musi byc i za na gazie na luzie sie nie jezdzi... na benzynie sie taj nie dzieje

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Peter 

Model Opla : Tigra
Zaproszone osoby: 738

Punkty zdobyte: 3
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 15:10   

osuch_20, to nieprawda, troche gosc poszedl na latwizne
po prostu za mocno wdmuchiwane jest powietrze i dlatego gasnie
tez tak mialem
zdjalem chwytak powietrza i juz nie gasnie :idea:
sprawdz to i wtedy powiedz temu "mechanikowi", ze sam to naprawiles, ale mu nie powiedz o co chodzi, niech sie sam zastanowi :!:

jest jeszcze inna mozliwosc obejscia tego problemu, trzeba zaslepic w chwytaku powietrza wlot od frontu i zrobic dolot od dolu

szeryf 
C20NE+LPG i C14NZ

Wysłany: Czw Lip 06, 2006 15:40   

To prawda co napisał Peter, że tak nie ma prawa być. Ja swoją Astrę puszczę na luz i nie gaśnie. Dolot powietrza do filtra mam przerobiony przez gazowników od dołu.Połozona jest rura na kolektorze wydechowym i zasysa ciepłe powietrze z kolektora wydechowego. Podjedź do innego gazownika albo zobacz u kogoś kto też ma instalację gazową i sam przerób.

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm :)
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 36
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 16:31   

Ja nie mam chwytu, dokleiłem izolacją rurę papierowo-aluminiową(jak od wentylacji), skierowałem ją tak, żeby powietrze brane było spod filtra powietrza, jak ręką odjął.
Generalnie: powietrze nie może być chwytane z przodu, bo wtedy na luzie jest go za dużo.
Jak stoisz, to nie gaśnie?

osuch_20
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lip 06, 2006 23:20   

ja37 napisał/a:
Generalnie: powietrze nie może być chwytane z przodu, bo wtedy na luzie jest go za dużo.
Jak stoisz, to nie gaśnie?

Jak stoje to nie gasnie. bede musial sobie przerobic ten wlot powietrza

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

p@blo
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lip 07, 2006 09:21   

szeryf napisał/a:
Połozona jest rura na kolektorze wydechowym i zasysa ciepłe powietrze z kolektora wydechowego.

Co mechank to co innego. Kiedys mialem Fiata CC700. i po zainstalowaniu gazu, gazownk zdjal mi rure doprowadzajaca cieple powietrze znad kolektora (zostal krociec przy puszce filtra) a rure doprowadzajaca zimne powietrze zamknal biorac wkretarke i wkreta :D (klapke ktora otwiera/zamyka sie w zaleznosci od temp przkrecil do puszki zamykajac dolot). I autko chodzilo super. palil na gazie od strzala, niezuwazalny spadek mocy (jesli w CC 700 mozemy mowic o mocy), spalanie przyzwoite.

Ja mysle ze to czy powietrze idzie cieple czy zimne do spalania, musi byc uwzglednione podczas regulacji instalki. Bo przeciez wraz z temp zmienia sie gestosc. i tak jak wszyscy pisza, ukryc gdzies dolot powietrza (zeby nie zdmuchiwalo plomienia) i wyregulowac mieszanke.

szeryf 
C20NE+LPG i C14NZ

Wysłany: Pią Lip 07, 2006 12:53   

Najgorzej to zaprowadzić autko do gazownika, który nazywa siebie najlepszym w okolicy, a w rzeczywistości to o kant d... go rozbić i omijać z daleka. Ja jak zakładałem LPG to najpierw przeprowadziłem wywiad środowiskowy co jak i gdzie.

Odpowiedz do tematu