|
|
| Autor |
Wiadomość |
osuch_20 [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 12:06 PROBLEM Z LPG
|
|
|
Mam taki problem podczas jazdy na gazie kiedy z wysokich obrotów wyrzuci sie samochod na "luz" silnik gasnie.... czy ktos wie co trzeba zrobic zeby tak sie nie dzialo. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
szeryf
C20NE+LPG i C14NZ

Model Opla : Astry:'94Kombi & '93Htb
Zaproszone osoby: 80
LPG: Tak
Wiek: 29 Dołączył: 09 Maj 2006 Posty: 1148 Skąd: Strachanów
Punkty zdobyte: 15
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 12:38
|
|
|
| Na benzynie też tak się dzieje? Najpierw odczytaj błędy a później zobaczymy. Może musisz podjechać do gazownika, który zakładał ci instalację żeby wyregulował dopływ gazu i powietrza. |
|
|
|
 |
Peter

Model Opla : Tigra
Zaproszone osoby: 738
Punkty zdobyte: 3
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 13:22
|
|
|
za dużo powietrza i dlatego gaśnie
zdejmij chwytak powietrza i zobacz czy to pomoże |
|
|
|
 |
osuch_20 [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 14:41
|
|
|
| szeryf napisał/a: | | Na benzynie też tak się dzieje? Najpierw odczytaj błędy a później zobaczymy. Może musisz podjechać do gazownika, który zakładał ci instalację żeby wyregulował dopływ gazu i powietrza. |
bylem u goscia ktory zakladal mi gaz i powiedzial mi ze tak musi byc i za na gazie na luzie sie nie jezdzi... na benzynie sie taj nie dzieje |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
Peter

Model Opla : Tigra
Zaproszone osoby: 738
Punkty zdobyte: 3
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 15:10
|
|
|
osuch_20, to nieprawda, troche gosc poszedl na latwizne
po prostu za mocno wdmuchiwane jest powietrze i dlatego gasnie
tez tak mialem
zdjalem chwytak powietrza i juz nie gasnie
sprawdz to i wtedy powiedz temu "mechanikowi", ze sam to naprawiles, ale mu nie powiedz o co chodzi, niech sie sam zastanowi
jest jeszcze inna mozliwosc obejscia tego problemu, trzeba zaslepic w chwytaku powietrza wlot od frontu i zrobic dolot od dolu |
|
|
|
 |
szeryf
C20NE+LPG i C14NZ

|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 15:40
|
|
|
| To prawda co napisał Peter, że tak nie ma prawa być. Ja swoją Astrę puszczę na luz i nie gaśnie. Dolot powietrza do filtra mam przerobiony przez gazowników od dołu.Połozona jest rura na kolektorze wydechowym i zasysa ciepłe powietrze z kolektora wydechowego. Podjedź do innego gazownika albo zobacz u kogoś kto też ma instalację gazową i sam przerób. |
|
|
|
 |
ja37
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm :)
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE
Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 11771 Skąd: Ziemia Obiecana :)
Punkty zdobyte: 36
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 16:31
|
|
|
Ja nie mam chwytu, dokleiłem izolacją rurę papierowo-aluminiową(jak od wentylacji), skierowałem ją tak, żeby powietrze brane było spod filtra powietrza, jak ręką odjął.
Generalnie: powietrze nie może być chwytane z przodu, bo wtedy na luzie jest go za dużo.
Jak stoisz, to nie gaśnie? |
|
|
|
 |
osuch_20 [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 23:20
|
|
|
| ja37 napisał/a: | Generalnie: powietrze nie może być chwytane z przodu, bo wtedy na luzie jest go za dużo.
Jak stoisz, to nie gaśnie? |
Jak stoje to nie gasnie. bede musial sobie przerobic ten wlot powietrza |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
p@blo [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lip 07, 2006 09:21
|
|
|
| szeryf napisał/a: | | Połozona jest rura na kolektorze wydechowym i zasysa ciepłe powietrze z kolektora wydechowego. |
Co mechank to co innego. Kiedys mialem Fiata CC700. i po zainstalowaniu gazu, gazownk zdjal mi rure doprowadzajaca cieple powietrze znad kolektora (zostal krociec przy puszce filtra) a rure doprowadzajaca zimne powietrze zamknal biorac wkretarke i wkreta (klapke ktora otwiera/zamyka sie w zaleznosci od temp przkrecil do puszki zamykajac dolot). I autko chodzilo super. palil na gazie od strzala, niezuwazalny spadek mocy (jesli w CC 700 mozemy mowic o mocy), spalanie przyzwoite.
Ja mysle ze to czy powietrze idzie cieple czy zimne do spalania, musi byc uwzglednione podczas regulacji instalki. Bo przeciez wraz z temp zmienia sie gestosc. i tak jak wszyscy pisza, ukryc gdzies dolot powietrza (zeby nie zdmuchiwalo plomienia) i wyregulowac mieszanke. |
|
|
|
 |
szeryf
C20NE+LPG i C14NZ

|
Wysłany: Pią Lip 07, 2006 12:53
|
|
|
| Najgorzej to zaprowadzić autko do gazownika, który nazywa siebie najlepszym w okolicy, a w rzeczywistości to o kant d... go rozbić i omijać z daleka. Ja jak zakładałem LPG to najpierw przeprowadziłem wywiad środowiskowy co jak i gdzie. |
|
|
|
 |
|
|