Opel

Opel Forum Strona Główna Opel Home Grupy Klubowicze Forum Mapa Mapa Polski Fotoradarów Statystyki Wyszukiwarka Serwisu SZUKAJ Wyszukiwarka Serwisu Statystyki Rejestracja Mapa Polski Fotoradarów Zaloguj Wyloguj się z Portalu

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kola
Nie Lut 08, 2009 12:45
Autor Wiadomość
lookaszpl
[Twój profil został usunięty!]

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 07:04   Problem z olejem

Witam,
W lipcu zakupilem samochod od znajomego. Olej zawsze wymienial w pazdzierniku, wiec wstrzymalem sie z wymiana wlasnie do pazdziernika. Wiem, ze byl lany pelny syntetyk (znajomy wyjechal do anglii, nie mam jak zapytac jakiej firmy dokladnie). Podczas wymiany kolega zaproponowal mi wymiane na Fuchs 10W40 polsyntetyk. Jest to astra F, 10-o letnia. Ma Maly przebieg, ale zasugerowal ze przy starszych pojazdach lepiej juz lac pol syntetyk. Do pazdziernika silnik nie bral oleju (byl na tym samym poziomie). Przyznam sie szczerze, ze nie sprawdzalem od pazdziernika oleju i ostatnio blysla (tak na ulamek sekundy) mi kontrolka z olejem i po sprawdzeniu okazalo sie, ze jest duzo ponizej minimum. Dolalem ok 1l oleju i jestem juz w skali.
Niestety miesiac temu zainstalowalem instalacje gazowa. Nie wiem czy to ona ma cos wspolnego z tym czy po prostu po wymianie oleju na inny silnik zaczal brac olej.

Prosilbym o jakiekolwiek sugestie
Pozdrawiam Lukasz

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
szymik 

Model Opla : Astra II 1.6 8V (Z16SE)
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 07:10   

Też mnie to interesuje czy ktoś również miał takie doświadczenia, bo krótko po kupnie auta zainstalowałem gaz i potem zorientowałem się, że bierze dużo oleju. Okazało się, że to pierścienie, ale czy gaz mógł na to jakoś wpłynąć, że nagle zaczął brać olej?-bo poprzedni właściciel zarzekał się, że oleju starczało od wymiany do wymiany.

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
Mariusz_760301 

Model Opla : Astra G Y20DTH

Punkty zdobyte: 60
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 07:15   

Oczywiście, że tak! Gaz wypłukuje - czyści układ z nagaru - polecam wyregulować instalację aby proces wypalania nie był tak gwałtowny.

Pozdrawiam

andrzej_m55 
Dziadzia Andrzej :))

Model Opla : Kadett E automat C16NZ-C16SE
Zaproszone osoby: 2

Punkty zdobyte: 161
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 07:43   

Witam
Powiem tak olej płyn chłodzący hydrol jeśli co dzień jeździsz powinno sprawdzać się naj mniej dwa razy w tygodniu jeśli chce się mieć pociechę z auta a to nie kosztuje wiele czasu
Należy wyrobić ten nawyk i nie będzie problemów ...

venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
Największy sklep tuningowy

lookaszpl

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 07:51   

Mariusz_760301 napisał/a:
Oczywiście, że tak! Gaz wypłukuje - czyści układ z nagaru - polecam wyregulować instalację aby proces wypalania nie był tak gwałtowny.

Pozdrawiam

Ale co to oznacza, ze mam sobie juz podciac zyly, czy to jest normalne zachowanie i dobry gazownik powinien to okiełzłać?

Teraz napewno bede co chwile sprawdzal olej.

tryk1978

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 08:26   

Mariusz_760301 napisał/a:

Pozdrawiam

Mam podobny problem i stąd moje pytanie. Czy naprawdę istnieje związek między regulacją instalacji i spalaniem oleju?

Pozdrawiam.

andrzej_m55 
Dziadzia Andrzej :))

Model Opla : Kadett E automat C16NZ-C16SE
Zaproszone osoby: 2

Punkty zdobyte: 161
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 08:41   

Syn ma astre dwa 14.16V olej trzyma ciut wyżej minimum jeśli wleje więcej to momentalnie spala
Ja sądzę że gaz jest suchy i dla tego spala olej na benz. Jest leprze smarowanie a z tym wiąże się szczelność pierścieni
Takie jest moje zdanie

Mariusz_760301 

Model Opla : Astra G Y20DTH

Punkty zdobyte: 60
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 09:25   

Przede wszystkim jak macie, źle wyregulowane instalacje to (gdy mieszanka jest za uboga) znacznie wzrasta temperatura spalania, która powoduje wypalanie się nagaru, który doszczelnił wasze silniki - dlatego silnik traci kompresję i bierze olej.
Cierpią też oczywiście zawory - nie nadążają sie schłodzić.

Gazu powinniście spalać o ok 20% więcej niż benzyny - jeśli spalacie mniej to macie mieszankę ustawioną za ubogo.

Przy gazie i dużych przebiegach lepiej przejść na olej pół syntetyczny. Związki mineralne mają tę właściwość, że łapią wilgoć (lepsza współpraca z gazem) Są też specjalne oleje do silników zasilanych gazem - nie wiem czy to coś pomaga.

P.S I jeszcze jedna sprawa - gaz jest najczęściej fałszowanym paliwem w Polsce. Tankujcie na sprawdzonych stacjach

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_760301 Czw Kwi 10, 2008 09:27, w całości zmieniany 1 raz  

Romario 

Model Opla : astra F 1.6 8V caravan

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 11:51   

Nie napisałeś ile km zrobiłeś od wymiany, a to przecież najważniejsze :D Opel w/g norm może nawet brać do 1l oleju na 1000 km. jak zrobiłeś z 10 tys. km i nie zaglądałeś do oleju to nie dziw sie, że masz sucho. W/g książki obsługi należy co 1000 km. skontrolować poziom oleju. Opel, do którego nie trzeba dolewać oleju to rzadkość. Olej sie wymienia co 15 tys. km niezależnie od pory roku, teraz wszystkie są wielosezonowe.

Odpowiedz do tematu
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: