Model Opla : astra 1,6 16V
Wiek: 30 Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 36 Skąd: małopolska
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 20:32 problem z silnikiem
witam
ostatnio dziwne rzeczy dzieją mi sie z silnikiem czyli następujące
zgasł mi na skrzyżowaniu i n ie mogłem w ogóle go zapalić ani na benzynie ani na gazie udało sie dodając dużo gazu ale i tak nie równo chodził jak by gar[y] nie pracowały puszczając gaz od razu gasł ale udało sie powoli dojechać . sprawdziłem świece iskra dochodzi i przy gazowałem go porządnie na jakieś 6 tyś i objawy po jakimś czasie ustały ale jadąc wczoraj tylko na benzynie na trasie po przejechaniu jakieś 20km zaczęło sie dziać to samo zaczęło go szarpać i puszczając na luz gasł dając mu po garach jakoś jechało a jak puszczałem nogę z gazu to go szarpało i po jakimś czasie puściło jechał normalnie . dziś wracałem z wycieczki poradziłem sie mechanika i on przypuszcza ze coś z zapłonem albo przepływomierz wiec odpiąłem wtyczkę z przepływomierza jechał nawet dobrze tylko nie miał kopa ale rozpędzał sie tylko ze powoli po drodze miałem niewielki incydent z szarpnięciem ale nie wiem czy to samo ponieważ bardzo krótko to trwało, dojeżdżając do celu przełączyłem na gaz i te same efekty szarpie dusi i nierówno pracuje przełączyłem z powrotem na benz i przez jakiś czas chodził nie równo musiałem przytrzymać na obrotach wysokich i zaczął wmiare pracować cały czas na odpiętym wtyku przepływomierza
proszę o porady co może być przyczyna
z góry dziękuję
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Model Opla : Astra F 1.8 8v, Omega B MV6
LPG: T/N
Wiek: 34 Dołączył: 15 Lut 2008 Posty: 1358 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: Pon Maj 12, 2008 22:24
Może jestem uparty ale żarówka powinna się zapalać przy odpaleniu auta (na krótko).
A poza tym jak nie ma błędów to chyba też wyświetlany jest kod 12 powtarzany trzykrotnie w odstępach informujący o rozpoczęciu procedury odczytu pamięci usterek.
Jeśli błędów nie ma to nic więcej się nie wyświetla.
ja37, jak coś nie tak powiedziałem, to mnie popraw
Cytat:
zaczął wmiare pracować cały czas na odpiętym wtyku przepływomierza
to chyba raczej wyklucza świece
Ostatnio zmieniony przez DAROMV6 Pon Maj 12, 2008 22:29, w całości zmieniany 1 raz