Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z zapłonem
Autor Wiadomość
Mar 

Model Opla : Astra 2.0 DTL

Punkty zdobyte: 15
Wysłany: Sro Gru 06, 2006 17:08   

No wiesz on mi tlumaczyl ze na pompie jest modol stwierdzil ze i tak i tak padnie kiedys bo tak poprostu jest - objawy to np jak temperatura siagnie powyzej 90 *C i auto zgasnie ... poprostu zgasnie jak przy braku paliwa. Powiedzial ze mozna jechac dalej wylewajac na modół 1,5 l zimnej wody i mozna zrobic 100 km. Geleralnie jest facet w katowicach ktory to naprawia i on ma z nim kontakt :) reszta mechanikow wymienia to :/ . Ja osobiscie sadze ze poprostu pada elektronika i mechanicy wymieniaja taka rzecz poprostu a jak kazdy wie elektronika tez jest do naprawienia.. (jestem sam inz elektronikiem) wiec jesli ktos ma przyzady (oscyloskop podstawa) to w zasadzie jest w stanie naprawic kazdy uklad elektroniczny. Oczywiscie moga sie zdarzyc np elementry programowalne jak pamieci ale majac odpowiednie programatory i soft to tez jest do przeskoczenia. Wiec sprawa z naprawianiem modułów nie jest nadzwyczajna.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

skot1 

Model Opla : Astra II 2,0 DTI 16V

Punkty zdobyte: 8
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 17:20   

Mar mój kolego miał podobny problem przy odpalaniu samochodu. Usiał chechłac i an 10 razem mu dopiero odpalał. Mysiał, że to pompa, ale okazało się, że węże podające paliwo były stare i sparciałe ( są gumowe ) i przez to dochodziło lewe powietrze. Wymienił i ma po problemie

[ Dodano: Czw Gru 07, 2006 17:35 ]
ja miałem uszkodzoną pompę i to elektronikę, jak byś miał namiar na tego mechanika z Katowic to napisz np. telefon

Mar 

Wysłany: Sob Gru 09, 2006 17:18   

Wiesz nie wiem ja ogladalem kable z baku do samego silnika i sa metalowe - tylko zlaczki sa plastikowe, poza tym mnie w ogole auto nie odpala dopiero jak zaleje filtr paliwa :( . Dzis dzwonil moj mechanik i mowil ze podlaczajac pompe do urzadzenia diagnostycznego wyszlo mu iz w pompie nie dziala mala pompka :| ne wiem co to bo sie nie znam ale koszt jaki uslyszal na slasku to jakies 800 zl - w poniedzialek ma szukac tanszej tej czesci gdzies w rzeszowie :/ . Sam nie wiem co o tym myslec

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Sob Gru 09, 2006 18:34   

Widocznie ta pompka jest jakaś zwrotna i padła Ci tak jak powiedział twój mechanik " i tak kiedyś padnie" Co prawda 800 zł to sporo ale dobrze ze nie kazano Ci wymieniać całej pomp za ponad 3000.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Mar 

Wysłany: Nie Gru 10, 2006 14:30   

Napisze szczerze ze on zajmuje sie regeneracja pomp wtryskowych ogolnie i sadze , ze gdybym pojechal do aso pewnie by mi kazali wymienic pompe - jeszcze dis sie bede widzial z czlowiekiem ktory mial te same obiawy w swojej astrze i zobaczymy jak on ja wyleczyl.

garazowy
[Usunięty]

Wysłany: Nie Gru 10, 2006 16:22   

"Kontrolka od świec żarowych może się na moment zapalić dopiero przy -10."

ZIBI z tymi -10 to raczej nie masz racji bo mozesz mi wierzyc tyle nie potrzeba zeby sie zapalila konrolka swiec...jak moja astra przy takiej "grudniowej" pogodzie postoji dwa dni na dworze kontrolka zapala sie i nie ma problemu z odpalenie.;)

stefdeath 

Model Opla : leon tdi / astra dti :)

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 22:29   

garazowy napisał/a:
"Kontrolka od świec żarowych może się na moment zapalić dopiero przy -10."

ZIBI z tymi -10 to raczej nie masz racji bo mozesz mi wierzyc tyle nie potrzeba zeby sie zapalila konrolka swiec...jak moja astra przy takiej "grudniowej" pogodzie postoji dwa dni na dworze kontrolka zapala sie i nie ma problemu z odpalenie.;)

na poparcie tych słów -w mojej dzisiaj przy +3.5 stopnia i po 24h postoju lampka zapaliła się na 4s ( mierzyłem na zegarku :) po czym silnik normalnie zapalił-można by rzec na dotyk :)

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Pon Gru 11, 2006 22:54   

stefdeath, ja też zauważyłem że jak już tempratura spadnie do 4\5 stopni a w nocy astra stoi w garazu to na 2\3 sekundy też mi się zapala grzanie świec i odpala za pierwszym zaskokiem :) Widocznie moment kiedy załączane jest grzanie świec oraz czas ile mają się pdgrzewać zalezy od stopnia wychłodzenia silnika bo napewno są jakieś czujniki w bloku odpowiedzialne za to:)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

skot1 

Model Opla : Astra II 2,0 DTI 16V

Punkty zdobyte: 8
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 21:41   

Mar
To co ostatnio ci pisałem abyś sprawdził przewody to wprowadziłem cię nie celowo w błąd. Mój kolego miał takie same objawy ja ty, też myślał ze to pompa wtryskowa, ale okazało się że to przewody i trójnik ( dystrybutor przewodów ) odprowadzające paliwo nie spalone w czasie spalania. Jest to umiejscowione na kolektorze ssącym po odkręceniu pokrywy silnika plastikowa czarna. Czarne przewody gumowe w owinięte ochroną grubość 3 mm.

Mar 

Wysłany: Sro Gru 13, 2006 08:41   

Chodz Ci o te przewody ktore dochodza do filtra paliwa? hmmm. Szkoda troche bo u mnie juz zostala wymieniona owa pompka caly koszt to 850 zl (pompka w pompie). Mechanik mowil ze stara dawala 4 atmosfery a powinno byc 8 i teraz tak jest.... Jestem troche nieufny ale przetestuje i sie zobaczy czy mial racje... Faktem jest iz zyje w niepewnosci :( ....

[ Dodano: Sro Gru 13, 2006 08:43 ]
Chodz Ci o te przewody ktore dochodza do filtra paliwa? hmmm. Szkoda troche bo u mnie juz zostala wymieniona owa pompka caly koszt to 850 zl (pompka w pompie). Mechanik mowil ze stara dawala 4 atmosfery a powinno byc 8 i teraz tak jest.... Jestem troche nieufny ale przetestuje i sie zobaczy czy mial racje... Faktem jest iz zyje w niepewnosci :( ....

Ponad to znam osobe ktora miala ten sam problem i bylo to spowodowane rowniez sparcialymi przewodami (czyli nieszczelnosc jw.) lecz mowiac to gosciowi ktory mi auto robl on stwierdzil, ze to niemozliwe bo by bylo widac wyciek.....

Odpowiedz do tematu