Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z zapłonem
Autor Wiadomość
Mar 

Model Opla : Astra 2.0 DTL

Punkty zdobyte: 15
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 16:33   Problemy z zapłonem

Witam serdecznie temat kieruje do znawców. Wiec do rzeczy - auto palilo normalnie caly tydzien bedz problemu i postanowilem przetestowac jest na zimnym - wystawilem samochodzik na dwor i na drugi dzien... nic. Wstawilem na noc do garazu aby sie ogrzalo nastepnego dnia spojrzalem czy jest ropa w siltrze paliwa i byla. Pokrecilem rozrusznikiem i zaskakiwac zaczelo i by zapalil gdybym nie zapowietrzyl ukladu paliwowego ale ok ogolnie udalo sie odpalic samochod. I tu glowne pytanie - dlaczego samochod nie zapalil po nocy - swiece zarowe sprawdzilem dzialaja , po wyjeciu i podlaczeniu pradu nagrzewaja sie. I teraz czy swieze zarowe w tym modelu sa zwykle czy jakies te ktore sie bardzo szybko nagrzewaja?
I czy zarowka podlaczona do kabla od swiecy powinna sie zapalic (miedzy swieca a kablem) po wymuszeniu zazenia sie na komputerze. Prosze o odpowiedzi jesli cos jest niejasno napisane to wyjasnie bez problemu.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 144
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 17:51   

Mar napisał/a:
czy zarowka podlaczona do kabla od swiecy powinna sie zapalic

Powinna, drugi styk żarówki do masy.
Jeśli nie zaświeci, to wina przekaźnika.

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Pon Gru 04, 2006 18:05   

Słuchaj to że miałeś rope w filtrze paliwa wcale nie oznacza że ropa nie miała prawa gdzieś zamarznąc bo miałeś rope zwykłą czy zimowa wlaną??Pozatym przypatrz się desce przy odpalaniu silnika czy nie zapala Ci się ta spręzynka na raptem 2\3 sekundy jest ona równo pod centralnym mocowaniem wskazówki od prędkośćiomierza.Mi autko zapala przy minus 10 stopniach bez problemu.Może rozrusznik albo sprwdz dokładnie świeczki bo nawet jedna uszkodzona może robić spore zamieszanie.O to co znalazłem na temat świeczek do astry 2.0 di_16v

http://img233.imageshack....swieczkiko7.jpg

Mar 

Wysłany: Pon Gru 04, 2006 18:13   

Swiece sa wszystkie dobre bo sprawdzilismy 4 z nich , ropa jest wlazna z uzdatniaczem.... Nie wiem bede musial przetestowac to na spokojnie raz jeszcze bo byc moze po raz kolejny z nieuwagi przy wymianie filtra zapowietrzylem uklad i postawilem autko na noc na podjezdzie gdzie mam lekki spadek.... Chociaz nie wydaje mi sie to realne. Świece napewno sa dobre. Wracajac do triku z zarowka to robil to mechanik ktory napewno dobrze je podlaczyl z drugiej strony kolega ktory ma tez diesla twierdzi ze te nowe swiece grzeja sie momentalnie i na zarowce nic nie zobacze. Ah ta sprezynka sie nie swieci :)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

garazowy
[Usunięty]

Wysłany: Pon Gru 04, 2006 19:50   

mam taki sam silniczek w astrze... u mnie kontrolka swiec zapala sie na 2,3s jak jest naprawde zimno ale to musi naprawde byc zimno...slyszalem ze moze pomoc dodatek na zime do paliwa (najlepszy z shell'a )

skot1 

Model Opla : Astra II 2,0 DTI 16V

Punkty zdobyte: 8
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 20:11   

czy po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolik na decse rozdzielczej gasną ci prawidłowo? I po uruchomieniu silnika nie zapala się żadna?

[ Dodano: Pon Gru 04, 2006 20:21 ]
i kiedy wymieniałeś ostatnio filtr paliwa?
Z opisu wynika ze sam grzebałeć przy filtrze paliwa, a tak nie wolno. Po wymianie filtra trzeba zalać obudowę filtra paliwem do pełna.

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Pon Gru 04, 2006 20:23   

garazowy napisał/a:
mam taki sam silniczek w astrze... u mnie kontrolka swiec zapala sie na 2,3s jak jest naprawde zimno ale to musi naprawde byc zimno...slyszalem ze moze pomoc dodatek na zime do paliwa (najlepszy z shell'a )

No i tak powino być.....a u Ciebie dziwne Mar że sie nie zapala......albo temperatury sa za wysokie żeby się zapaliła albo masz cos nie tak jednak.No i świeczki się grzeją w momencie przekręcania kluczyka a jak jest bardzo zimno zapala się kontrolka(sprężynka).Chodz słyszałem że świeczki grzeją się tylko poniżej 7 stopni i to dla mnie dziwne bo w sumie po dokładnym przeanalizowanym pracy silnika z zapłonem samoczynym jest to raczej nie realne.
Ostatnio zmieniony przez maniakopel Pon Gru 04, 2006 20:27, w całości zmieniany 1 raz  

skot1 

Model Opla : Astra II 2,0 DTI 16V

Punkty zdobyte: 8
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 20:25   

sprawdz czy podczas grzebania przy filtrze nie odpiełeś ogrzewania filtra paliwa.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Pon Gru 04, 2006 20:34   

Jak dla mnie to jak grzebaleś coś przy filtrze to albo coś podłączyłeś nie tak albo się nieźle zasyfił filtr i obudowa i zdrowo zapowitrzony....ja w swojej miałem same gluty oleju i tak jak przedmówca musi być zalana do pełna obudowa.

Mar 

Wysłany: Wto Gru 05, 2006 07:04   

kontrolki zapalaja sie i gasna prawidlowo przed zapłonem, ale cos mi sie wydaje ze chodzi o zapowietrzanie sie ukladu. Dzis rano tez nie moglem zapalic autka jadac do pracy- zajrzalem do filtra paliwa zalalem ropa i odpalilem..... wydaje mi sie ze to wina koszczka w ktorym jest filtr - orietuje sie ktos moze ile to kosztuje ?

Odpowiedz do tematu