Przesunięty przez: szeryf Pon Lut 12, 2007 15:59 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Delta75 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 20:58
|
|
|
| Można to jakoś sprawdzić? Bo mój jest "troszkę" przesunięty w stosunku do swojej normalnej pozycji. I co to znaczy większy? Czy nie jest tak że jakby był większy to się nie zmieścił na swoje miejsce? Cholera chyba pojadę z tym do mechanika, chyba że mogę to jakoś sprawdzić sam? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
ja37
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE
Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 11847 Skąd: Ziemia Obiecana :)
Punkty zdobyte: 144
|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 22:33
|
|
|
"Większy"- miałem na myśli średnicę dyszy!
A co masz na myśli - przesunięty? Przecież tam jest okrągłe gniazdo i nie ma jak go inaczej założyć.Może zmyliła cię ta blaszka, która go "trzyma"? |
|
|
|
 |
Delta75 [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Maj 31, 2006 08:21
|
|
|
Chodzi mi o to, że powinien być równolegle położony do osi - tak jak tutaj:
A u mnie jest przesunięty "na godzinę 11", czyli w lewo od osi (chodzi mi o ten czarny plastik). Co mam zrobić, żeby go wyrównać? I czy to ma jakieś znaczenie dla pracy silnika? |
|
|
|
 |
ja37
street killer

|
Wysłany: Sro Maj 31, 2006 08:35
|
|
|
Delta75,
to nie ma znaczenia, możesz go nawet obrócić na godz. 6.
Jak chcesz wyprostować, to jak na zdjęciu pod wtyczką jest blaszka przykręcana na jedną śrubę na torxa. Poluzuj i przekręć ręką.
Jakbyś chciał wyjąć- odkręć blaszkę i wyciągaj do góry, tylko nie zgub oringów, jak dobrze pamiętam są dwa.
Montaż - wcisnąć ręką (po założeniu oringów oczywiście).
Wiesz co? A w regulatorze ciśnienia paliwa membrana jest ok.?
U siebie wymieniałem... |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
Delta75 [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Maj 31, 2006 09:42
|
|
|
Gdybyś mógł mi przybliżyć miejsce gdzie jest regulator ciśnienia paliwa? Dodam, że jest już znacznie lepiej ze spalaniem, bo wychodzi ok. 7-8 litrów. Miałem przestawiony zapłon, tzn. był opóźniony i chyba przez to tak dużo palił. Poza tym ostanio musiałem zrestarować kompa po czyszczeniu silniczka krokowego i nie wiem czy już się "nauczył" ustawien z przed restartu. Mam jeszcze pytanko: za co odpowiada potencjometr położenia przepustnicy?
Dzięki za dotychczasowe sugestie! |
|
|
|
 |
ja37
street killer

|
Wysłany: Sro Maj 31, 2006 10:41
|
|
|
Jeżeli to spalanie jest po mieście, to bym nic już nie kombinował.
Najprościej - potencjometr od przepustnicy daje sygnał do kompa ile ma dozować paliwa.
Regulator ciśnienia widać na twoim zdjęciu, taka "puszeczka" pomiędzy wtryskiwaczem , a EGR-em, ze śrubeczką regulacyjną pośrodku. |
|
|
|
 |
grig [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Cze 01, 2006 07:24
|
|
|
Czujnik położenia przepustnicy...
Ilość powietrza potrzebna do wytworzenia właściwej mieszanki paliwowo - powietrznej zmienia się wraz ze zmianą prędkości obrotowej silnika i zmianą położenia przepustnicy. Aby móc prawidłowo dawkować ilość paliwa centralka otrzymuje informacje z czujnika położenia przepustnicy. W jago konstrukcji wykorzystany jest potencjometr. Sygnały tego czujnika wykorzystywane są do ustalania następujących parametrów: wzbogacenia mieszanki w trakcie przyspieszania, wzbogacania mieszanki przy pełnym otwarciu przepustnicy, odcięcia paliwa przy hamowaniu silnikiem. Uszkodzenie czujnika nie powoduje unieruchomienia silnika, centralka wykorzystuje wtedy sygnały czujnika prędkości obrotowej wału korbowego (hallotronu) i czujnika temperatury cieczy chłodzącej.
Tu sa opisy różnych rodzajów czujników położenia przepustnicy stosowanych w układach Bosch http://www.auto-online.pl...ki/przepust.htm |
|
|
|
 |
Delta75 [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Cze 01, 2006 14:17
|
|
|
| Wielkie dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie! Z tego wynika, że już w moim autku nie ma czujnika, który nie zostałby wymieniony lub przynajmniej wyczyszczony:-) Ale opłaciło się - spalanie spadło do 7-7.5 l/100 km. A potrafił nawet spalić 12 l!! Zobaczymy jak to dalej poleci, oby tak samo. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
ja37
street killer

|
Wysłany: Pią Cze 02, 2006 01:00
|
|
|
Oooooo Delta75, kłamiesz!
A czujnik położenia substancji napędzającej?!
Na zdrowie " Karolinka " , jak jeszcze produkują. |
|
|
|
 |
Delta75 [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Cze 02, 2006 11:29
|
|
|
Czyli jak rozumiem czujnik poziomu paliwa? No tak, tego nie ruszałem, ale chyba nie trzeba, bo wskazuje w miarę dobrze. |
|
|
|
 |
|
|