Przesunięty przez: szeryf Pon Lut 12, 2007 15:59 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Delta75 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 13:41 Proszę o pomoc - mam dość!
|
|
|
Chciałem się przywitać po raz pierwszy, bo chociaż śledzę to forum od dłuższego czasu, to nie miałem jeszcze okazji do wypowiedzenia się na nim. Jestem szczęśliwym posiadaczem Opla Corsy z 94 roku z silnikiem C14NZ. Mój problem polega na tym, że wymieniłem już rozrząd, sondę lambda, czujnik temperatury na kompa, termostat, olej, filtry, opony na letnie i nie wiem co jeszcze a ona dalej mi pali koło 10 - 12 litrów! Po wymianie lambdy nie wywala mi żadnych błędów. Nie wiem co zrobić i gdzie jechać, żeby mi ktoś pomógł. Fakt, że na wskazaniach wskaźnika paliwa chyba nie mam co polegać i może to jest problem. Miałem w baku ok. 30 litrów i po przejechaniu 100 km spalanie wyszło ok. 7.5 l, więc nieźle. Ale po przejechaniu następnych 25 km wskaźnik cofnął się o 10 litrów!!! Nie wiem co jest grane i prawdę powiedziawszy już mam dość. Bardzo proszę o pomoc, co jeszcze może powodować tak wysokie spalanie i co jeszcze można sprawdzić i wyregulować, żeby je zmniejszyć.
Dziękuję za każdą sugestię i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
peper [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 19:55
|
|
|
Ja bym tak nie polegał na wskaźniku poziomu paliwa. Jest on po prostu niedokładny. Skoro Ci wyszło z tankowania, że pali 7.5 to tak jest (choć wg mnie wraz ciut dużo) a wskaźnik jest bardziej dla celów orientacyjnych o stanie paliwa w zbiorniku.
Druga sprawa to mogłeś założyć niewłaściwy termostat. Z tego co się orientuję to są dwa rodzaje o dwóch różnych temperaturach otwarcia: 82*C i 92*C. Jeżeli założyłeś ten pierwszy, to żadne inne wymiany Ci nie pomogą. Po prostu ciągle masz silnik niedogrzany i będzie on więcej palił... |
|
|
|
 |
Cinek-
Opel Corsa Fan Club

Model Opla : Corsa B C14NZ
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 34 Dołączył: 05 Sty 2006 Posty: 517 Skąd: Kielce/Lublin
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 20:06
|
|
|
Delta75, mam taki sam silnik jak Twój i po mieście mi pali około 8.5 l a na trasie ok. 6 l. I tak jak mówił peper wskaźnikiem się nie sugeruj bo zbyt dokładny to on nie jest. Wyjeździj paliwo do konca i zalej cały zbiornik, wyzeruj licznik dzienny i znów wyjeździj zbiornik, jak zatankujesz następnym razem to spokojnie wtedy wyliczysz sobie średnie zużycie paliwa |
|
|
|
 |
ja37
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE
Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 11847 Skąd: Ziemia Obiecana :)
Punkty zdobyte: 144
|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 00:44
|
|
|
Cinek czemu mi na trasie wychodzi mniej od ciebie,
przecież różnimy się praktycznie tylko zapłonem,
i przebiegiem.... |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
Cinek-
Opel Corsa Fan Club

Model Opla : Corsa B C14NZ
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 34 Dołączył: 05 Sty 2006 Posty: 517 Skąd: Kielce/Lublin
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 05:56
|
|
|
ja37, tego to niestety nie wiem, może ten typ tak ma Może jeździsz z inną prędkością niż ja
Niech się wypowiedzą mądrzejsi od nas |
|
|
|
 |
wacha007 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 07:10
|
|
|
| trasa 8 miasto 10.. LPG |
|
|
|
 |
explorator221 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 14:59
|
|
|
Tak jak mówią wskażnik może złe pokazywać, często ktoś mógł go przestawić, lub fabrycznie niedokładnie go ustawili, najlepiej nalać na do pełna i samemu obliczyć
pozdro |
|
|
|
 |
ja37
street killer

|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 22:50
|
|
|
| explorator221 napisał/a: | Tak jak mówią wskażnik może złe pokazywać, często ktoś mógł go przestawić, lub fabrycznie niedokładnie go ustawili, najlepiej nalać na do pełna i samemu obliczyć
pozdro |
Najlepsza, najdokładniejsza, najbardziej wiarygodna metoda.
Chyba, że licznik oszukuje... |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
Delta75 [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Maj 17, 2006 09:20
|
|
|
| Dzięki wielkie! Właśnie też słyszałem o niedokładności wskaźnika, więc na razie się nim nie przejmuję. Poczekam do konca paliwa i dopiero sprawdzę. Powiedzcie co można sprawdzić w w układzie wtryskowym (wtrysk, przepustnica)? Czyściłem ostatnio gardziel wtryskiwacza i odłączyłem przewody od jego górnej części (nie wiem jak się to nazywa) ale nie zrestartowałem kompa. Czy to może mieć jakiś wpływ? Czy jakieś uszkodzenie w kopułce może mieć wpływ na takie wysokie spalanie? |
|
|
|
 |
ja37
street killer

|
Wysłany: Sro Maj 17, 2006 09:41
|
|
|
| Delta75 napisał/a: | | Czyściłem ostatnio gardziel wtryskiwacza i odłączyłem przewody od jego górnej części (nie wiem jak się to nazywa) ale nie zrestartowałem kompa. |
Nic, a nic cię nie stanie.
| Delta75 napisał/a: | | Czy jakieś uszkodzenie w kopułce może mieć wpływ na takie wysokie spalanie? |
Nie wiem, ja mam DIS.
| Delta75 napisał/a: | | Poczekam do konca paliwa i dopiero sprawdzę. |
Nie radzę, spalisz pompę, lepiej zalej do pełna!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
|
|