|
|
|
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
huri_khan
Zasłużony OPEL

Model Opla : ASTRA 2 '99 1,6 16V
LPG: NIE
Punkty zdobyte: 65
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 07:13
|
|
|
| Kraczan napisał/a: | ja przekładam antenę do 3 aut i jakoś nie miałem żadnych problemów, a co lepsze zaraz po zakupie
radia z antena nie stroiłem |
A może jednak warto przynajmniej sprawdzić SWR
| Kraczan napisał/a: | | Najprostszy reflektometr kosztuje ok. 40 zł. |
Szkoda pieniędzy na taki wynalazek, jak już to lepiej zainwestować i kupić miernik SWR krzyżowy (około 100zł) albo podjechać do kogoś kto stroi i zapłacić 20 zł. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
marmi
Kamikadze

Model Opla : Corsa c Z17DTH
LPG: hy?
Dołączył: 03 Lis 2009 Posty: 242 Skąd: Katowice Punkty zdobyte: 4
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 23:18
|
|
|
Antena jest strojona pod dane auto... miejsce jej położenia na aucie można zmieniać i nie powinna sie od tego rozstroić przynajmniej u mnie przekąłdałem antenę po czałym dachu i zaawsze swr był 1,1 idealnie....
Jesli przekładacie do innego auta poiwnna byc sprawdzona czy jest ok zestrojona bo inaczej może się to skończyc spaleniem końcówki wzmacniacza mocy w radiu przy nadawaniu... juz nie swpomnę o tym jak potem takie radia piszczą w eter i inni muszą tego słuchać... |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Hefciu
Model Opla : Combo C 1.6
LPG: Tak
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 19:43
|
|
|
| Ja też ciągle swego czasu przekładałem radio z combo na punto. W combo antena była na środku, w punto z lewej strony. Nic mi się nie działo, nikt też nie narzekał na to jak mnie słyszy. nic takiego. Radio przekładałem kilka razy w tygodniu często zdarzało się tak że np w pn wieczorem jechałem combo, przesiadałem się w punto, a rano znów w combo. Uważam że strojenie anteny za każdym razem mijałoby się z celem. a naprawdę nic się nie działo! |
|
|
|
 |
shardac
Model Opla : Astra F x17dtl caravan
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 00:15
|
|
|
Może miałeś farta.
Antenę stroi się zawsze pod samochód - klatkę Faradaya, jaką tworzy. Z reguły nie tylko samochód ma znaczenie, ale nawet miejsce zamontowania.
U mnie w astrze nie można było zejść na magnesie poniżej 2.0 na środku, a na boku zeszło śmiało do 1.5. |
|
|
|
 |
|
venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
|
|
|
|
 |
Czejen

Model Opla : Astra F 1.6 8V Caravan X16SZ
LPG: Tak
Wiek: 23 Dołączył: 18 Sty 2010 Posty: 134 Skąd: Piaseczno Punkty zdobyte: 5
|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 11:44
|
|
|
| shardac napisał/a: | Może miałeś farta.
Antenę stroi się zawsze pod samochód - klatkę Faradaya, jaką tworzy. Z reguły nie tylko samochód ma znaczenie, ale nawet miejsce zamontowania.
U mnie w astrze nie można było zejść na magnesie poniżej 2.0 na środku, a na boku zeszło śmiało do 1.5. |
zgadzam się zupełnie z tym postem, położenie anteny na samochodzie również ma znaczenie, sprawdzałem to kiedyś na antenie magnesowej. przy antenach 5/8 fali różnice są znaczne, przy strojeniu szerokopasmowej anteny 1/4 fali różnice były minimalne, ale też były. |
|
|
|
 |
jacekviola
bunkromaniak

Model Opla : Astra II caravan 1.6 16V
LPG: nie
Wiek: 37 Dołączył: 06 Sty 2010 Posty: 18 Skąd: zabrze Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 18:37
|
|
|
| radio przekladam miedzy astrą caravan / fiata doblo / fiata seicento. WFS na 19 kanale nie wychodzi ponad 1.4. Wiec nie przesadzajmy |
|
|
|
 |
|
|
|
| |