Opel

Opel Forum Strona Główna Opel Home Grupy Klubowicze Forum Mapa Mapa Polski Fotoradarów Statystyki Wyszukiwarka Serwisu SZUKAJ Wyszukiwarka Serwisu Statystyki Rejestracja Mapa Polski Fotoradarów Zaloguj Wyloguj się z Portalu

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
huri_khan 
Zasłużony
OPEL

Model Opla : ASTRA 2 '99 1,6 16V
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 65
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 07:13   

Kraczan napisał/a:
ja przekładam antenę do 3 aut i jakoś nie miałem żadnych problemów, a co lepsze zaraz po zakupie
radia z antena nie stroiłem

A może jednak warto przynajmniej sprawdzić SWR

Kraczan napisał/a:
Najprostszy reflektometr kosztuje ok. 40 zł.

Szkoda pieniędzy na taki wynalazek, jak już to lepiej zainwestować i kupić miernik SWR krzyżowy (około 100zł) albo podjechać do kogoś kto stroi i zapłacić 20 zł.

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
marmi 
Kamikadze

Model Opla : Corsa c Z17DTH
LPG: hy?

Punkty zdobyte: 4
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 23:18   

Antena jest strojona pod dane auto... miejsce jej położenia na aucie można zmieniać i nie powinna sie od tego rozstroić przynajmniej u mnie przekąłdałem antenę po czałym dachu i zaawsze swr był 1,1 idealnie....

Jesli przekładacie do innego auta poiwnna byc sprawdzona czy jest ok zestrojona bo inaczej może się to skończyc spaleniem końcówki wzmacniacza mocy w radiu przy nadawaniu... juz nie swpomnę o tym jak potem takie radia piszczą w eter i inni muszą tego słuchać...

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
Hefciu 

Model Opla : Combo C 1.6
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 19:43   

Ja też ciągle swego czasu przekładałem radio z combo na punto. W combo antena była na środku, w punto z lewej strony. Nic mi się nie działo, nikt też nie narzekał na to jak mnie słyszy. nic takiego. Radio przekładałem kilka razy w tygodniu często zdarzało się tak że np w pn wieczorem jechałem combo, przesiadałem się w punto, a rano znów w combo. Uważam że strojenie anteny za każdym razem mijałoby się z celem. a naprawdę nic się nie działo!

shardac 

Model Opla : Astra F x17dtl caravan

Wysłany: Czw Lut 04, 2010 00:15   

Może miałeś farta.

Antenę stroi się zawsze pod samochód - klatkę Faradaya, jaką tworzy. Z reguły nie tylko samochód ma znaczenie, ale nawet miejsce zamontowania.

U mnie w astrze nie można było zejść na magnesie poniżej 2.0 na środku, a na boku zeszło śmiało do 1.5.

venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
Największy sklep tuningowy

Czejen 

Model Opla : Astra F 1.6 8V Caravan X16SZ
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 11:44   

shardac napisał/a:
Może miałeś farta.

Antenę stroi się zawsze pod samochód - klatkę Faradaya, jaką tworzy. Z reguły nie tylko samochód ma znaczenie, ale nawet miejsce zamontowania.

U mnie w astrze nie można było zejść na magnesie poniżej 2.0 na środku, a na boku zeszło śmiało do 1.5.

zgadzam się zupełnie z tym postem, położenie anteny na samochodzie również ma znaczenie, sprawdzałem to kiedyś na antenie magnesowej. przy antenach 5/8 fali różnice są znaczne, przy strojeniu szerokopasmowej anteny 1/4 fali różnice były minimalne, ale też były.

jacekviola 
bunkromaniak

Model Opla : Astra II caravan 1.6 16V
LPG: nie

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 18:37   

radio przekladam miedzy astrą caravan / fiata doblo / fiata seicento. WFS na 19 kanale nie wychodzi ponad 1.4. Wiec nie przesadzajmy

Odpowiedz do tematu
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: