|
|
| Autor |
Wiadomość |
remus123 [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 17:15 Przy schodzeniu do wolnych obrotow gasnie po odpaleniuChodzi
|
|
|
Witam wszystkich jestem tutaj nowy zwracam sie do was z pytaniem na ktore odpowiedz byla by umileniuem mi zycia
A mianowicie mam opla kadetta 1.8 E-C 66 KW, 90KM rok 1991 monowtrysk zegary lcd
odrazu napisze co juz wymienilem :
silniczek krokowy,kable WN,swiece,sonda lambda,kopułka wraz z palcem,filtr paliwa
Teraz opisze Problem Bo to dosc skomplikowana sprawa a mianowicie:
Odpalam autko chdzi sobie norumalnie obroty wporzadku wyjezdzam, jade sobie lecz gdy dojezdzam do jakiegos ronda badz skrzyzowania i wciskam sprzeglo autko zamiast zejsc do wolnych obrotow zapalaja sie kontrolki oleju ladowania bo autko zgaslo czyli obroty schodza za nisko.
Niedzieje sie to przy kazdo razowym wcisnieciu sprzegla czasem jezdze pol godziny (czyli kilka rond,skrzyzowan) i nic a nagle co skrzyzowanie zejscie do wolnych obrotow konczy sie zgasnieciem.
Acha i gasniecie dzieje sie bez znaczenia czy autko jest zimne czy rozgrzane
I druga rzecz ktora moze miec znaczenie do pierwszego problemu opisanego powyzej
chodzi oto ze gdy jade predkoscia jednostajna np 80km/h badz przyspieszam auto momentalnie traci obroty schodza do zeraz zapala sie kontrolka check engine i gasnie a obroty wracaja i pruje szose dalej ja odczuwam to jako takie szarpniecie.
mam nadzieje ze ktos zrozumial oco mi chodzi i pomoze mi w rozwiazaniu mojego problemu bo to dlamnie naprawde bardzo uciazliwe
na diagnostyke kompa niejechalem bo raczej nic nie wykaze bo kontrolka check engine sie niezaswieca tzn nieswieci tyle aby komp mugl zapisac blad |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
Pablo-28
Pablo-28
Model Opla : Kadett E e16nz
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 21:31
|
|
|
Zobacz jeszcze czy wyprzedzenie zapłonu nie pomoże i zsprawdź impulsator. To powinno być takie małe czarne urzadzonko na skrzyni biegów w które wchodzi linka od prędkościomierza. Miałem kiedyś podobny problem wymieniłem i było już ok. Mógł sie tez ślimak wyrobić w skrzyni i nie zawsze łapie. A jak nie to na www.ktk.pl znajdziesz jak samemu zrobić diagnostykę za pomocą spinacza. Może jednak coś zapisze na ECU.
[ Dodano: Pią Kwi 04, 2008 21:35 ]
http://ktk.pl/forum/viewtopic.php?t=21289
http://ktk.pl/forum/viewtopic.php?t=34291
A tu masz linki i tam jest wszystko opisane. Szkoda płacić im za diagnostykę 100zl |
|
|
|
 |
remus123 [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 19:19
|
|
|
sprawdzałem kompa i pokazał kody 29 i 34
czyli Przekaźnik pompy paliwa lub obwodu, niskie napięcie (GM Multec)
Czujnik ciśnienia bezwzględnego [MAP] - niskie napięcie
lecz niemam bladego pojecia jak sie zato zabrac moze jakas pomoc?? bardzo prosze |
| Ostatnio zmieniony przez remus123 Nie Kwi 06, 2008 10:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pablo-28
Pablo-28
|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 19:19
|
|
|
No to teraz sprawdź czujnik podciśnienia to jest taki niewielki czarny element osadzony z tyłu za obudową filtra powietrza. Może być uszkodzony. Podmianaka z innego dobrego może pomóc w sprawdzeniu. Czasem kabel ógł skorodować.
[ Dodano: Nie Kwi 06, 2008 19:21 ]
Acha napisz jeszcze tylko czy masz LPG? Bo jesli nie to można jeszcze sprawdzić pompkę paliwa. Czasem nawala niestety |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
remus123 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 22:41
|
|
|
czujnik podcisnienia na bank jest dobry sprawdzalem tylko ten przekaznik pompy paliwa niewiem a co myslicie o katalizatorze czy moze on byc juz zabrudzony i przy schodzeniu do wollnych obrotow powodowac gasniecie auta duszenie go |
|
|
|
 |
Pablo-28
Pablo-28
|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 22:58
|
|
|
| Pablo-28 napisał/a: | | Acha napisz jeszcze tylko czy masz LPG? Bo jesli nie to można jeszcze sprawdzić pompkę paliwa. Czasem nawala niestety |
Watpię żeby to był katalizator. Wtedy na ECU nie było by takiego błędu o jakim pisałeś. Sprawdź dobrze pompkę paliwa. Może ma za małe cisnienie. |
|
|
|
 |
remus123 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 05:39
|
|
|
| ten przekaznik sprawdze tylko niewiem ktory to jest hmm a z tym katalizatorem to roznie bywa bo te auto zamiast na wolne obroty schodzi do zera i gasnie odpale i idzie jak burza no ten przekaznik wymienie na bank jak go najpierw znajde |
|
|
|
 |
Pablo-28
Pablo-28
|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 11:06
|
|
|
| Czytaj czasem co inni piszą na innych tematach. Akurat taki temat jak pompka paliwa sie przewija na równi z Twoim. Jest tam wyraźnie napisane że przekaźnik pompki paliwa jest na grodzi. I to wszystko. Znajdź sprawdź a jak nie to szukamy dalej. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
remus123 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 12:56
|
|
|
| dzieki patrzalem na ten temat sory za moja nieowage ale spieszylem sie hmm a jesli ten przekaznik bylby uszkodzony to czy moglo by autko pozerac wiecej paliwka jakies 15l na 100 bo ostatnio zauwazam ze strasznie pozera |
|
|
|
 |
Pablo-28
Pablo-28
|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 15:00
|
|
|
| To zależy co jest uszkodzone. Czasem może tak być bo wtedy nieregularnie i źle podaje do wtrysku inna dawka niz powinna być. I albo go zalewa albo jedzie jak chce. No takie juz elektroniczne duperele. Jak się uda i bedzie działać to napisz |
|
|
|
 |
|
|