Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: loozack
Sro Gru 26, 2007 22:28
Pytanie... Może ktoś zna odpowiedź??
Autor Wiadomość
red devil 
burgund red :)

Model Opla : Calibra C20NE:)V8:)

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Sob Cze 24, 2006 07:38   Pytanie... Może ktoś zna odpowiedź??

Witam

Drodzy forumowicze (i forumowiczki ;p ) Może bedziecie potrafili mi pomóc. Za co z góry dziekuje i zapraszam do zapoznania sie z moim problemem ;)
A wiec cosik stuka mi głucho w zawieszeniu, wiem to nie jest takie proste ale już postaram sie powiedzieć cos wiecej, mianowicie zjeżdżając z asfaltu na kostkę u siebie pod pracą, jest uskok i na dodatek droga jest pochylona... I zjeżdżając właśnie w ten sposób ze najpierwzjeżdża lewe koło a dopiero póżniej prawe i na dodatek autko jest przechylone, słychać głuche szcękniecie, znaczy tak jakby ktoś uderzył o siebie dwoma bryłami metalu ale mocno je przy tym do siebie dociskając. Dźwiek wydobywa sie gdzies z lewej strony, i nie mogę tego zlokalizować. Koncówki drążków - wymienione, przeguby-wymienione z obydwóch stron, łączniki stabilizatora są calutkie, wymieniane również przy okazji przegubów... A i dodam jeszcze że podnosząc na lewarku autko nic sie nie dzieje, znaczy machając kołami, w prawo i w lewo, i ogólnie próbując sie pohuśtać na kole, też nie można tego zlokalizować, bo nic wtedy nie strzela :/
Konczę bo sie chyba za bardzo rozpisałem, jesli ktos by wiedział co to może być, to bardzo proszę o info :help:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 88
Wysłany: Sob Cze 24, 2006 09:04   

Podłączę się pod temat, bo mi też coś puka w przodzie, wczoraj zaliczyłem przegląd, kazałem wszystko "prześwietlić"-wyszło, że wszystko ok.
Ale to jest denerwujące.
red devil, może poduszka na MacPersonie?

zibi 
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V

Punkty zdobyte: 4
Wysłany: Sob Cze 24, 2006 10:54   

red devil, Zobacz,czy górna śruba na amorze nie jest lekko lużna.

red devil 

Wysłany: Sob Cze 24, 2006 13:40   

zibi, śruby na amorkach są dokręcone, ale znalazłem jeden szczegół, tylko nie wiem czy tak ma być czy nie :roll: mianowicie pomiędzy tą dużą podkładką pod śrubą amorka, a kielichem w którym osadzony jest mcpherson jest szczelina :roll: i to taka dość pokażna bo ma ze 4 a nawet 5mm :/ Czy to może być przyczyna tego że własnie tak głucho stuka?? Bo jeśli nie to problem dalej jest nie rozwiązany :(

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 88
Wysłany: Sob Cze 24, 2006 13:43   

red devil, wychodzi na to, że jednak poducha.Nie powinno być takiego luzu.

-pawlo111
[Usunięty]

Wysłany: Sob Cze 24, 2006 14:27   

moze sprezyna??

zibi 
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V

Punkty zdobyte: 4
Wysłany: Sob Cze 24, 2006 14:59   

red devil, Nie ma prawa być szczeliny.

boston
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lip 17, 2006 12:20   

red devil Miałem podobny problem - zjeżdzając w prawo z trasy na małą uliczkę dojazdową do roboty, zawsze musiałem wjechac w dziurę ze studzienką. Prędkośc mała, ale jak lewe przednie koło wpadło to też taki głuchy stukot było słychać. Okazało się, że poszła tuleja wahacza (metalowo-gumowa). Po wymianie stukot ustąpił. Sprawdź, może to właśnie ten element. Jeśli jednak nie, to sprawdź też odbojnik amortyzatora przedniego.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

red devil 

Wysłany: Pon Lip 17, 2006 15:03   

A wiec tak, wszystko już jest załatwione i zrobione... Okazało sie ze własnie ta tuleja jest padnięta o której mówi kolega Boston, i oprócz tego sworznie wachaczy poleciały do wymiany, koncówki, poduchy na mcPhersonie, łożyska w nich, wszystko było już na wykonczeniu :( i co najdziwniejsze amortyzatory bo jak sie okazało tłumienie miały równe ale jeden był KRZYWY !!! Więc znowu przez stan naszych pięknych polskich dróg 800 poszło czołgiem :evil:

boston
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 18, 2006 08:29   

Ha śmiertelniku! Cieszę się, że mogłem ci pomóc ;) Oby teraz Twoja Caliberka śmigała po naszych dziurawych drogach niczym kozica górska i żadne uskoki nie straszne jej były! :wesoly:

Odpowiedz do tematu