|
|
|
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Akita [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 23:43 Ręczny blokuje prawe tylne koło
|
|
|
Tak jak w temacie. Problem jest taki, że jak zaciągne ręczny przy nierozgrzanych hamulcach to prawe tylne koło się blokuje (już dwa razy tarcza mi się tak rozgrzała że była cała czerwona i ludzie na drodze mi przyjaźnie machali że mi się koło świeci ) DO pewnego czasu było ok, mianowicie po rozgrzaniu hamulców ręczny puszczał i było ok (lewarek ręcznego ze sflaczałego stawał się twardy... hehe) no ale ostatnio lewarek jest cały czas jak flak a ręczny ledwo trzyma. Powiedzcie mi czy koszt naprawy tego będzie duży? Wydaje mi się że poprostu tłoczek nie odbija i może wystarczy go wyczyścić ale chciałem zasięgnąć waszej rady
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
holcu
Naczelny Wódz :)

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
DAROMV6
tapety.opel24.com

Model Opla : Omega B fyly i coś tam
Zaproszone osoby: 2
LPG: T/N
Wiek: 36 Dołączył: 15 Lut 2008 Posty: 6692 Skąd: Bolesławiec
Punkty zdobyte: 559
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 00:36
|
|
|
może i być coś z tego
sprawdź również linkę (czy się nie zacina)
i dźwignię ręcznego przy zacisku, czy powraca na swoje pierwotne położenie |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
guniak

Model Opla : G, 1,6 8V 98r. & cc
LPG: Tak
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 18:11
|
|
|
Kolego rada,nie zaciągaj ręcznego ,a jak ci juz trzyma to odciagnij ręcznie przy kole dźwignie aby zluzować ręczny.chyba że tłoczek trzyma ale wtedy tez nozny bedzie ci blokował.a jak sie zrobi cieplej to wpadnij to zrobisz to sobie pod moim okiem z piwem w ręku,tez mam ten sam problem i czekam na dodatnie temp.
acha nie jeździj na zblokowanych hamulcach bo koszty wrosną o 2x tarcze i kpl. klocków,tak więc koło ma się swobodnie toczyć |
| Ostatnio zmieniony przez guniak Pon Lut 08, 2010 18:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
hadzii123
Zasłużony hadzi

Model Opla : Astra G 2.0 DTL
LPG: NIE
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 19:34
|
|
|
| Nie szukaj przyczyny w zaciskach lecz w lince od ręcznego. Już niedługo wiosna i twój problem zniknie wraz jak znikną mrozy i linka nie będzie zamarzała. Jak widzisz każdy o tym pisze. |
|
|
|
 |
|
dzux
Model Opla : astraII 1.4 16v 2001r
LPG: nie
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 197 Skąd: z daleka Punkty zdobyte: 0
|
|
|
|
 |
guniak

Model Opla : G, 1,6 8V 98r. & cc
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 22:44
|
|
|
| hadzii123, nie koniecznie wina linki,ja wymieniłem linke ale wada została,syf się zbiera na tym sworzniu co wchodzi do zacisku,kwestia 20 min,zabawy.aale mam plana jak go naprawić.byle do wiosny |
|
|
|
 |
hadzii123
Zasłużony hadzi

Model Opla : Astra G 2.0 DTL
LPG: NIE
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 09:34
|
|
|
| Kolego Guniak masz rację, że przyczyna może też być w zacisku. Najczęściej jednak jest to linka, wystarczy schylić się i zerknąć na pancerz i gumowe osłonki z tyłu (przy kole) jak są popękane to wiadomo że woda zrobi swoje a zwłaszcza w ujemnych temperaturach. |
|
|
|
 |
Akita [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 10:02
|
|
|
No z tym ręcznym i jego nie zaciąganiem to ciężko bo pogoda aż sama się prosi o jego zaciąganie szczególnie że ostatnio z kilkoma znajomymi z pracy odwiedziliśmy kilka miejsc i poupalaliśmy. Co do odciągnięcia ręcznie to niestety nie wiem jak to zrobić Guniak - jeżeli zapraszasz to chętnie wpadne jak będzie ciepło
Co do nie-jeżdżenia na zablokowanych kołach - macie racje ale jedyne co mogłem zrobić to poczekać aż tarcza się schłodzi i jechać dalej (o dziwno po tym już koło się nie blokowało).
Pogadałem jeszcze z mechanikiem - mówił właśnie że to linka lub zaciski. Pytałem o cene (linka wiadomo jest tania jakby co) ale za zaciski powiedział że regeneracja to ok 600zł .... to naprawde jest takie drogie ? |
|
|
|
 |
Cubuś
Model Opla : Astra F 1.4 8V
C14NZ
Dołączył: 06 Sty 2010 Posty: 53 Skąd: Mysłowice Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 11:33
|
|
|
Witam.
Mam podobny problem w Astrze F(bębny). Po zaciągnięciu ręczny robi się flak, ale po paru km odpuszcza. Jak jest zimno to po ponownym zaciągnięciu jest to samo, jak ciepło jest ok.
I tu moje pytanie: czy w bębnach może się wajcha zawieszać, a jeśli to wina linki to czy to norma w zimie czy linka już się prosi o zmianę?(u brata w takiej samej astrze jest wszystko cacy).
A przy okazji: gdy po nocy(nawet w lecie)po spuszczeniu ręcznego kołą muszą "zerwać" hamulec(charakterystyczny stuk)i gdy po mokrej nocy bardzo mocno się blokują(szybciej działa tył niż przód, parę hamowań)przy lekkim nacisku na pedał winą mogą być spalone kiedyś szczęki?(obecnie je zmieniłem, przy jednym "zerwaniu"okładzina oderwała się od szczęki a nie od bębna:D, i póki co jest spokój ale aura nie ta, jeśli będzie to samo to gdzie szukać przyczyny?) |
| Ostatnio zmieniony przez Cubuś Sro Lut 10, 2010 11:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
| Podobne Tematy |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |
Ostatni post |