|
|
| Autor |
Wiadomość |
_zybi_
Model Opla : Astra 1.4NZ 92 LPG
|
Wysłany: Pią Lip 20, 2007 22:49 Regeneracja parownika
|
|
|
| Jak sie objawia uszkodzony parownik i jakie moga byc przeslanki do jego regeneracji?? Bo mi astrolot czasem sie dusi tak jak by paliwa nie dostawałl |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
ja37
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 GSI
Zaproszone osoby: 6
Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 11360 Skąd: Ziemia Obiecana :)
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2007 00:18
|
|
|
U mnie po prostu silnik stanął.
Podjechałem do gazowni i tam pomieszali cos i powiedzieli, że parownik padł.
Wcześniejszych objawów nie zauważyłem. |
|
|
|
 |
_zybi_
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 00:32
|
|
|
| Moj parownik jest firmy tomasetto nie wiem czy to dobra firma czy nie i sie zastanawiam czy moge np kupic parownik innej firmy czy poprostu tylko zregenerowac ten?? Kolejne pytanko w samochodzie uklad sterujacy gazem to bingo gdzie znajde opogramowanie do kampa no i kabel?? |
|
|
|
 |
ja37
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 GSI
Zaproszone osoby: 6
Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 11360 Skąd: Ziemia Obiecana :)
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 08:15
|
|
|
_zybi_, znajdziesz na elektrodzie, tylko przygotuj się na płatny sms, bo tam za darmo nie dają...
A tomasetto nie jest złe, u mnie daje sobie radę |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
omega intrepid [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 11:31
|
|
|
Przy dobrym traktowaniu parownika tzn palimy na benie nie na lpg jak jest zimno i czekamy jak sie nagrzeje autko to dopiero LPG, chyba, że ktoś ma automat instalke - powinien wytrzymać ok 100 tys km
Parowniki nie padają z dnia na dzień, pierwszy objaw to większe spalanie , drugi to kiepska kultura pracy samochodu na gazie, skaczące obroty brak dynakimi, szarpanie, gaśnie na wolnych, te objawy mogą sięł ączyć lub występować pojedyńczo.
MAsz b dobry parownik tzn miałeś o ile jest już kaput, czy regeneracja czy nowy to prawie to samo po pregeneracji zostaje tylko stara obudowa |
| Ostatnio zmieniony przez omega intrepid Pon Lip 23, 2007 11:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
_zybi_
|
Wysłany: Pon Sie 06, 2007 12:34
|
|
|
Postanowiłem zająć się moim parownikiem i teraz kilka pytań
1 Czy wymiana membran to trudne zadanie, nigdy nic nie robiłem przy gazie i zastanawiam się czy robić samemu czy oddać do gazownika. Ale raczej chce robić sam
2 Gdzie kupić membrany czy na allegro czy u gazownika
3 Niektóre zestawy do regeneracji mają 2 membrany a niektóre 3 o co z tym chodzi no i który brać.
4 Czy membrany kupuje się pod konkretny model parownika czy wystarczy kupić tylko membrany wyprodukowane przez producenta reduktora |
|
|
|
 |
arty
Model Opla : ASTRA 2.0 DTI/CORSA B 1.0
|
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 09:28
|
|
|
| _zybi_ napisał/a: | Postanowiłem zająć się moim parownikiem i teraz kilka pytań
1 Czy wymiana membran to trudne zadanie, nigdy nic nie robiłem przy gazie i zastanawiam się czy robić samemu czy oddać do gazownika. Ale raczej chce robić sam
2 Gdzie kupić membrany czy na allegro czy u gazownika
3 Niektóre zestawy do regeneracji mają 2 membrany a niektóre 3 o co z tym chodzi no i który brać.
4 Czy membrany kupuje się pod konkretny model parownika czy wystarczy kupić tylko membrany wyprodukowane przez producenta reduktora |
tez mam zmiar wziasc sie za naprawe parownika, jesl iktos ma jakies rady to chetnie przeczytam.
Co do tago gdzie kupic membramy to slyszalem dobre opinie wlasnie o allegro - byle brac oryginalne membrany, a nie jakies podrobki ( maja takie czasami wlasnie u gazowników).
Z tego co juz wiem to mambrany sa pod konkretny model parownika.
Zybi - jesli juz jestes po naprawie moglbys podzielic sie doswiadczeniami?. |
| Ostatnio zmieniony przez arty Pią Sie 24, 2007 09:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JACEK T
JACEK T
Model Opla : vectra kombi 1.6 16v 98r
Wiek: 32 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 12 Skąd: Ruda śląska
|
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 23:36
|
|
|
witam... wchodzę w temat czekam na jakieś rady.Pozdrawiam.
|
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
kokos
Kad.E Vec.A Ast.F

Model Opla : Astra F sedan 1,4 94r
Zaproszone osoby: 21
LPG: si
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2007 09:08
|
|
|
Eja dodam od siebie ze czestym powodem jest to (padanie/zla praca) ze w srodku parownika zalega tzw.mazut i co jakis czas na rozgrzanym silniku wartoodkrecic srubke ktora niczego nie trzyma (dzieki ja37, za materialy o gazowni) i tam powinien wyplynac nadmiar mazutu.u mnie to az trysnelo ale efekt byl od razu . |
|
|
|
 |
JACEK T
JACEK T
Model Opla : vectra kombi 1.6 16v 98r
Wiek: 32 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 12 Skąd: Ruda śląska
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2007 11:02
|
|
|
Kokos chodzi ci o śrubę pod parownikiem?Odkręcałem ją ale na zgaszonym silniku i wypłynął taki brązowy syf,spala mi dalej 12lpg,tym razem spróbuje na rozgrzanym może to coś da.Pozdro. |
|
|
|
 |
|
|