Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Regeneracja parownika
Autor Wiadomość
_zybi_ 

Model Opla : Astra 1.4NZ 92 LPG
Wysłany: Pią Lip 20, 2007 22:49   Regeneracja parownika

Jak sie objawia uszkodzony parownik i jakie moga byc przeslanki do jego regeneracji?? Bo mi astrolot czasem sie dusi tak jak by paliwa nie dostawałl

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 GSI
Zaproszone osoby: 6
Wysłany: Sob Lip 21, 2007 00:18   

U mnie po prostu silnik stanął.
Podjechałem do gazowni i tam pomieszali cos i powiedzieli, że parownik padł.
Wcześniejszych objawów nie zauważyłem.

_zybi_ 

Wysłany: Nie Lip 22, 2007 00:32   

Moj parownik jest firmy tomasetto nie wiem czy to dobra firma czy nie i sie zastanawiam czy moge np kupic parownik innej firmy czy poprostu tylko zregenerowac ten?? Kolejne pytanko w samochodzie uklad sterujacy gazem to bingo gdzie znajde opogramowanie do kampa no i kabel??

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 GSI
Zaproszone osoby: 6
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 08:15   

_zybi_, znajdziesz na elektrodzie, tylko przygotuj się na płatny sms, bo tam za darmo nie dają...

A tomasetto nie jest złe, u mnie daje sobie radę :wesoly:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

omega intrepid
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lip 23, 2007 11:31   

Przy dobrym traktowaniu parownika tzn palimy na benie nie na lpg jak jest zimno i czekamy jak sie nagrzeje autko to dopiero LPG, chyba, że ktoś ma automat :) instalke - powinien wytrzymać ok 100 tys km
Parowniki nie padają z dnia na dzień, pierwszy objaw to większe spalanie , drugi to kiepska kultura pracy samochodu na gazie, skaczące obroty brak dynakimi, szarpanie, gaśnie na wolnych, te objawy mogą sięł ączyć lub występować pojedyńczo.

MAsz b dobry parownik tzn miałeś o ile jest już kaput, czy regeneracja czy nowy to prawie to samo po pregeneracji zostaje tylko stara obudowa :)
Ostatnio zmieniony przez omega intrepid Pon Lip 23, 2007 11:34, w całości zmieniany 1 raz  

_zybi_ 

Wysłany: Pon Sie 06, 2007 12:34   

Postanowiłem zająć się moim parownikiem i teraz kilka pytań
1 Czy wymiana membran to trudne zadanie, nigdy nic nie robiłem przy gazie i zastanawiam się czy robić samemu czy oddać do gazownika. Ale raczej chce robić sam
2 Gdzie kupić membrany czy na allegro czy u gazownika
3 Niektóre zestawy do regeneracji mają 2 membrany a niektóre 3 o co z tym chodzi no i który brać.
4 Czy membrany kupuje się pod konkretny model parownika czy wystarczy kupić tylko membrany wyprodukowane przez producenta reduktora

arty 

Model Opla : ASTRA 2.0 DTI/CORSA B 1.0
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 09:28   

_zybi_ napisał/a:
Postanowiłem zająć się moim parownikiem i teraz kilka pytań
1 Czy wymiana membran to trudne zadanie, nigdy nic nie robiłem przy gazie i zastanawiam się czy robić samemu czy oddać do gazownika. Ale raczej chce robić sam
2 Gdzie kupić membrany czy na allegro czy u gazownika
3 Niektóre zestawy do regeneracji mają 2 membrany a niektóre 3 o co z tym chodzi no i który brać.
4 Czy membrany kupuje się pod konkretny model parownika czy wystarczy kupić tylko membrany wyprodukowane przez producenta reduktora

tez mam zmiar wziasc sie za naprawe parownika, jesl iktos ma jakies rady to chetnie przeczytam.
Co do tago gdzie kupic membramy to slyszalem dobre opinie wlasnie o allegro - byle brac oryginalne membrany, a nie jakies podrobki ( maja takie czasami wlasnie u gazowników).
Z tego co juz wiem to mambrany sa pod konkretny model parownika.

Zybi - jesli juz jestes po naprawie moglbys podzielic sie doswiadczeniami?.
Ostatnio zmieniony przez arty Pią Sie 24, 2007 09:29, w całości zmieniany 1 raz  

JACEK T 
JACEK T

Model Opla : vectra kombi 1.6 16v 98r
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 23:36   

:D witam... wchodzę w temat czekam na jakieś rady.Pozdrawiam.
:)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

kokos 
Kad.E Vec.A Ast.F

Model Opla : Astra F sedan 1,4 94r
Zaproszone osoby: 21
LPG: si
Wysłany: Czw Lis 01, 2007 09:08   

Eja dodam od siebie ze czestym powodem jest to (padanie/zla praca) ze w srodku parownika zalega tzw.mazut i co jakis czas na rozgrzanym silniku wartoodkrecic srubke ktora niczego nie trzyma (dzieki ja37, za materialy o gazowni) i tam powinien wyplynac nadmiar mazutu.u mnie to az trysnelo ale efekt byl od razu . :twisted:

JACEK T 
JACEK T

Model Opla : vectra kombi 1.6 16v 98r
Wysłany: Czw Lis 01, 2007 11:02   

:) Kokos chodzi ci o śrubę pod parownikiem?Odkręcałem ją ale na zgaszonym silniku i wypłynął taki brązowy syf,spala mi dalej 12lpg,tym razem spróbuje na rozgrzanym może to coś da.Pozdro.

Odpowiedz do tematu