Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Sposób na stukające samoregulatory dla wszystkich.
Autor Wiadomość
artekwalczak 

Model Opla : Opel Corsa 1,4 16V X14XE
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 10:07   Sposób na stukające samoregulatory dla wszystkich.

Witam klubowiczów!
Mam dla was dobry sposób na stukające samoregulatory.
Należy dolać do oleju od 200-250ml oleju ATF lub DEXSTRON ja to zrobiłem i zadziłało.
Tak polecił mi mój sąsiad mechanik który wrócił ze stanów i powiedział że oni tam to dolewają przy każdej wymianie bez względu na to czy stukają czy nie.
A wiadomo że w stanach mają auta z większymi silnikami niż my i to wszystko głośniej się tłucze:) Ja to spróbowałem i pomogło jest cichutko:)
Więc polecam i jeśli ktoś tak zrobi niech napisze na forum to sprawdzimy czy to jest tak dobry patent:) czy tylko u mnie pomogło i u niego.
Pozdrawiam i życzę udanej zabawy sylwestrowj!!!!

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

voodoo 
EDITION SILVER

Model Opla : ASTRA G 1.8 16V 99r x18xel
LPG: nie

Punkty zdobyte: 22
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 16:33   

artekwalczak napisał/a:
Należy dolać do oleju od 200-250ml oleju ATF lub DEXSTRON
Tak polecił mi mój sąsiad mechanik który wrócił ze stanów i powiedział że oni tam to dolewają przy każdej wymianie bez względu na to czy stukają czy nie.

i wsypują trociny do skrzyń biegów i tez ciszej pracują.
nie obraź sie kolego ale jakoś się nie dam przekonać ,w końcu to olej przekładniowy a nie silnikowy,sprawdz na bagnecie czy nic Ci się nie waży itp,bo 250 ml to przecież cała szklanka :roll:
Ostatnio zmieniony przez voodoo Nie Gru 30, 2007 16:36, w całości zmieniany 1 raz  

młody puławy 
Ornitolog :)

Model Opla : czarny ciągnik;-)
Zaproszone osoby: 2

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 16:44   

No właśnie... Też zabardzo nie jestem tego przekonany... Jakoś mnie to odraża samo mieszanie olejów... Ja nawet boję się mieszać oleje niby o tych samych parametrach ale innych marek a co mówić o laniu oleju przekładniowego do silnikowego... Tak jak voodoo powiedział sprawdź czy ci sie nie waży i dopiero napisz....

Pozdrawiam

rafaln1 
Rafał

Model Opla : Corsa B X12SZ
LPG: Nie

Punkty zdobyte: 4
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 18:39   

Przyłączam się do głosów krytyki. Jeżeli coś stuka to trzeba sprawdzić co jest tego przyczyną i wyeliminować. A jezeli ktoś chce mieszać olej przekładniowy z silnikowym to cóż.... Można też użyć petrygo do spryskiwaczy-tez nie zamarza :wink:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

młody puławy 
Ornitolog :)

Model Opla : czarny ciągnik;-)
Zaproszone osoby: 2

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 20:42   

dodam jeszcze że olej przekładniowy jest przystosowany do pracy w dużo niższych temperaturach niż olej silnikowy więc w momencie gdy dolejemy go do silnika dochodzi jeszcze problem z wypalaniem się tego oleju a co za tym idzie nagromadzanie się nagaru w silniku właśnie z tego oleju przekładniowego czyli tego co zostaje po jego wypaleniu... A niech załóżmy ten nagar przypcha nam kanał olejowy do głowicy i już można szukać nowej także sorry... Ja tego za hu....... nie wleję do siebie... wolę żeby mi te hydropopychacze stukały....

artekwalczak 

Model Opla : Opel Corsa 1,4 16V X14XE

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 22:18   

widzę że panowie nie są za. Ja zalałem i jak narazie jest cichutko, zrobiłem dziś 260 km sprawdzałem bagnet i jest wszystko ok. Może i macie rację ale to jest sprawdzony sposób przez niego i mówił mi że w stanach tak robią. Nikogo nie namawiam do tego ja spróbowałem i będe się przyglądał efektą. Pozdrawiam

GrzECHO 
ChEMIK

Model Opla : VA 2000
Zaproszone osoby: 8

Punkty zdobyte: 21
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 01:43   

Hmmmm... Przydałyby sie jakieś dowody, bo jak na razie to jest tylko patent...

brzoza 

Model Opla : Astra Y20DTH

Punkty zdobyte: 25
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 09:37   

GrzECHO napisał/a:
Hmmmm... Przydałyby sie jakieś dowody, bo jak na razie to jest tylko patent...

Szczęśliwi którzy nie widzieli A uwierzyli :P :lol: :wesoly: [brzoza- wers,52 z hymnu do narodu] :jupi: :rotfl: ;p

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Gibonsjo 

Model Opla : Ascona B, Corsa C Astra F

Wysłany: Wto Sty 22, 2008 16:32   

ja kiedyś ATF DII zamiast mixolu wlałem do wartburga :D i też jechał a jak kopcił ;]

ja się przy pierwszym oplu notabene którego silnik doprowadziłem do totalnej destrukcji, że terminowe wymiany oleju +dobra jakość oleju =cichy regulator

a tą metodę przetestuję tylko teraz mam kilka pytań:

1. który ATF DII czy DIII
2.mineralny czy syntetyczny
3.zalać przy wymianie oleju czy nie czekać do wymiany oleju??

b.t.w olej ATF to olej który przenosi moc silnika do skrzyni ma wysoką wytrzymałość termiczną jak i mechaniczną środowisko pracy w porównaniu do "zwykłej" przekładniówki ma się tak jak praca w biurze do pracy na zsyłce na Syberii :]
Ostatnio zmieniony przez Gibonsjo Wto Sty 22, 2008 16:35, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu