Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprzęgło- Oma B 2.0 16V
Autor Wiadomość
DaQla
[Usunięty]

Wysłany: Sro Mar 01, 2006 10:24   Sprzęgło- Oma B 2.0 16V

Witam wszystkich. Mam pewien problem w mojej omesi :( Jest to 2.0 16V 98r 190kkm. Mianowicie podczas postoju gdy wrzucam bieg słychac takie głuche uderzenie z tyłu tak jak by sprzęgło lekko ciągneło i podczas wrzucania biegu wybierał sie luz w moście ;/ Auto nie jedzie do przodu ze wciśnietym sprzęgłem ale ten dzwięk mnie lekko drażni. Nie ma żadnych zgrzytów podczas zmiany biegów ani nic takiego, wszystko działa. Pozostaje jednak pytanie dlaczego sie tak dzieje ??? Mam dwie Omegi i ta druga jest 95r i nic takiego nie zauważyłem w tej starszej :? Prawdopodobnie poprostu w starszej omedze sprżęgło było już wymieniane (330kkm) i może pracuje lepiej. Czy to możliwe że szprzęgło nie było ruszane przez 190kkm ??? Auto dopiero co sprowadzone. Powoli przygotowuje sie do wymiany tego sprzęgła i tu nasuwa sie kilka pytan. Co należy wymienić?? Wiem że : docisk, tarcza, łożysko. Zastanawiam sie jeszcze czy nie warto przy tej okazji wymienić odrazu zimmering na wale co by nie robić dwa razy tej samej roboty :?: Jakie firmy są godne uwagi a jakie omijac z daleka?? Gdzie polecacie kupić części (docisk,tarcza,łożysko w oplu ponad 1200zł :? )?? Wszelkie wypowiedzi bardzo porządane :D Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Bc30se
[Usunięty]

Wysłany: Sro Mar 01, 2006 22:55   Re: Sprzęgło- Oma B 2.0 16V

DaQla napisał/a:
Co należy wymienić?? Wiem że : docisk, tarcza, łożysko. Zastanawiam sie jeszcze czy nie warto przy tej okazji wymienić odrazu zimmering na wale co by nie robić dwa razy tej samej roboty :?: Jakie firmy są godne uwagi a jakie omijac z daleka?? Gdzie polecacie kupić części (docisk,tarcza,łożysko w oplu ponad 1200zł :? )?? Wszelkie wypowiedzi bardzo porządane :D Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Dźwięk który słysysz raczej nie jest spowodowany złym sprzegłem, które ma jak Ci się wydjae 190 tys. To nie możliwe, po 120 - 130 musiało być wymieniane przez poprzedniego właściciela, dłużej sprzęgło nie wytrzumuje w tych silnikach, no chyba że jesteś tego pewien bo masz samochód od nowości.

Mimo wszystko, dźwięk dobiega do ciebie z tyłu... to nie jest raczej sprzęgło.... zaczynasz mieć luz na półosiach, mogą to być też wyrobione tuleje uchwytów dyfra - też będzie taki dźwięk, bądź co najgorsze sypie się łożysko ataku i zmienia się prześwit międzyzębny, powodując to że luz jest większy i na początku właśnie masz takie głośne klik...

a jeśli chodzi o to że po wyciśnięciu sprzęgła zrusza wał... to jest normalne, być może na nowym sprzęgle się poprawi... ale to będą setne...

ale to jest znowu gdybanie, najlepiej kanał, wejść pod samochód, poprosić kogoś o wrzucenie sprzęgła i zlokalizować, patrzeć co się dzieje....

w mojej omie też tak jest... ale to półosie....

co dziwne zauważam w omegach B, jak sobie łaże u kumpla po placu gdzie stoi troche omesiek A i B, to w B frezy wału się jakoś wyrabiają i łapią luz.... nie stwierdziłem tego nawet w starych parszywych wałach z omeg A, dlatego wał do swojej omegi założyłem z A bo sa takie same, mój miał już wyczuwalny luz...

kup sprzęgło LUKa, takie montuje OPEL, jest tansze niż sachs i wcale nie gorsze, nie bedzie Cie kosztować wiecej niż 500 zł jeśli dobrze poszukasz cały komplet....

jeśli chodzi o uszczelnienie, tak simering wału zmien jeśli się zdecydujesz, wyciągnij także wycisk sprzęgła, od storny łożyska skrzyni też znajdziesz simering w nim, wymien....

DaQla
[Usunięty]

Wysłany: Czw Mar 02, 2006 12:07   

Czyli narazie dam sobie z tym spokój. Poki jeździ i nic sie nie dzieje strasznego nie bede rozgrzebywał na siłe. Zobaczymy na wiosne moze sie za to wezme. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

GrzECHO 
ChEMIK

Model Opla : VA 2000
Zaproszone osoby: 8
Wysłany: Czw Mar 02, 2006 22:29   

Nie wiem dokladnie jak jest w Omce ale takie stukanie to objaw rozwalonych (zuzytych) krzyzakow na wale.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Bc30se
[Usunięty]

Wysłany: Czw Mar 02, 2006 23:02   

nie nie... nie przy tych wałach.. mało prawdopodobne...

Odpowiedz do tematu