Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Strzela z filtra powietrza
Autor Wiadomość
nemo1977 

Model Opla : Astra F Combi

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 14:36   Strzela z filtra powietrza

Witam ponownie.
Autko to Opel Astra F kombi 1.6 8V z 97r.
Jest problemik-w dniu dzisiejszym pozwoliłem jednemu "rzeźnikowi" tknąć opelka i wymienić przegub od strony pasażera oraz mocowanie górne amortyzatora. Po odbiorze auta i przejechaniu paruset metrów straciłem cierpliwość, auto nie wchodzi na obroty, jadąc na biegu max to 70-80km/h ale z dużym bólem i teraz ciekawostka-jeśli próbuję zapalić na benzynie to strzela przerażliwie z filtra powietrza zupełnie jakby detonacja zachodziła w nim a nie w cylindrach, jeśli przygazuję i przełączy się na gaz to strzelanie ustaje ale poniżej mniej więcej 2000obr. auto gaśnie. Jazda to koszmar. Po zapaleniu auto nie chce wejść na obroty-według obrotomierza to 400-500obr. a przełączenie na gaz następuje powyżej 2000tyś. Słuchając powiedziałbym, że jeden gar wogóle nie pracuje ale sam nie wiem, właśnie sprawdziłem przewody-teraz czekam na klucz do świec i zobaczymy co dalej. Z autkiem od paru dni był problemik, gdyż po wymianie sondy lambda i resecie na kompie na zimnym silniku nie trzymał obrotów dopiero po przejechaniu paru kilometrów dochodził do siebie.
Jeśli ktoś miał podobny problemik to z góry dzięki za zainteresowanie i odpowiedź. Krokowiec czyszczony, świece wymieniane 3 miesiące temu-co mogłem to robiłem.

PS.Właśnie wymieniłem świece-i nic to nie dało żadnej zmiany, jeśli już uda mi się auto odpalić to 300-400 obrotów, wyżej nie może wejść-rzuca nim jakby padaczki się nabawił, sprawdziłem kody usterek ale nic nie wyświetla, nawet tego "12". Znowu do mechanika?Już żadnemu nie ufam.
Ostatnio zmieniony przez nemo1977 Wto Sie 05, 2008 17:43, w całości zmieniany 1 raz  

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

barto 

Model Opla : Astra f C16NZ 93r.
LPG: tak

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 16:44   

kilkanascie tygodni temu bylem w warsztacie na ustawieniu zbieżności. po skonczonej robocie zjezdzam z podnosnika, ale silnik jakos dziwnie pracuje, doslownie jak traktor, nie ma mocy, czuje na siedzeniu jego drgania. zastanawiam sie, co jest nie tak. otwieram maske jeszcze przed warsztatem i faktycznie silnikiem rzucalo niesamowicie. przysluchiwalem sie i slyszalem jakies dziwne syczenie. okazalo sie, przez przypadek koles zerwal przewod czujnika podcisnienia i stad takie objawy.

Mariusz_760301 

Model Opla : Astra G Y20DTH

Punkty zdobyte: 36
Wysłany: Sro Sie 06, 2008 08:30   

Tak jak kolega napisał - posprawdzaj przewody, które biegną w zasięgu robót tego mechanika.

Mi przy wymianie żarówki udało się odłączyć (nieświadomie) wężyk podciśnieniowy od układu EGRa i check się zapalał :wink:
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_760301 Sro Sie 06, 2008 08:30, w całości zmieniany 1 raz  

nemo1977 

Model Opla : Astra F Combi

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Nie Sie 24, 2008 22:25   

Więc tak:
- ostatecznie okazało się, że padł impulsator;
- a w przyszłości mam wymienić jeszcze parownik jeśli fundusze na to pozwolą.
Faktycznie jest poprawa tylko, że auto gaśnie bez powodu przy puszczaniu na luz i to przy naprawdę śmiesznych prędkościach(patencik z wlotem powietrza i z rurką z PCV opuszczoną na dół mam opanowany), czeka mnie jeszcze wymiana przewodu gumowego od filtra powietrza do silnika-jest cały popękany-czy to może być powód przygasania?
I z moich obserwacji wynika, że auto do 1800obr/min trochę dziwnie reaguje na pedał przyśpieszenia-troszkę opieszale i lekko szarpiąc-sugestie??

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Odpowiedz do tematu