Model Opla : Astra F sedan 1,4 94r
Zaproszone osoby: 21
LPG: si
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 22:44
Mi wymienili na przegladzie i mialem dobrze bo wszystko bylo juz tak pozapiekane ze nie szlo tego rozkrecic ,flexem trzeba bylo ciac i pozniej mlotem napikala ,a mialem sam wymieniac wiec troche by,m sie urobi a tak za 3 zika wymienili oba plus oczywiscie koszt sworzni.
_________________ Kto pyta nie błądzi ale najpierw używa opcji : SZUKAJ
nie udzielam info na GG,maila od tego jest FORUM
Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.....
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
witam
wlasnie wymieniam sworzen wachacza w oplu astrze classic
po scieciu nitow odkrecilem nakretke (ta koronkowa) ale sruba utknela probowalem juz wd40 opukiwania i wybijania ale nic nie daje efektu . czy ktos ma jakis patent na wyjecie tej sruby i czy jest ona wkrecana czy poprostu wbijana?
wiem ze jest narzedzie do zdejmowania tego ale ja niestety go nie posiadam.
Romario Model Opla : astra F 1.6 8V caravan
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 12:03
Chodzi ci zapewne o śrubę łączącą wahacz z piastą? jak tak to lepiej weź sobie do pomocy drugą osobę, w wahaczu jest otwór, można tam włożyć łom lub łyżkę i ciągnąć do dołu, piastę podeprzeć lewarkiem i powinno wyjść bez problemu. jak nie masz ściągacza to można jeszcze opukać miejsce gdzie śruba wchodzi w otwór w piaście. Przykładasz z jednej strony większy młotek, a mniejszym opukujesz po przeciwnej stronie. śruba ma tylko gwint w części wystającej na zewnątrz, a tak to ma kształt stożka przez co sie tak zaciska (tak samo jak w końcówkach drążków).
pozd.
rubens121 Model Opla : Astra II 1.7DTI
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 18:22
A czy po wymianie sworznia konieczne jest ustawienie zbieżności?
_________________ rubens
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Model Opla : Astra F 1.8 8v, Omega B MV6
LPG: T/N
Wiek: 34 Dołączył: 15 Lut 2008 Posty: 718 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 21:05
Zależne od auta ( z profilu jedynie mogę się domyślać, że masz np. Passata albo Astrę lub coś innego).
Dobrze byłoby przynajmniej ją sprawdzić (to dużo nie kosztuje), a czasami potrzebna jest korekta.