|
|
| Autor |
Wiadomość |
pietja [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Cze 10, 2006 13:18 Szarpanie i przymulanie podczas zmiany biegów?!
|
|
|
Kiedy wrzucam wyższy bieg (zwłaszca II i III) w TDS'ie autem szarpie jak by miał nagle zgasnąć (oczywiście wcale nie gaśnie) w tym samym momencie na ułamek sekundy zapala się CHECK ENGINE. Po sekundzie wraca do normy i jedzie normalnie. To samo jak zdejmę nogę z gazu na wysokich obrotach. Jak zmieniam biegi na niskich obrotach delikatnie dozując sprzęgło jest o.k. Co ciekawe nie ma z tym reguły, bo czasem uda się zmienić bieg płynnie, bez problemów.
Najgorzej jak chcę szybko wrzucić dwójkę (np. po ruszeniu ze skrzyżowania) dokręcam obroty na jedynce do 3-4 tyś sprzęgło, dwójka a samochód na moment tak przyhamowywuje silnikiem że o mało opony nie zapiszczą..
Na kompie jeszcze nie byłem, ale słyszałem, że jeśli kontrolka silnika nie zapali się na dłużej (u mnie ledwie mrugnie- do tego stopnia, że długa nie wiedziałem czy mruga silnik, poduszki czy abs) to komputer nie zapisze błędu w pamięci.
Może ktoś z was się z tym spotkał? Może jakiś czujnik nie styka??? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
Robo [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Cze 10, 2006 18:27
|
|
|
To chyba synchronizator skrzyni biegów pewny na 100 % nie jestem ale obiawy podobne |
|
|
|
 |
zibi
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V
Wiek: 40 Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 3513 Skąd: Pobiedziska Punkty zdobyte: 4
|
Wysłany: Sob Cze 10, 2006 20:51
|
|
|
| Kumpel miał podobne objawy ,ale on miał skopanego czipa i to był passat. |
|
|
|
 |
pietja [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Cze 12, 2006 12:00
|
|
|
| Robo napisał/a: | To chyba synchronizator skrzyni biegów pewny na 100 % nie jestem ale obiawy podobne |
Raczej nie. Czuć, że to wina silnika (elektronika, jakiś czujnik, a może coś z pompą paliwa). Biegi wchodzą dobrze a samochód przez moment jak by nie reaguje na gaz. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|