ile wam pali Meriva
Napisano 10 marzec 2011 - 07:55
Odśwież
Napisano 27 kwiecień 2011 - 12:04
1.8 16V PB
Trasa - Warszawa-Rybnik (trzy odcinki autostrad oraz gerkówka - w wiecznym remoncie) 8,5-8,7 - prędkości na autostradzie do 180km w wiekszości jednak 150-160, gierkówka 50-140
Miasto - 10-11l - krótka trasa 5-6km w dodatku w korkach

Odśwież
Napisano 09 maj 2011 - 12:04
Jestem tu nowy, więc przy okazji witam wszystkich serdecznie!
Niedawno kupiłem Merivę 1.4 z 2005 r. i dziś miało miejsce drugie tankowanie - spalanie (trasa mieszana: 40% autostrada, 60% miasto+tereny podmiejskie) wyszło prawie dokładnie 8l. Spodziewałem się trochę mniej, ale cóż... Pożyjemy, zobaczymy...
Odśwież
Napisano 09 maj 2011 - 15:59
vafel--jak tam twoje zawieszenie w Merivie masz jakies stuki czy nie,nie wiem czy wiesz ale to jedna z wad w Merivie ze czesto uzytkownicy maja problemy ze stukami w przednim zawieszeniu.
Odśwież
Napisano 10 maj 2011 - 13:34
Witam,moja Meriva 1.4 miasto 9-10 litrow,robie ktotkie odcinki po do roboty ma 6 km i to przez miasto,trasy jeszcze nie sprawdzalem,jak sprawdze to napisze.
vafel--jak tam twoje zawieszenie w Merivie masz jakies stuki czy nie,nie wiem czy wiesz ale to jedna z wad w Merivie ze czesto uzytkownicy maja problemy ze stukami w przednim zawieszeniu.
Sprzedający twierdził, że jemu pali 6,5-7 na podobnej trasie jak mi. Jak widać - trochę ściemniał.
Co do stuków zawieszenia to na razie nic takiego u mnie nie ma, choć amortyzatory z przodu trzeba będzie niedługo wymienić. No i coś mi robi łu-łu-łu-łu podczas jazdy. Nie wiem czy to nie łożysko w kole, ale nie jestem pewien...
No i jeszcze jeden feler. Przy 140 km/h tylna klapa dostaje jakichś drgań tak że ma się wrażenie, że zaraz odfrunie (hałasuje okrutnie). Moja Meriva była uderzona właśnie w tylną klapę (motocyklista w nią przywalił), więc wnioskuję, że pewnie nie wyklepali jej jak trzeba i stąd jakieś niedopasowanie i te drgania przy dużej prędkości.
Odśwież
Napisano 10 maj 2011 - 14:08
Co do stuków zawieszenia to na razie nic takiego u mnie nie ma, choć amortyzatory z przodu trzeba będzie niedługo wymienić. No i coś mi robi łu-łu-łu-łu podczas jazdy. Nie wiem czy to nie łożysko w kole, ale nie jestem pewien...
Przyczyną mogą być wyząbkowane opony. W tym roku wyrzuciłem ostatnie dwie sztuki oryginalnych PremiumContact i nareszcie nastała cisza. To łu-łu-łu szczególnie objawiało się przy niższych prędkościach 30-60 km/h i przy lekkim dohamowaniu np. z 100 km/h
Odśwież
Napisano 10 maj 2011 - 15:56
Odśwież
Napisano 11 maj 2011 - 07:13
Co rozumiesz przez "wyząbkowane" opony?
Od wewnętrznej strony wycierają się garby. Przeciągnij ręką oponę w tym miejscu i będzie czuć.
Odśwież
Napisano 11 maj 2011 - 10:21
Odśwież
Napisano 11 maj 2011 - 15:00
Moja 1,4 w mieście pali 6,7 l, poza miastem 5,5 l. Wszystko przy spokojnej jeżdzie. Przy prędkościach powyżej 120 autostrada wychodzi 8 l.
6,7 l/100 w mieście?

Jak Ty to robisz? Jakie to miasto?
Odśwież