Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -
1.3 51kW 16V Z13DT

Problem z spalaniem i poziomem paliwa



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   zoozool

zoozool
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 22 marzec 2011 - 19:55

Witam,
Posiadam Opel Agila 2009 1.3 diesel, przebieg 11 tys.
dziś zauważyłem dziwną przypadłość, średnie spalanie pokazuje (na pierwszy rzut oka) odwrócone dane, czyli jadę ekonomicznie, pokazuje spalanie do 30, jadę dynamicznie pokazuje niskie spalanie, kolejnym problemem jest wskaźnik paliwa, mimo przejechania około 400 km nadal pokazuje pełen bak, (mimo, że ostatnio też tak miałem zatankowałem dobre około 15 litrów) czy to jest wina komputera, i muszę pojawić się w serwisie, czy jest możliwość na otrzymanie pomocy przez forum ?
Pozdrawiam

 


  • 0

Użytkownik jest zalogowany Pan Samochodzik

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#2 OFFLINE   Krzysiek22

Krzysiek22
  • Forumowicz
  • 156 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Model:Opel Astra I
  • Silnik:1.7d oplowski 44kw, 60km.
  • Nadwozie:sedan
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 23 marzec 2011 - 11:21

hmm..ciekawe, może pływak w baku Ci się zepsuł, i dlatego błędne dane pokazuje.
To tylko moje przypuszczenia;p

 


  • 0

#3 OFFLINE   zoozool

zoozool
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 23 marzec 2011 - 11:41

problem z średnim spalaniem rozwiązany,
Został ten spławik, z tego co się dowiedziałem(a mogę się mylić) nie ma tam pływaka, tylko elektronicznie pokazuje stan paliwa, w czasie jazdy jeździłem tak by się bak cały wymieszał, może jakiś paproch się tam dostał, lecz nic to nie dało.
komputer pokazuje często że do stacji mam np 650km, a później do 550, odpalę ponownie znowu 650.
  • 0

#4 OFFLINE   michalsz

michalsz
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 11:47

Witam,

Chciałbym częściowo podpiąć się pod ten temat jeśli chodzi o wskazania poziomu paliwa. Niestety ostatnio zauważyłem, że u mnie wskazówka wskazuje "0" mimo pełnego baku. Dodam, że wczesniej było wszystko ok.Proszę o porady od czegu zacząć szukanie usterki.
Czy mogę liczyć na to że kontrolka rezerwy zapali się tak jak wcześniej czy jest to ze sobą powiązane i nie będę już wiedział kiedy kończy się paliwo?

Zastanawia mnie jeszce jedna sprawa. Jeżdżąc na rezerwie prawie do końca (czerwone pole i migająca rezerwa) na stacji wlewałem do pełna max. 30 litrów paliwa. Uważałem, że bak ma pojemność 30-35 l. Poszperalem jednak w sieci i w kazdej specyfikacji jest napisane, że bak ma 41 litrów. Możliwe, że były montowane baki o różnych pojemnościach? czy cos jest nie tak?

Auto to Agila 1.3 CDTI, 2003 r. sprowadzony z Niemiec. Przebieg 170 tys. km.

Z góry dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam.
  • 0

#5 ONLINE   Fircyk81

Fircyk81

    Piotrek

  • Zasłużony
  • 933 postów
  • LokalizacjaLubelszczyzna
  • Model:Opel Astra III
  • Silnik:1.9 CDTI

Napisano 28 listopad 2011 - 18:48

Mam co prawda benzynkę, ale wchodzi również około 30 litrów.
  • 0

#6 OFFLINE   Modar40

Modar40
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 02 styczeń 2012 - 21:31

Wg. mnie to Ci wskaźnik źle pokazuje. U mnie po przejechaniu ok. 600 km wlewam po 37 - 38 litrów /Jezu ile to teraz kosztuje/. U ciebie michalsz to jest raczej problem związany z połączeniem. Przestało stykać i prawdopodobnie przy kostce połączeniowej przy baku. Wskaźnik jest łatwo sprawdzić wystarczy podać napięcie na zasilanie wskaźnika, ale bez schematu niewiele zrobisz.... no i trzeba dobrać się do wskaźnika. Tak na szybko to po wykręceniu licznika ze wskaźnikiem po lewej stronie jest wielostyk. Spróbuj nim poruszać i na koniec mocno docisnąć może wskaźnik zacznie działać.
  • 0





Podobne tematy: Collapse