Skocz do zawartości

Zdjęcie

klimatyzacja nie włącza się


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Maniek23131

Maniek23131
  • Forumowicz
  • 107 postów
  • LokalizacjaParczew
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:1.0 benzyna
    2005r
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 12 kwiecień 2012 - 14:00

Witam
tak jak w temacie nie mogę uruchomić klimatyzacji
w ubiegłym roku było wszystko ok nic z nią nie robiłem
kolega sprawdził mi bezpieczniki w kabinie i wszystkie ok
gdy włączę to zapala się światełko że działa i słychać że lekko silnik zostaje obciążony ale wentylatory się nie włączają i nie ma takiego typowego brzęczenia jak to zazwyczaj było przy rozpoczynaniu chłodzenia
w tamtym roku było tak że nie chciała się włączyć na postoju bo były za niskie obroty ale gdy się lekko dodało to od razu się uruchamiała a teraz nie chce
co się mogło stać ??
auto nie ma żadnych błędów
proszę o pomoc
pozdrawiam :)
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#2 OFFLINE   Gawlak

Gawlak

    postrach forum

  • Administrator
  • 19682 postów
  • LokalizacjaPrzywidz
  • Model:Nie Opel
  • Inna marka:JEEP XJ 4.0 z LPG
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 12 kwiecień 2012 - 14:41

mamy za Ciebie jechac do speca od klimatyzacji zeby sprawdzic czy wogole jest gaz
albo jest go w wystarczajacej ilosci zeby klima mogla dzialac poprawnie ??

co roku najlepiej na wiosne serwisuje sie klimatyzacje
niestety luksus nie jest za darmo
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#3 OFFLINE   kicaj

kicaj
  • Moderator
  • 8687 postów
  • Lokalizacjajest B/DE, było HH/DE
  • Model:Nie Opel
  • Inna marka:F34
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 12 kwiecień 2012 - 17:47

poza tym na ten temat ostatnio sporo napisano, po co powielac tematy?
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#4 OFFLINE   Maniek23131

Maniek23131
  • Forumowicz
  • 107 postów
  • LokalizacjaParczew
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:1.0 benzyna
    2005r
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 12 kwiecień 2012 - 19:14

ok dzięki
przepraszam jeśli były tematy :)
pozdro :)
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#5 OFFLINE   dziembek

dziembek
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:1.2 16V
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 07 grudzień 2013 - 13:09

Witam wszystkich!!

 

   Mam podobny problem jak kolega. Klima przestała działać pod koniec wakacji (były jeszcze upały). Myślałem, że skończył się gaz. W serwisie powiedzieli, że gaz jeszcze był... Dobili do pełna zapłaciłem też za odgrzybianie. Przyczyną podobno jest elektryka, którą "Oni się nie zajmują". Klima podobno nie dostaje prądu.

Z tego co wyczytałem klima w Agili ma jakieś zabezpieczenie i nie włącza się poniżej 5 stopni... Być może padł ten czujnik. Czy wiecie, gdzie on się znajduje albo macie jakiś pomysł co może być przyczyną?

 

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#6 OFFLINE   popencjusz

popencjusz

    Darek

  • Zasłużony
  • 2603 postów
  • LokalizacjaRadzymin-Wyszków
  • Model:Opel Signum
  • Inna marka:Opel Signum
  • Silnik:1.9 cdti 16V 180KM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 07 grudzień 2013 - 15:45

klima ma tak zaprogramowane by agregat nie pracował poniżej 5 'C żeby nie doszło do zamarzania wody na skraplaczu. Co Tobie da znalezienie tego czujnika jak nie wiesz czy w ogóle to on? Prawdopodobnie (zakładam) jeśli to on to dane z tego czujnika biorą też inne podzespoły - z oszczędności. Poszukaj kogoś z okolicy kto ma oprogramowanie diagnostyczne to wtedy się okaże.


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#7 OFFLINE   dziembek

dziembek
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:1.2 16V
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 07 grudzień 2013 - 23:36

Mam złącze... Ostatnio nie wykazało żadnych błędów. Zobaczę w przyszłym tygodniu czy coś wyskoczy. A nie wiesz może kolego, czy to ten sam czujnik, który pokazuje zew. temperaturę?


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#8 OFFLINE   kicaj

kicaj
  • Moderator
  • 8687 postów
  • Lokalizacjajest B/DE, było HH/DE
  • Model:Nie Opel
  • Inna marka:F34
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 07 grudzień 2013 - 23:43

Sprawdź co się dzieje z ciśnieniem w układzie klimatyzacji gdy włączysz klimę ew. zapalisz silnik

Tapatalk u mnie...


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#9 OFFLINE   Piotrek_sieradz

Piotrek_sieradz
  • Forumowicz
  • 567 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Model:Nie Opel
  • Silnik:RX4 1,9DCI

Napisano 08 grudzień 2013 - 11:13

kurde ostatnio przy 2st klima mi odpaliła.

 

musze zejsc zobaczyc czy teraz odpali przy -3st


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#10 OFFLINE   popencjusz

popencjusz

    Darek

  • Zasłużony
  • 2603 postów
  • LokalizacjaRadzymin-Wyszków
  • Model:Opel Signum
  • Inna marka:Opel Signum
  • Silnik:1.9 cdti 16V 180KM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 08 grudzień 2013 - 18:40

kurde ostatnio przy 2st klima mi odpaliła. musze zejsc zobaczyc czy teraz odpali przy -3st
Pisane było wyżej że poniżej 5 stopni agregat nie włączy się :)

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież