Napisano 27 grudzień 2012 - 21:22
Odśwież
Napisano 14 marzec 2013 - 15:01
dodaj może jakieś zdjęcia
Ten sterownik owszem zalany jest żelem ale umiejętne rozlutowanie pozwala na dostęp do zakrytej elektroniki
w początkowym stadium usterka jest w pełni naprawialna mowa oczywiście o silniku Y17DT?
Odśwież
Napisano 14 marzec 2013 - 23:47
dodaj może jakieś zdjęcia
Ten sterownik owszem zalany jest żelem ale umiejętne rozlutowanie pozwala na dostęp do zakrytej elektroniki
w początkowym stadium usterka jest w pełni naprawialna mowa oczywiście o silniku Y17DT?
potwierdzam .. usterka w pelni usuwalna za około 300 PLN .. zazwyczaj z tym problemem występował błąd P0251, jezeli sie nie mylę .. ale spotkałem się jeszcze, że czasami winny jest czujnik prędkości obrotowej wału korbowego. Sam analizowałem samochód kuzyna .. i po wymianie czujnika problem zniknął, choć wiem że w dużej ilosci wypadków winny jest moduł sterujacy pompa wtryskową .. że to pompa - oczywiście że możliwe .. ale stawiam na czujnik prędkości obrotowej lub sterownik.
Sterownik zalany jest żelem .. oryginalnie, lecz kolory jest stalowego .. może ktoś go pomalował, niewiedzieć po co??
A jeżeli facet nie widział tam wcześniej żelu .. to on takich wcześniej na oczy nie widział .. i nie naprawiał. Zmień mechanika .. poszukaj na necie gościa, który się tym dokładnie zajmuje.
Odśwież
Napisano 07 maj 2017 - 12:18
Temat stary ale na pewno nadal aktualny. Moja Meriva na tendencje do poszarpywania. Byłem u elektryka , błędów nie było . Przeglądnął też sterownik ale zimnych lutów nie znalazł. Ostatnio w dziale astry wyczytałem o drugim sterowniku . Wtedy nie pytałem ale chyba przeglądał ten na silniku. Gdzie znajduje się ten drugi i czy warto go przeglądnąć zanim zaczną się problemy ?
Odśwież
Napisano 07 maj 2017 - 14:42
Odśwież
Napisano 07 maj 2017 - 16:06
Zrobiłem ponad 50kkm, na liczniku prawie 190kkm.
Odśwież
Napisano 25 czerwiec 2017 - 08:56
Może inaczej sformułuję pytanie .Myślisz żeby do niego zaglądnąć? Wnerwiają mnie te szarpnięcia, no i zachodzi obawa że nagle i niespodziewanie odmówi posłuszeństwa.
Zrobiłem ponad 50kkm, na liczniku prawie 190kkm.
Trzeba wyciągnąć całą pompę żeby sprawdzić drugi sterownik
Odśwież
Napisano 28 czerwiec 2017 - 20:52
Wprawne ręce i dobry klucz+10 min roboty i sterownik na wierzchu, Nie trzeba pompy wyciągać.
Odśwież