Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Podłączenie radia. Kostka...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   harnas1515

harnas1515

    Jacenty

  • Forumowicz
  • 9535 postów
  • LokalizacjaBełchatów
  • Model:Opel Sintra
  • Inna marka:Mondeo V6
  • Silnik:2,2 141KM
    3,0 V6 201KM
  • Nadwozie:"Luiza" "Leonora"
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 02 December 2013 - 12:56

Szybkie pytanie. Czy powinien być plus stały w kostce? Według mnie tak. U mnie oba plusy są dopiero po przereceniu kluczyka i włączeniu zapłonu. Który przewód w kostce jest stały który ze stacyjki ? Gdzie szukać problemu, może ktoś coś podpowie... Czy zasilanie radia idzie przez jakiś przekaznik ? Czy jest bezpośrednim plusem z bezpiecznikiem po drodze? wyryte pazurem...

 


Użytkownik harnas1515 edytował ten post 02 December 2013 - 12:58

  • 0

Użytkownik jest zalogowany Pan Samochodzik

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#2 OFFLINE   Kacper

Kacper

    Nocny duch

  • Administrator
  • 16283 postów
  • Lokalizacjaco.Tipperary
  • Model:Opel Sintra
  • Silnik:X22XE
  • Nadwozie:MPV
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 02 December 2013 - 13:56

Ten schemat powinien pomóc

 

Sintra_schemat_radia.jpg

 


  • 0

#3 OFFLINE   harnas1515

harnas1515

    Jacenty

  • Forumowicz
  • 9535 postów
  • LokalizacjaBełchatów
  • Model:Opel Sintra
  • Inna marka:Mondeo V6
  • Silnik:2,2 141KM
    3,0 V6 201KM
  • Nadwozie:"Luiza" "Leonora"
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 02 December 2013 - 14:13

Znalezione na forum. Dołączona grafika

Niestety brak stałego plusa.
Dziękuję za schemat.

wyryte pazurem...


  • 0

#4 OFFLINE   Kacper

Kacper

    Nocny duch

  • Administrator
  • 16283 postów
  • Lokalizacjaco.Tipperary
  • Model:Opel Sintra
  • Silnik:X22XE
  • Nadwozie:MPV
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 02 December 2013 - 14:37

Schemat jest dla bardziej zaawansowanych - czyli dla Ciebie.

Masz na nim informacje np z których bezpieczników podawane są napięcia.

Rysunek (mojego autorstwa) jest dla stawiających pierwsze kroki :-)


  • 0

#5 OFFLINE   harnas1515

harnas1515

    Jacenty

  • Forumowicz
  • 9535 postów
  • LokalizacjaBełchatów
  • Model:Opel Sintra
  • Inna marka:Mondeo V6
  • Silnik:2,2 141KM
    3,0 V6 201KM
  • Nadwozie:"Luiza" "Leonora"
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 02 December 2013 - 18:58

Kacper czy obrazek powyższego schematu powiadasz na jakimś serwerze ?
Daj sznurek proszę. Znaczy link.
Bo otwierając z telefonu jest tak niewyraźny, że odczytać nic nie mogę.
A nie mam dostępu do komputera chwilowo ...

Jeśli można... grzecznie proszę...

wyryte pazurem...


  • 0

#6 OFFLINE   Kacper

Kacper

    Nocny duch

  • Administrator
  • 16283 postów
  • Lokalizacjaco.Tipperary
  • Model:Opel Sintra
  • Silnik:X22XE
  • Nadwozie:MPV
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 02 December 2013 - 19:15

 Wrzuciłem na postimg.org,  to serwer podobny do fotosika itp.

Dałem w dużym rozmiarze aby był czytelny.


  • 0

#7 OFFLINE   harnas1515

harnas1515

    Jacenty

  • Forumowicz
  • 9535 postów
  • LokalizacjaBełchatów
  • Model:Opel Sintra
  • Inna marka:Mondeo V6
  • Silnik:2,2 141KM
    3,0 V6 201KM
  • Nadwozie:"Luiza" "Leonora"
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 03 December 2013 - 18:13

A więc... W skrócie. Radio po około minucie działania do dwóch, Przestaje grać. Wyświetlacz nadal działa ale nie działają głośnki. Zmiana radia na drugie nie pomogła. To samo. Po sprawdzeniu wszystkiego. Wywalenie zbędnego mostka na plusach. Wymianie bezpiecznikow itp. Napięcie do radia prawidłowe. Ze sztywnego plusa. Stacyjka ominieta. Przewody od głośników sprawdzone drozne. Tylne głośniki oryginalne 10om. Miernik pokazuje niecałe 6. Przednie głośniki zmienione 4omy. Miernik pokazuje 4,5. Mierzone na kostce do radia. I efekty walki. Radio działa poprawnie z tylnymi głośnikami. Po podpieciu przednich. Ponownie to samo. Czyli wyłącza się po 1 do 2min. Wyłącza całkowicie wyjście na głośniki. Tryb awaryjny jakiś. Aby nie spalić końcówki mocy. Co moze być powodem. ??? Nie prawidłowe głośniki, ich omy. Czy przewody prowadzące sygnał do nich. Zamontowane radio to Radio podpiete u7yte4uv.jpg wyryte pazurem... Kacper sugerował pomiar przebicia jakiegoś. Miernik nic nie pokazuje na zwykłym przejściu? piszczku. Ale jeden z głośników ma małe napięcie. Odpiety mierzony na przewozach przy kostce radia. Przewody między sobą nic. Ale przewodów z karoserią i jeden i drugi pokazuje 0,5 volta Drugi głośniki nic. Zero. Ale nawet po podłączeniu do radia jednego z tych głośników przednich, powoduje wyłączenie sygnału dźwięku. Na wszystkich czterech wyjsciach. wyryte pazurem... Co możecie podpowiedzieć.?? Co zmierzyć i jak? Mam to nadal na rozebrane, wiec chętnie sprawdzam. W planach jest i tak wymiana wszystkich czterech głośników. Ale chce mieć pewność jaki jest problem. I jakie głośniki w sensie opornosci mam nabyć. ;) wyryte pazurem...

Użytkownik harnas1515 edytował ten post 03 December 2013 - 18:27

  • 0

#8 OFFLINE   Kacper

Kacper

    Nocny duch

  • Administrator
  • 16283 postów
  • Lokalizacjaco.Tipperary
  • Model:Opel Sintra
  • Silnik:X22XE
  • Nadwozie:MPV
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 03 December 2013 - 20:26

Ale przewodów z karoserią i jeden i drugi pokazuje 0,5 volta Drugi głośniki nic. Zero

Tego nie rozumiem. Możesz jaśniej ?

 

Czy nie ma przebicia na kablach ( a dokładniej na ich izolacji), sprawdzasz ustawiając miernik na największy zakres np megaOhmy .

Ten piszczek o którym wspomniałeś stosujesz do sprawdzania czy jest dobre przejście.  np czy kabel nie jest przerwany lub styk dobrze przewodzi itp

 

ps

niedawno zmieniałeś drzwi i może tam coś jest nie tak z kablami


  • 0

#9 OFFLINE   harnas1515

harnas1515

    Jacenty

  • Forumowicz
  • 9535 postów
  • LokalizacjaBełchatów
  • Model:Opel Sintra
  • Inna marka:Mondeo V6
  • Silnik:2,2 141KM
    3,0 V6 201KM
  • Nadwozie:"Luiza" "Leonora"
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 03 December 2013 - 21:12

Tak zmieniłem ale prawe. I oczywiście to sprawdze.
A po podłączeniu głośnika tyko z lewych też odcina końcówkę mocy. :hyhy:

wyryte pazurem...


I co ty na to ? :hmm:

wyryte pazurem...


To co niejasno nabazgralem.

Pomiar z wyjścia głośnika z masą. Z obu końcówek. Plus i minus głośnika.
Minus głośnika i masa 0,5v
Plus głośnika i masą 0,5 v
Ale mierzone na przewodach przy kostce do radia i budzie auta.(karoserii)
Jaśniej ? :hmm:
Bo tapicerki nie zdjalem... nie dziś. Brak chęci na mrozie siedzieć.

Myślę że coś od centralnego zamka przebija na masę. Moze tak być ?

wyryte pazurem...


  • 0

#10 OFFLINE   Kacper

Kacper

    Nocny duch

  • Administrator
  • 16283 postów
  • Lokalizacjaco.Tipperary
  • Model:Opel Sintra
  • Silnik:X22XE
  • Nadwozie:MPV
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 03 December 2013 - 21:31

Tzn masz napięcia na przewodzie głośnikowym gdy nie jest wpięty do radia ?


  • 0





Podobne tematy: Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post