Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

silnik 1.7 cdti Z17DTH 101 kM ciężko pali gdy jest gorący


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   tsek

tsek
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • LokalizacjaŚliwice
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:Z12XE 75kM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 08 sierpień 2014 - 14:43

Witam, szanownych forumowiczów.

 

Zwracam się z zapytaniem do Was jak w temacie.

 

Dodam iż rano pali bez problemu od tzw. strzała, brak oznak dymienia czy kopcenia (nie klekocze).

 

Natomiast martwi mnie to, że jak auto zgaszę i chcę odpalić a jest dobrze rozgrzane ok 70-90 stopni to ciężko pali tzn. nie tak idealnie jak

 

rano tylko potrzebuje jakby podwójnego obrotu wałem. Po prostu muszę znacznie dłużej trzymać na rozruchu.

 

Napiszę co mam już zrobione:

 

1. wymienione wtryski i zaprogramowane

2. wymieniony akumulator 2 tyg. temu

3. zregenerowany alternator.

 

Proszę o sugestie w w/w sprawie - Dziękuję i pozdrawiam Tomasz.


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#2 OFFLINE   kazanostra

kazanostra
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:1.7CDTI
    74,00 kW
    Z17DTH

Napisano 11 sierpień 2014 - 11:48

Witam,

 

Podłączam się pod pytanie - mam podobne objawy (na zimny pali bez problemu, gdy ciepły to potrzebuje kilka sekund dłużej). Podłączenie pod komputer nie wskazało żadnych błędów. Zauważyłem natomiast podwyższone spalanie - średnia 8l/100km. Moja Meriva to 1,7 CDTI [100KM]. Mechanik sugeruje sprawdzenie wtrysków, choc ja nie jestem przekonany, że w nich leży problem. Zastanawiam się nad sprawdzeniem czujnika temp. i byc może całej elektroniki.


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#3 OFFLINE   tsek

tsek
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • LokalizacjaŚliwice
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:Z12XE 75kM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 11 sierpień 2014 - 17:48

Zauważyłem natomiast podwyższone spalanie - średnia 8l/100km. Moja Meriva to 1,7 CDTI [100KM].

 

Rzeczywiście trochę duże to spalanie !

 

Ja poruszam się głównie po Wrocławiu, które to jest drugim co do wielkości w Polsce występowania korków i moje spalanie nie przekracza 7L/100km.


Użytkownik tsek edytował ten post 11 sierpień 2014 - 17:52

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#4 OFFLINE   kazanostra

kazanostra
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:1.7CDTI
    74,00 kW
    Z17DTH

Napisano 11 sierpień 2014 - 20:10

 

Rzeczywiście trochę duże to spalanie !

 

Ja poruszam się głównie po Wrocławiu, które to jest drugim co do wielkości w Polsce występowania korków i moje spalanie nie przekracza 7L/100km.

 

Dlatego też wiąże te dwie sprawy ze sobą (choc może nie słusznie). Chciałem wymienic czujnik temp. ale nie mogę go nigdzie znaleźc - przy termostacie nie wystają żadne kable. Może źle szukam...?

 

Jeżdże z tymi objawami już pół roku, jakoś się przyzwyczaiłem. Jednak najwyższa pora coś z tym zrobic. Moja meriva wiele przeszła, a ja wraz z nią. Jesteśmy po wymianie głowicy...


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#5 OFFLINE   Don

Don
  • Forumowicz
  • 285 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Model:Nie Opel
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 11 sierpień 2014 - 20:12

Ja miałem podobny problem i to był zaśniedziały styk czujnika temp właśnie. Ale nie wiem gdzie ów czujnik się fizycznie znajduje


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#6 OFFLINE   tsek

tsek
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • LokalizacjaŚliwice
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:Z12XE 75kM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 12 sierpień 2014 - 12:44

Czujnik znajduje się i pod termostatem i pod przepustnicą - centralnie od przodu samochodu.

Bardzo dobrze schowany :-)

Aby go wymontować trzeba zdemontować zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego i zdjąć grubą rurę dochodzącą do przepustnicy.

Jest wkręcony w blok na klucz 19".

Zamieszczam zdjęcia z lokalizacją przewodów od czujnika:

 

Załączone miniatury

  • 1.JPG
  • 2.JPG
  • 3.JPG

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#7 OFFLINE   kazanostra

kazanostra
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:1.7CDTI
    74,00 kW
    Z17DTH

Napisano 12 sierpień 2014 - 19:45

Dzięki za instrukcję! :)

 

Powiedz jeszcze, czy wymieniłeś i czy pomogło? Gdzieś czytałem, że tylko oryginalne czujniki zdają egzamin.


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#8 OFFLINE   tsek

tsek
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • LokalizacjaŚliwice
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:Z12XE 75kM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 12 sierpień 2014 - 20:25

Wymieniałem - ale nie pomogło :-( w moim przypadku.

 

 

*Zdemontowałem czujnik jeszcze raz i zauważyłem, że mam nie Oryginalny - może faktycznie w tym leży problem ?

 

 

Poszukam oryginalnego na podmianę albo zainwestuję, skoro miało by ty rozwiązać problem.


Użytkownik tsek edytował ten post 16 sierpień 2014 - 05:27

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#9 OFFLINE   kazanostra

kazanostra
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:1.7CDTI
    74,00 kW
    Z17DTH

Napisano 21 sierpień 2014 - 19:58

Podjechałem do mechanika w celu wymiany czujnika. Zaproponował przed wymianą, by podpiąc pod komputer samochód i sprawdzic, czy czujnik pokazuje mniej więcej właściwą temperature (w odniesieniu do wskaźnika przy liczniku). Dystans był krótki i wskazówka temp. nawet nie drgnęła. Odczyt z komputera to ok 57o i raczej zgadzał się ze stanem faktycznym. Także wg mechnika czujnik nie jest winny przypadłości. Znów podejrzenie padło na wtrysk.

 

Co ciekawe - aktualnie mamy nieco niższą temp. zewnętrzną i wydaje mi się, że samochód potrzebuje nieco mniej czasu na rozruch, niż wcześniej.

 

W tej chwili nie mam czasu tego zrobic. Odkładam więc temat naprawy za jakiś miesiąc.


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#10 OFFLINE   tsek

tsek
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • LokalizacjaŚliwice
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:Z12XE 75kM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 22 sierpień 2014 - 19:50

OK daj znać jak na coś wpadniesz przy okazji szukania problemu. Ja wymieniłem czujnik na oryginalny ale nic to nie dało. szukam dalej.



  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież




Podobne tematy: Collapse