Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

silnik 1.7 cdti Z17DTH 101 kM ciężko pali gdy jest gorący


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#11 OFFLINE   Żywcia

Żywcia
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • LokalizacjaETM
  • Model:Opel Vectra C
  • Silnik:1.9 CDTI 194KM/416Nm
  • Nadwozie:kombi

Napisano 23 sierpień 2014 - 07:30

Mechanicy sugerują .... hmmm

A czy któryś z nich podłączał auto pod komputer? Panowie podłączcie autko pod techa lup op-coma odczytajcie błędy jeśli są i będziemy dopiero mysleć


Użytkownik Żywcia edytował ten post 23 sierpień 2014 - 07:33

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#12 OFFLINE   tsek

tsek
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • LokalizacjaŚliwice
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:Z12XE 75kM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 23 sierpień 2014 - 09:33

Mechanicy sugerują .... hmmm

A czy któryś z nich podłączał auto pod komputer? Panowie podłączcie autko pod techa lup op-coma odczytajcie błędy jeśli są i będziemy dopiero mysleć

Problem w tym, że podłączenie pod komputer w Moim przypadku nic nie daje - nie ma żadnych błędów. Ale też zauważyłem prawidłowość tzn. czym jest chłodniej tym lepiej pali ? 

 

Tak głośno myślę:

Może chodzi o spadek ciśnienia na pompie lub listwie (jakaś minimalna nieszczelność) jak jest rozgrzany (wszystko się rozszerza od gorąca) a jak jest zimno to nieszczelność zanika (ponieważ wszystko jest bardziej spasowane) ?


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#13 OFFLINE   kazanostra

kazanostra
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:1.7CDTI
    74,00 kW
    Z17DTH

Napisano 25 sierpień 2014 - 21:00

U mnie, tak jak u kolegi - brak błędów. W moim przypadku padło wskazanie na wtryski, a kolega tsek, z tego co pisał, ma je wymienione - brak zbieżności rodzi więc pytanie, czy w nich leży problem? Chyba, że u mnie padają, a u tsek'a błąd montażu/uszkodzenie(?). Może jednak rozrusznik? Pompa lub jej sławny zawór? Gdzieś czytałem o tzw. "zimnych lutach" w sterowniku/kompie(?).

 

Takie długie kręcenie na rozruszniku boli... i zwraca uwagę innych. Zdrowe auto tak nie odpala...

 

Jest to mój 3 opel i chyba ostatni, zbyt wiele mnie już kosztował. A szkoda, bo 2 poprzednie były niemal bezawaryjne.


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#14 OFFLINE   Beezon

Beezon
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:1,7 CDTI
  • Nadwozie:van
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 30 sierpień 2014 - 20:30

A ja podobny przypadek, choć na gorącym silniku i na zimnym mi pali, ale jak jest taki ani nie zimny, ani nie rozgrzany to wtedy myroli i musze go deptać i deptać, choć tez nie za każdym razem. Zdarza się, że pali bez problemu. Jak zgasze i zapalam od razu powtórnie to pali bez problemu. Najgorzej jak jest taki właśnie ani ciepły ani zimny. Wtryski też już mam sprawdzone i nie dało to żadnej poprawy oprócz tej, że spalani mis padło o 0.5l. Podłączenie do kompa nie wykryło żadnych błędów. Czy komuś z Was wymiana tego czujnika temperatury faktycznie pomogła?


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#15 OFFLINE   tsek

tsek
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • LokalizacjaŚliwice
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:Z12XE 75kM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 05 wrzesień 2014 - 06:54

Witam, jestem po wymianie pompy CR oraz czujnika ciśnienia na listwie wtryskowej - na razie jest OK :)

 

Okazało się, że stara pompa puszczała ciśnienie po rozgrzaniu co też było widać po jej demontażu, ponieważ miała wyczuwalny luz na ośce.

 

A czujnik wymieniono przy okazji i dla pewności całościowego zabiegu.


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#16 OFFLINE   Bobeusz2011

Bobeusz2011
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:1.7 CDTi 101KM

Napisano 05 wrzesień 2014 - 10:20

Ile to kosztowało?
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#17 OFFLINE   tsek

tsek
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • LokalizacjaŚliwice
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:Z12XE 75kM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 07 wrzesień 2014 - 09:23

Ile to kosztowało?

Używana (sprawna) pompa CR 400 zł + 100 zł czujnik = 500 zł

 

Robocizna - bezcenna :) (sam wymieniłem) :)


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#18 OFFLINE   Krx7777

Krx7777
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:1.7 CDTI 100KM Z17DTH

Napisano 01 październik 2014 - 10:41

U mnie był podobny problem. samochód długo kręcił na rozgrzanym silniku. Wina leżała po stronie rozrusznika. Wymiana na nowy całkowicie rozwiązała problem;)


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#19 OFFLINE   tsek

tsek
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • LokalizacjaŚliwice
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:Z12XE 75kM
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 03 październik 2014 - 09:02

U mnie był podobny problem. samochód długo kręcił na rozgrzanym silniku. Wina leżała po stronie rozrusznika. Wymiana na nowy całkowicie rozwiązała problem;)

 

Pytam z ciekawości ? Co było nie tak ze starym rozrusznikiem skoro kręcił, (że) po wymianie na nowy objawy ustąpiły.

 

Może się mylę, ale wydawało by się, że jak rozrusznik jest uszkodzony to czy na zimnym czy gorącym silniku objawy powinny być te same ?


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#20 OFFLINE   Krx7777

Krx7777
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:1.7 CDTI 100KM Z17DTH

Napisano 03 październik 2014 - 10:53

Ponoc sie rozsypal po rozkreceniu. Na zimnym odpalal mi od razu a czy tez powinien miec problem na zimnym to nie wiem bo sie nie znam. Wiem tyle ze po wymianie na nowy problemy z odpalaniem na cieplym ustaly😊

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież




Podobne tematy: Collapse