Ale kolega ma sterowanie za pomocą podciśnienia czy już elektryczne turbiny?
Ja zaobserwowalem ,że jak ten szum się pojawią to również z okolic gdzie jest egr pojawia się taki dwusekundowy rzezisty dźwięk ,egr kupiłem drugi gdyż na pierwszym ten objaw też miałem , zawór podciśnienia też drugi założyłem więc już nie wiem jedyne co tam jest to albo coś z chlodniczka egr ,pompa vacum,albo ta charmonija co idzie od turbo do egr jest nieszcelna.
Ja mam sterowanie już elektryczne i przy turbinie jest już elektryczny regulator ale myślę ,że jeśli by on źle pracował to chyba by komputer coś pokazał.
Podciśnienie jest i sterowanie elektroniczne również. Najprawdopodobniej dostaje sygnał ze sterowania i podciśnienie reguluje łopatki. Tak to sobie wyobrażam. Sprawdziłem wszystkie przewody podciśnienia i są ok. O tym zaworze egr co piszesz to też słyszę coś takiego. Gdy obroty przekroczą 1200 to cichnie ten odgłos. Ja odłączyłem wąż podciśnienia od gruchy egr i wtyczkę od zaworu założyłem na taki sam moduł rezerwowy z innego zaworu egr. Czyli zawór pracował na sucho i egr był zamknięty i tego odgłosu nie było. Myślałem nawet o zaślepieniu kolektora w ten sposób bez odłączania go programowo. Suma sumarum na 99% przyczyną tego szumu w filtrze jest geometria łopatek w turbinie. Turbina do zdjęcia i oddanie jej na konkretny sprzęt do zrobienia. Wiem, że w Oleśnicy na ul. Wrocławskiej tego typu rzeczy robią dosyć dobrze.