Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

F na wyświetlaczu GID

literka F symbol F radio nię nie podświetla brak podświetlania radia

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Bakum

Bakum
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Model:Opel Corsa D
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 02 listopad 2017 - 09:36

Dzień dobry, 

 

Na początku chciałbym się przywitać ponieważ jestem nowy na forum i nowym użytkownikiem pewnego egzemplarzu Corsy D za 2008 roku.

Po zakupie zastanawia mnie wyświetlana literka F na wyświetlaczu GID.
Szukałem na forum odpowiedzi i znalazłem coś takiego 

 

"symbol F na wyświatlaczach CID/GID to brak komunikacji wyświetlacza z magistralą CAN...."

 

Dodam, że pytałem poprzedniego właściciela o ten błąd. Odpowiedział, że tam wyświetla się temperatura i że czasami się nie wyświetla. Może jakiś błąd z czujnikiem temperatury. Dodał, też że jak wyświetla się ów literka (F), nie wyłącza się radio po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.

 

Podsumowując usterki, które nie wypływają na jazdę ale są upierdliwe i chciałbym wyeliminować to:

 

Literka F na wyśietlaczu

Nie wyłączające się radio po wyjęciu kluczyka

Brak podświetlania radia

zegarek za każdym razem gdy ustawie, zaczyna się spóźniać (o 4min, o 8min)

Nie działa multifunkcja na kierownicy, sterowanie radiem i nie wiem co robią guziki po lewej stronie kierownicy.

 

Jeśli symbol F to brak komunikacji wyświetlacza z magistralą CAN, jak to wyeliminować, tylko podłączenie do kompa w serwisie/warsztacie czy jak?

 

Pozdrawiam


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#2 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 9761 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 02 listopad 2017 - 17:24

Wyświetlacz raczej nie pasuje do działu silnik.

Przenoszę


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#3 OFFLINE   kicaj

kicaj
  • Moderator
  • 8838 postów
  • Lokalizacjajest B/DE, było HH/DE
  • Model:Nie Opel
  • Inna marka:F34
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 02 listopad 2017 - 23:17

Poczytaj o czujniku temperatury zewnętrznej.

Sent with handy.
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#4 OFFLINE   Bakum

Bakum
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Model:Opel Corsa D
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 12 listopad 2017 - 14:04

Właśnie czytałem, że może mieć to związek z czujnikiem temperatury. Znajdę go i wymienię bo nie są to duże koszty.

A co do braku podświetlania radia i jego braku automatycznego włączania macie jakieś pomysly?
Radio się nie podswitla, trzeba włączać i wyłączać manualnie (nie reaguje na zapłon silnika), sterowanie z kierownicy też nie działa. Poza tym radio działa normalnie, pamięta ustawienia i stacje radiowe.
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#5 OFFLINE   Bakum

Bakum
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Model:Opel Corsa D
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 28 listopad 2017 - 16:12

Właśnie czytałem, że może mieć to związek z czujnikiem temperatury. Znajdę go i wymienię bo nie są to duże koszty.

A co do braku podświetlania radia i jego braku automatycznego włączania macie jakieś pomysly?
Radio się nie podswitla, trzeba włączać i wyłączać manualnie (nie reaguje na zapłon silnika), sterowanie z kierownicy też nie działa. Poza tym radio działa normalnie, pamięta ustawienia i stacje radiowe.

 

Szukając czujnika temp. chyba gdzieś go ruszyłem palcami. Ale ciężko jest się do niego dostać (albo nie wiem gdzie szukać). Stojąc przed autem po lewej pod zderzakiem?

Na drugi dzień auta nie dało się odpalić. Ruszył z kabli. Ku zdziwieniu, temp się wyświetlała, radio się samo włączyło po przekręceniu stacyjki, podświetlenie działało, przyciski na kierownicy też. 
Efekt trwał pół dnia. 

Minęło 2tyg, samochód stał od soboty do poniedziałku rano nie ruszany. W pon znowu nie chciał wystartować. Okazało się, że znowu wyświetla się temp...
Aku nowy

Czy może być tak, że ten czujnik kradnie prąd?

Pomysły?


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#6 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 9761 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 28 listopad 2017 - 17:15

Aby sprawdzić co pożera prąd na postoju trzeba zrobić pomiar poboru .


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#7 OFFLINE   kicaj

kicaj
  • Moderator
  • 8838 postów
  • Lokalizacjajest B/DE, było HH/DE
  • Model:Nie Opel
  • Inna marka:F34
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 28 listopad 2017 - 18:26

Ale nie od razu, tylko jak przejdzie w stan czuwania.

Sent with handy.
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#8 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 9761 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 28 listopad 2017 - 19:19

Tak by to było :D


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#9 OFFLINE   Bakum

Bakum
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Model:Opel Corsa D
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 05 styczeń 2018 - 13:47

Oddałem auto do elektryka, skasował mnie 300zl. Wyjeżdżając z warsztatu działało, po odpaleniu wieczorem znowu to samo.
Mechanik, zdejmował zegary i wyświetlacz mówi, że przylutowal dwa kable w sieci WAN?
Dzwonię do niego, że nie działa a ten to będziemy szukać dalej (oczywiście odpłatnie). Ręce opadają.
Czujnik poboru w tym momencie nic nie pokazał, że prąd gdzieś ucieka.

Mam wrażenie, że gdy w aucie nie działa podświetlanie itp plus świeci się ikonka F na wyświetlaczu, po zgaszeniu samochodu i zamknięciu. Coś się dzieje takiego w nocy, że zaczyna to działać i w ten czas rozładowuje akumulator.

Za każdym razem gdy akumulator jest rozładowany i odpali się auto z kabla to wszystko działa.
Teraz wieczorem jak zostawiam auto na noc to ściągam kleme z aku.

PS Samo odłączenie i podłączenie aku nie powoduje, że funkcje wracają.
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#10 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 9761 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 05 styczeń 2018 - 13:50

Czujnik poboru w tym momencie nic nie pokazał, że prąd gdzieś ucieka.

 

 

O jakim czujniku ty piszesz?

Jak robiłeś ten pomiar poboru prądu? 



  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież




Podobne tematy: Collapse