Witam
Mam od jakiegos czasu nastepujace objawy: w momencie wcisniecia pedalu gazu do konca w okolicach 2 - 2,5 tys obrotow czulem przez chwile lekkie szarpanie silnika po czym po kilku sekundach w miare wzrostu obrotow problem znikal. Szczegolnie czuc to bylo podczas jazdy na wyzszych biegach typu 5 lub 6. Kilka szarpniec po dodaniu gazu po czym OK. Bylem u mechanika i stwierdzil ze to moze byc wypadanie zaplonu i ze podejrzewa cewki zaplonowe po czym wykrecilismy swiece i zmniejszylismy szczeliny ze standrdowych 0,8 na 0,7. I w sumie troche to pomoglo, nie mam juz takich ostrych szarpniec ale mimo to dalej mam wrazenie ze w tym zakresie obrotow silnik pracuje nierowno.
Podlaczylem dzis op-coma i bledow zadnych od silnika nie bylo, natomiast chcialem sie poradzic czy ponizsze parametry sa ok (niestety nie dziala mi w op-comie zrzucenie logow do pliku wiec musze opisac recznie)?
Knock Retard Cylinder 1
Knock Retard Cylinder 2
Knock Retard Cylinder 3
Knock Retard Cylinder 4
Tu mam na biegu jalowym wszystkie na 0, natomiast pod obciazeniem w cylindrach 1, 2 i 4 wartosci skacza do -3, czasem -4. Natomiast na cylindrze 3 skacze az do -12. Moje pytanko jest czy te roznice sa akceptowalne i czemu te wartosci sa ujemne?
B1S1 Air/Fuel Ratio (Bank 1 Sensor 1)
B1S2 Air/Fuel Ratio (Bank 1 Sensor 2)
Tutaj mam na obydwu sensorach zawsze Lean czyli uboga. Niezaleznie czy jade czy stoje czy gaz w podlodze czy nie. To jest ok? Slyszalem ze powinno sie zmieniac czesto pomiedzy uboga a bogata.
Barometric Pressure <- to mam ok 98 kpa
Boost Presure <- to maksymalnie dochodzi do 210-230
Czyli wychodzi, ze turbina laduje u mnie okolo 1,2-1,3 bara. To w normie?
I teraz juz nie wiem czy to faktycznie listwa z cewkami czy moze cos innego?