Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Meriva 1.6 16v problem na rozgrzanym silniku

1.6 74kW 16V Z16XE

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   rom3o

rom3o
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 16 kwiecień 2018 - 06:17

Witam, posiadam merive 1.6 16v easytronic kod silnika 16xe. Od dłuższego czasu świeci się kontrolka silnika ( błąd P0141 ) ale nie zauważyłem żadnych dziwnych objawów. Po skasowaniu błędu do trzech odpaleń się nie świeciło po czym znów się zapałało. Teraz pojawił się inny problem po rozgrzaniu silnika auto staję się zmulone ledwo przyśpiesza a obroty na luzie to max 1100 jak auto postoi to wraca mu moc. Skasowałem błąd i przeszło na tryb serwisowy ( auto z kluczykiem ) innych błędów nie pokazuje. Czy winna będzie ta sonda ? 


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#2 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 10617 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 16 kwiecień 2018 - 06:36

http://forum.opel24....trolka-silnika/

 

 

http://forum.opel24....dy-p0136-p0141/

 

http://forum.opel24....em-po-wymianie/


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#3 OFFLINE   rom3o

rom3o
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 18 kwiecień 2018 - 13:29

a Czy ktoś jest w stanie doradzić mi jakąś sondę do mojej merivy ? Jest tyle rożnych typów że już się zgubiłem. Meriva A 1.6 16v Z16XE Kod nadwozia: E75


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#4 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 10617 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 18 kwiecień 2018 - 17:42

Tutaj wszystko znajdziesz nawet po Vin

https://opel.7zap.com/pl/car/


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#5 OFFLINE   rom3o

rom3o
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 18 kwiecień 2018 - 20:50

Witam, odłączyłem dziś wtyczkę od sondy ( próbowałem ja wykręcić ale jest tak zaoieczona że nie dałem rady) auto zachowuje się tak samo, czyli na cieplym po ponownym odpaleniu auto traci moc a na biegu jałowym max 1100 obrotów co to może być oprócz sondy bo teraz myślę że to nie ona... Katalizatora raczej też bym nie podejrzewał... Innych błędów brak
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#6 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 10617 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 18 kwiecień 2018 - 21:18

W tych silnikach błędy nie wyskakują ot tak zaraz po wypięciu wtyczki.

Do sondy kup sobie klucz specjalny.

Samą sondę możesz pomierzyć jest na forum napisane jak to robić.


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#7 OFFLINE   rom3o

rom3o
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 18 kwiecień 2018 - 23:29

Błąd jest P0141 ale nie ma żadnego innego. Klucz mam ale trzyma bardzo nawet na rozgrzanym silniku. Bardziej mi chodzi o zależność że czy jest podpięta czy nie jest tak samo czyli po rozgrzaniu traci moc
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#8 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 10617 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 19 kwiecień 2018 - 06:47

To jest błąd od grzałki.

Sprawdź czy sonda w ogóle pracuje(oscyluje).

 

Sprawdź co sie dzieje z EGR czy się czasem nie zacina.

Co się dzieje z paliwem.

Jak pracuje zaworek par paliwa.


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#9 OFFLINE   rom3o

rom3o
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Model:Opel Meriva A
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 19 kwiecień 2018 - 08:03

Więc tak sonda działa w bardzo małym zakresie. Jak widać na screenach. Wpadł mi jeszcze pomysł czy może to być czujnik temperatury powietrza dolotowego ? Występuje to tylko na rozgrzanym silniku więc może tu będzie problem ? chociaż próbowałem jeszcze przejechać się z odpiętą rurą od przepustnicy bo myślałem że może filtr zatkany ale jest tak samo... spróbuję jeszcze na odłączonym czujniku temp. 

Załączone miniatury

  • Screenshot_2018-04-17-17-05-19-461_com.elm.obd.harry.scan.png
  • Screenshot_2018-04-17-17-05-43-979_com.elm.obd.harry.scan.png
  • Screenshot_2018-04-17-17-10-45-754_com.elm.obd.harry.scan.png

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#10 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 10617 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 19 kwiecień 2018 - 11:33

A jak pracuje pierwsza sonda?

 

Czujnik temp pow. zasysanego możesz sprawdzić w programie.



  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież




Podobne tematy: Collapse