Skocz do zawartości

- - - - -

ciezko wchodzace biegi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 30 marzec 2008 - 22:26

Witam Nabylem wlasnie Agile 2000rok z silnikiem z10xe i mam wrazenie, ze biegi wchodza dosc ciezko (szczegolnie w porownaniu do mojej Astry G :?: ) Widze, ze jest tu jakies rozwiazanie z linkami. Da sie cos z tym zrobic ? cos wyczyscic, posmarowac itp ? pozdr. Damian

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#2 OFFLINE   misci

misci
  • Forumowicz
  • 268 postów
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:Z12XE
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 04 kwiecień 2008 - 23:20

Można ... się przyzwyczaić. Agila ma skrzynię z Jelcza :)
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#3 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 17 maj 2008 - 02:13

Potwierdzam! Dla przykładu w mojej niedawno zakupionej Agili 2001 1.0 skrzynia biegów najprawdopodobniej pochodzi z wczesnych egzemplarzy STARA :)

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#4 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 17 maj 2008 - 05:21

Hej Może to być spowodowane złą regulacją. Powodów oczywiście może być mnóstwo. Np. wybite poduchy silnika :) Trzeba zacząć od najprostszej rzeczy czyli regulacji :pa:

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#5 OFFLINE   Paweł 73

Paweł 73
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 28 styczeń 2010 - 18:31

Agila 04r. 1.0 benzyna + lpg -Mam problem ze skrzynią biegów a konkretnie z jej bardzo ciężką pracą . Biegi przy zgaszonym ( zimnym lub ciepłym silniku ) dają się wrzucać choć lewarek pracuje jak w smole , natomiast przy zapalonym silniku stojąc np. na światłach czasami nie da wrzucić żadnego biegu ( wydaje się że jak jest zimny jest lepiej niż jak silnik się zagrzeje ) ale wystarczy że autko pomału się toczy biegi wchodzą ( też ciężko ) , przez tą ciężką prace lewarka zdarzyło mi się że spadało cięgno od linki w kabinie . Zapuszczałem linki i przesmarowałem cięgna spreyem pod maską i w kabinie nie pomogło , więc zostało mi sprawdzić olej - okazało się że powinno go być 2,2 l a po spuszczeniu było go niecałe 1,5l. , kupiłem oryginał opel. Po wlaniu i przejechaniu paru km. jest praktycznie bez zmian (minimalnie lepiej ale są dalej problemy z wrzuceniem biegów na postoju) . Sprzęgło nie ciągnie i nie ślizga , biegi nie zgrzytają ( wsteczny troszkę ale to chyba normalka ) i wydaje się że nie potrzebują regulacji bo raczej trafiają w swoje miejsce. Może ktoś coś podpowie bo autkiem na się poruszać kobieta i zaczyna się problem .
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#6 OFFLINE   Nutek

Nutek
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 12 sierpień 2010 - 07:51

To jedna z chyba wad tego autka. Ciężko wchodzące biegi to wina linek zmiany biegów, które po pewnym czasie ciężko chodzą - przesuwają się w pancerzu. Jedyna rada: wymiana linek i po kłopocie. Przy zakupie używki ugnijcie linkę i poruszajcie ją w pancerzu - powiina się łagodnie przesuwać. Jeżeli bedzie duży opór, to dalej po zamontowaniu linek biegi będą ciężko chodzić
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#7 OFFLINE   Fircyk81

Fircyk81

    Piotrek

  • Zasłużony
  • 930 postów
  • LokalizacjaLubelszczyzna
  • Model:Opel Astra III
  • Silnik:1.9 CDTI

Napisano 14 sierpień 2010 - 10:18

Mi mechanik zdrowo spsikał linki pastą miedzianą, dodatkowo rozebrałem tunel środkowy, tam wszystko przesmarowałem, napsikałem od tej strony w linki dużo wd40 i biegi wchodzą bardzo leciutko. Nie trzeba nic wymieniać.
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#8 OFFLINE   damiens77

damiens77
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Model:Opel Agila
  • Silnik:1,0 twinport ecotec R3
  • Nadwozie:microvan
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 08 sierpień 2011 - 18:49

To normalka dla tego modelu - nic nie potrzeba smarowac, taki ma urok. Chodzi ciezko, ale jest na to patent wrzucajac biegi wolniej, nic nie szarpac i bedzie ok - w koncu to autko powolne miejskie.

Użytkownik Fircyk81 edytował ten post 08 sierpień 2011 - 18:59
§4 pkt. 4.4 regulaminu forum

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#9 OFFLINE   Fircyk81

Fircyk81

    Piotrek

  • Zasłużony
  • 930 postów
  • LokalizacjaLubelszczyzna
  • Model:Opel Astra III
  • Silnik:1.9 CDTI

Napisano 08 sierpień 2011 - 18:56

Po przesmarowaniu wszystkiego biegi wchodzą połowę lżej, także polecam.U siebie będę zabieg niedługo poprawiał.
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#10 OFFLINE   Gabcia26

Gabcia26
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 16 listopad 2011 - 09:38

Witam serdecznie!
W mojej agilce też coraz gorzej wchodziły biegi, wsteczny od kilku dni wcale nie chciał wejść, miałam wrażenie jakby wszystko było w środku zatarte i usyfione ale nie było żadnych zgrzytów. Oddałam autko do mechanika i okazało się, że to mechanizm zmiany biegów. Mechanik wyczyścił, nasmarował i teraz zmieniam biegi dwoma paluszkami :-))

Pozdrawiam!

Użytkownik Gabcia26 edytował ten post 16 listopad 2011 - 09:42

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież




Podobne tematy: Collapse