Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Układzik wydechowy
Autor Wiadomość
fifek
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 04, 2006 05:40   Układzik wydechowy

Więc tak zarobiłem na truskawkach więc kupiłem nowy nabytek:

No więc fakty są takie:
zmieniony cały układ wydechowy na nowy (bez kolektora)
katalizator zastąpiony strumienicą.
Auto zyskało ciut na przyśpieszeniu oraz elastyczności.
Gdy jest wkładka basik jest cichutki i delikatny, bez silencera bas jest głośny i potężny ale w granicach rozsądku :)
Koszt tej roboty czyli:
strumienica + środkowy + koncowy + wykonanie = 500zł

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Redlabel 

Model Opla : Astra G 2.0DTI combi

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Wto Lip 04, 2006 09:55   

AAAAAAAAAAAAle komin

v2982
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 04, 2006 15:12   

mnie szczerze smieszy tunning i do tego gaz ale wyglada spoko

ALIEN
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 04, 2006 16:48   

Znam te cygaro bardzo dobrze fajnie nadaje basik ładnie na tym pracuje autko i ładnie się prezentuje WM-SPORT :lol: . Ale tu mam tak samo zastrzeżenia po co robić tuning i pisać że autko dostało przyspieszenia :| jak wiadomo że na tej strumienicy nie ma żadnego dodatku mocy a za to zamontowany gaz osłabia właśnie moc bardzo nie dużo tak jak niektórzy piszą ale osłabia i to co dodasz to wyrówna moc początkową auta seryjnego. Ja akurat jestem przeciwnikiem gazu jeśli kupuje się autko takie jak np. Tigra z bardzo ładną linią sportową i takim zacięciem i montuje się gaz to dla mnie są to dwie przeczące sobie sprawy. Jak chcesz żeby mało palił kupujesz Diesla 1.9 TDI pali mało oczywiście nie Tigre :wink: . A jeśli montujesz gaz to nie zakładasz stożka ani strumienicy i innych podobnych wzmacniających moc silnika bo to tylko powróci Ci do początkowych wartości zużycia paliwa i instalacja gazowa mija się tu z celem. A wygląd fakt jest bardzo ciekawy. Ale to tylko moje zdanie i pewnie minąłem tutaj temat :twisted: .
Pozdrawiam.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

maroni
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 04, 2006 22:32   

ALIENS, samą prawdę napisałeś a tak pozatym strumiennica to mit a układ wydechowy bez modyfikacji silnika to chyba tylko poto żeby oko cieszyło no i ucho oczywiście,fifek, jeżeli liczyłeś na przyrost mocy to trzeba było przed i po wymianie na hamownie pojechać pomiary zrobić i przekonać się że tak naprawde to nic niedało oprucz efektu wizualnego

pozdro

dtox
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 04, 2006 23:31   

tia...dupohamownia mowi ze lepiej a dam reke uciaz ze jest gorzej...na bank przez strumienice ktora odetkala wydech...
tyle ze jeste glosniej to sie wydaje ze lepiej jedzie :lol:

riddick
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lip 05, 2006 11:05   

fifek napisał/a:
katalizator zastąpiony strumienicą.
powodzenia kolego, szykuj kasiorę na naprawy silnika :mrgreen: nie powinno się montować strumienicy zamiast katalizatora bo to może prowadzić do poważnej awarii silnika atak poza tym to ALIENS, maroni, dtox, mają w 100% rację, dodam jeszcze że takie rzeczy trzeba robić z głową i się troszkę na tym znać albo wczesniej poczytać bo można nie dość że kasę na darmo wywalić to jeszcze szkód narobić :mrgreen:

Akak 
Kropas

Model Opla : Opel Tigra
LPG: Nie

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Sro Lip 05, 2006 16:18   

ja tam nie jestem za tuningowaniem wydechu za 500 zł za tyle elementów. W razultacie mogę założyć że osiągi są gorsze od seryjnych. Zamiast katalizatora seryjnego wstawiłbym metalowy lub komorę rezonansową, ale na pewno nie strumienice. Badając długość fali można określić odpowiednie położenie strumienicy - w miejscu środkowego tłumika. Ale to też nie strumienice łuskową jonesa. Tylko tak naprawdę tłumik środkowy być powinien wiec najlepszym kompromisem jest wydech środkowy z wkładem strumieniowym wewnątrz. Najlepiej poprawia osiągi dobrze wykonany kolektor rurowy. Reszta to wywalanie kase w błoto. Sam sprawdziłem różne konfiguracje. Nie chcę się czepiać, ale niestety tak to wygląda w praktyce.
No chyba że chodziło o wygląd. Choć nie koniecznie duuuże oznacza ładne. Wszystko musi dobrze razem wyglądać :)

P.S. strumienica w miejscu kata wcale nie powoduje poważnego uszkodzenia silnika...tylko...wywalenie uszczelki pod głowicą. Ale to też nie zawsze i zależy od silnika.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

v2982
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lip 05, 2006 18:31   

kolega chciał sie pochwalic a wszyscy go zjechal irazem z emna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
GAZ + tunning rulezz :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

riddick
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lip 05, 2006 21:57   

Akak napisał/a:
P.S. strumienica w miejscu kata wcale nie powoduje poważnego uszkodzenia silnika...tylko...wywalenie uszczelki pod głowicą. Ale to też nie zawsze i zależy od silnika.
a uważasz że uszczelka pod głowicą to nie jest poważna awaria?? :shock: poza tym nie powiedziałem że zawsze musi wystąpić awaria silnika :mrgreen:

Odpowiedz do tematu