Przesunięty przez: Tajga75 Sro Lut 13, 2008 22:54 |
|
| Autor |
Wiadomość |
arek
magik i czarodziej

Model Opla : Astra F Caravan 1.7
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 22:40 uważajcie - kontrole w DE
|
|
|
koledzy i kolezanki
swiezo wrocilem z trasy w DE i informuje o tym co tam sie dzieje
Niemiecka policja kotroluje auta z innych panstw na posiadanie apteczki trojkata i gasnicy
zwroccie uwagę na waznisc legalizacji i temin waznosci apteczki -ostro sypia mandatami.
ja mialem fuksa - apteczka neidawno kupilem a na gasnicy mam jeszcze legalizacja do konca mieciasa - az mi sie cieplo zrobilo i myslalem ze bede bulil
szerokosci zycze wszystkim wybierajacym sie w podróz za nasza zachodnia granicę
Poprawiłam ort/Tajga75 |
| Ostatnio zmieniony przez Tajga75 Sro Lut 13, 2008 22:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
holcu
Administrator

Zaproszone osoby: 1
LPG: Nie
Wiek: 23 Dołączył: 23 Gru 2005 Posty: 1520 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 23:27
|
|
|
Wczoraj również miałem przyjemność doświadczenia kontroli ze strony niemieckiej drogówki. Kontrola na autostradzie, stali na poboczu, jak tylko śmignełem obok nich, zerwali się za mną.
Cały czas leciałem lewym pasek, gdyż po
1. raz mi sarna na autostradzie wyskoczyła
2. lepsza nawierzchnia jezdni osoby, które jadą od strony Kołbaskowa przed skrzyżowaniem z A20 na Lubeck/Schwedt wiedzą oco tam chodzi.
Zakończyło się w sumie na miłej rozmowie, bardzo grzeczni funkcjonariusze, bez żadnego problemu się odbyło.
Nie wiem czy zwróciliście uwagę, na pewnych wiaduktach nad autostradą nie raz stoi samochód z lornetką i CB oni obserwują delikwentów którzy już wcześniej są nominowani do kontroli a następnie najbliższy patrol się do Was uśmiecha i ich oklepany już napis Bitte folgen.
Ponieważ jeden z naszych znajomych pracuje u sąsiednich stróżów prawa. Więc informacje odnośnie techniki zatrzymywań, rutynowych kontroli mniej więcej znam.
Ostatnio jakoś rok temu, zaopatrzyli się w lornetki, które widzą auta z bardzo daleka i są wyposażone w przetworniki prędkości. Dlatego nigdy nie wiesz co Ci wytkną.
Oraz cenna informacja dla osób jadących z Polski do Berlina.
Pierwszy duży Kreuz przed Berlinem z takim praktycznie 90stopniowym zakrętem i ograniczeniem prędkości do 60 radzę, tam jechać tyle praktycznie kiedy nie jadę, zawsze w bocznych kwiatkach 3-4 fotoradary strzelające fotki niczym polaroid za czasów swojej świetności.
Nazwę mam na końcu języka tego Kreuz-a ale jest to przed zjazdem na Hohenhasuen, Frankfurt itp. |
|
|
|
 |
GmsMetallica
!!GuMiS!!

Model Opla : Opel Astra F X16SZ(chyba) HB
Wiek: 19 Dołączył: 01 Wrz 2007 Posty: 616 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 23:32
|
|
|
| holcu napisał/a: | Nie wiem czy zwróciliście uwagę, na pewnych wiaduktach nad autostradą nie raz stoi samochód z lornetką i CB oni obserwują delikwentów którzy już wcześniej są nominowani do kontroli a następnie najbliższy patrol się do Was uśmiecha i ich oklepany już napis Bitte folgen.
|
podtwierdzam, kiedys a mianowicie z 3 lata temu kiedy ostatni raz plynelem barka z ojcem po niemieckich wodach a zaczelem dobre 10 lat temu to juz to stosowali na marynarzy srodladowych i lodz tylko podplywala i dokonywala formalnosci pienieznej. Niestety wycwanili sie widze teraz i na drogach ale jakby nie patrzec jest to skuteczna forma zwalczania jako takich wykroczen |
|
|
|
 |
arek
magik i czarodziej

|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 13:55
|
|
|
| holcu napisał/a: | Wczoraj również miałem przyjemność doświadczenia kontroli ze strony niemieckiej drogówki. Kontrola na autostradzie, stali na poboczu, jak tylko śmignełem obok nich, zerwali się za mną.
Oraz cenna informacja dla osób jadących z Polski do Berlina.
Pierwszy duży Kreuz przed Berlinem z takim praktycznie 90stopniowym zakrętem i ograniczeniem prędkości do 60 radzę, tam jechać tyle praktycznie kiedy nie jadę, zawsze w bocznych kwiatkach 3-4 fotoradary strzelające fotki niczym polaroid za czasów swojej świetności.
Nazwę mam na końcu języka tego Kreuz-a ale jest to przed zjazdem na Hohenhasuen, Frankfurt itp. |
chodzi ci o schönefelder -kreuz (tam gdzie jest IKEA) |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
holcu
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Wiek: 23 Dołączył: 23 Gru 2005 Posty: 1520 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 14:11
|
|
|
| Nie nie nie, chodzi mi o Dreieck Schwanebeck na tym wielki zakręcie ograniczenie 60 i tam na boku co troche są polaroidy na patykach ustawione. |
|
|
|
 |
arek
magik i czarodziej

|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 12:12
|
|
|
tamtedy to malo jezdze -przewaznei tutaj od olszyny przez cottbus jade ...
tam malo stoja (chyba ze przy zjezdzie na drezno bo tam tez ograniczenie jest)
ale ogolnie to mnie czesciej jak za jakies predkosci to za wyglad auta zatrzymuja ... nie moga zrozumiec tego ze mam wszystko to na co u nich jest potrzebny wpis w dowod rejestracyjny i nic nie musialme zrobic w tym celu zeby bylo to legalne |
|
|
|
 |
Bogo

Model Opla : Y17dt
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 08:07
|
|
|
Oto urywki Z Gazety Wyborczej z dn.25.02.2008r na temat kontroli w DE
,, Niemieccy policjanci stoją na szosie za granicą i już z daleka, przez lornetkę wypatrują polskich aut. Najpierw sprawdzają czy masz obowiązkowe zimowe opony, potem proszą o apteczkę. Najmniejsze odstępstwo od niemieckich norm to mandat, nawet 50 euro.
Przepisowa niemiecka apteczka musi - dosłownie - zawierać:
- opatrunek indywidualny typu G
- osiem opakowań plastrów 10 na 6 cm
- plaster 5 na 2,5 cm
2 opaski elastyczne 6 cm
- 2 chusty opatrunkowe 40 na 60 cm
- 1 chusta opatrunkowa 60 na 80 cm
- 3 kompresy 10 na 10 cm
- 3 opatrunki indywidualne typu M
- 2 chusty trójkątne
- nożyczki dł.14,5 cm
- 4 pary rękawiczek jednorazowych
- 1 koc ratunkowy-folia termiczna 160 na 210cm
- INSTRUKCJA udzielania pierwszej pomocy
- ustnik do sztucznego oddychania
- w aucie musi być też kamizelka odblaskowa.
Skrupulatne niemieckie kontrole przysparzają polskich klientów w niemieckich marketach gdzie momentalnie znikają apteczki, cena 5,90 euro za pudełko
UWAGA Zestaw pierwszej pomocy, który zadowoli niemieckiego policjanta, można znaleźć także w polskich sklepach. Na pudel u musi być jednak informacja, że zawartość jest zgodna z normą DIN-13164-B. Nie wolno też zapomnieć o odblaskowej koszulce "
To jest wielki skrót artykułu który się ukazał wczoraj, przepisałem go ku przestrodze nas Wszystkich. |
|
|
|
 |
jaagami
jaagami
Model Opla : corsa B X10XE 1.0 12 V benz.
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 08:15
|
|
|
| Bogo napisał/a: | | Najmniejsze odstępstwo od niemieckich norm to mandat, nawet 50 euro. |
Ciekawe, że "nasza" policja nie wlepia germańcom mandatów za brak swiateł (nagminne!), ale fakt skąd oni by mieli miec sprzęt i ochote..... |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|