Wysłany: Pon Sty 30, 2006 19:07 Wolne wtyczki czyli co do tego podłączyć
Z pewnością wielu właścicielom aut z niepełnym wyposażeniem przez głowę przeszła myśl czy niskim kosztem nie można wyposażyć swojego auta w brakujące dodatki.
W związku z tym mam pytanie co macie w swoich Omegach podłączone do tych wtyczek znajdujących się w środkowym tunelu.
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
Bc30se [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 19:20
To są wtyczki do obsługi przednich i tylnich szyb, ale to nie znaczy że masz kompletną instalacje, choć obecność tych kosteczek zaoszczedza Ci już wielu problemów.
Teraz tak, sprawdź w przednich drzwiach czy masz instalacje pod silniki, najprawdopodobniej nie masz, wtedy pamiętaj żeby zakupić szyby z instalacją.
Rozbierasz wtedy drzwi, roznitowujesz ręczny mechanizm i wnitowujesz silnik, instalacje puszczasz i sprawdzacz czy w kostach drzwi (te które są w harmonijkach) masz wszystkie piny. Jeśli nie masz to trzeba kłaść instalacje do kostki X1 i podciągać prąd pod bezpiecznik.
To samo z tylnimi szybami. Ja podłączałem u siebie tylko tylne szyby bo nie miałem, wszystko było oprócz tego że do silinków nie był doprowadzony prad, więc dodałem nowy bezpiecznik 30A i wpiąłem się do kostki X1 w jaki pin teraz nie pamiętam.. czytać trzeba schemat....
A propo, mam przyciski elektrycznych szyb przednich do sprzedania... TANIO
peper [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 23:36
No ciekawe, czy tak we wszystkich była kładziona instalacja na zaś...
Ja u siebie mam 4x el szyby + wyłacznik od tylnych, coby dzieci nie otwierały, choć ja nadal wtedy mogę. Do tego przy skrzyni mam przycisk trybu zimowego. Więc to chyba stąd 2 kostki tam są...
Bc30se [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 23:54
niestety sprawa jest tutaj nie do wyczajenia, różnie kładli. Czasami golas ma całą instalacje, a czasami wersja w miare wyposażona ma tylko instalacje pod to co ma... trzeba sprawdzać indywidualnie... a kostki są na prawy oraz na lewy przełącznik...
Ano OPEL tak to już jest z opelkami Moja Calibra też była całkiem golutka, a instalacja do szybek, BC-ka, podgrzewanych foteli, i halogenów była założona Więc to różnie bywa z tym co jest w naszych autkach Ale generalnie cieszy mnie fakt że nie musiałem uczyć sie schematu elektrycznego mojego autka na pamięć
Tomcio-Paluszek [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 11:48
Ja też mam instalację do halogenów i jeszcze jakieś wtyczki leżą pod tylną kanapą.
W ogóle moja Omega z wyposażenia to ma tylko elektryczne/podgrzewane lusterka i fotel kierowcy podnoszony elektrycznie. Śmiech na sali
peper [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 13:27
Wtyczki pod tylna kanapą są do podłączenia grzanych foteli. Powinny być tez gdzieś kable dla przednich foteli.