Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: szeryf
Pon Lut 12, 2007 12:25
Wszystko o "masełku" pod korkiem wlewu oleju
Autor Wiadomość
rox
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lut 01, 2006 14:27   Wszystko o "masełku" pod korkiem wlewu oleju

Pewnie nie jeden z nas zastanawial sie czy to juz czas wymienic uszczelke pod głowica kiedy zobaczyl biala maz pod korkiem oleju.. czytajac autoswiat z 2 stycznia 2006 natknalem sie na taki list od czytelnika i nastepujaca odpowiedz experta:
Cytat:
Czy to popsuta głowica?
Zauważyłem biały osad pod korkiem wlewu oleju. Podobno jest to objaw awarii głowicy. Czy muszę liczyć się z drogą naprawą?

Jasny osad to emulsja powstająca po zmieszaniu oleju z wodą lub płynem chłodzącym. Często jest to rzeczywiście jeden z objawów awarii głowicy. Przyczyna może być jednak bardziej błacha. W silnikach aut eksploatowanych na bardzo krótkich trasach szczególnie zimą skrapla się sporo pary wodnej. Jeżeli silnik nie osiągnie właściwej temperatury, woda nie odparowywuje i miesza się z olejem, w wyniku czego powstaje wspomniany osad. W tej sytuacji pomogą tylko częstsze wymiany oleju i zmiana sposobu eksploatacji auta (jazda na dłuższych trasach).

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Mac
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lut 08, 2006 02:32   

eee to mi nowosc, wiedzialem o tym odkad mialem stycznosc z autami ;]

rox
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lut 08, 2006 09:23   

ale wielu nadal o tym nie wie :P znam nawet jednego ktory z tego powodu wymienil uszczelke pod glowica i teraz ma problemy z calym silnikiem bo ktos robote spapral ;)

damian24
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lut 08, 2006 13:49   

Moj brat oddał mechanikowi silnik do kapitalnego remontu (1.9 TDI). Po odbioze samochodu coś nie grało i znowu trzeba było rozbierać silnik. "Mechamik" przy drugim podejściu nie chcąc sobie robić kosztów (uszczelka pod głowicę 80 zl) zlozył silnik na starą posmarowaną sylikonem!!! Po 2 dniach braciszek otworzył maskę i silnika nie mogł znależć. Wszystko było tak urzygane w oleju. Wspomnę jeszcze ze głowica nie została splanowana i dokręcana była na oko zwykłym kluczem.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

rox
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lut 08, 2006 13:51   

co za baran to robil :lol:

Robo
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lut 08, 2006 16:44   

nie baran , FACHOWIEC :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

rox
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lut 08, 2006 17:29   

za dyche :lol:

Mac
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lut 14, 2006 00:01   

raz oddałem samochód do FACHOWCA i poszedłem sobie do domu, póżniej musialem do reklamacji jeżdzić kilka razy,
teraz jak wybieram sie do "fachowca" to najpierw czytam forum, zapamiętuje jak nalezy to zrobić i patrze sie co mi tam psuja jak widze że nie tak robi jak koledzy z forum doradzili to mówie mu ze to powinno być tak zrobione a nie inaczej,
on sie patrzy i mowi "aaa no tak, zapomniałem" a ja mu na to - sam bym sobie wynienił tylko nie mam narzedzi i garażu.
;]

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

cola 
Frantic

Model Opla : Calibra ex x20xev/r

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 01:27   

Robo napisał/a:
nie baran , FACHOWIEC :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Z programu "Usterka" :lol: :lol: :lol: :lol:

polaris
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 21:41   

Jak kolega zapytał "fachowca" czy nie potrzebny jest klucz dynamometryczny to ten mu odpowiedział: "Reka mistrza wiecej znaczy niz pęk kluczy u partaczy" i przy skladaniu przyciął mu glowicą przewody od wtrysku.....

Znajomy kolega o sens dokręcania wszelkich śrub kluczem z pomiarem momentu (choćby tym bez regulacji a tylko samym wskazaniem siły) wytłumaczył to tak: "Patrząc na skalę momentu widzisz jaką siłą dokręcasz śrubę, kręcąc mocniej moment zwieksza się do wytrzymałośći gwintu na śrubie i staje w miejscu, dalsze przeciąganie gwintu jest juz bezcelowe i gwint ma sie ku zerwaniu, wtedy należy przestać dokręcać" I trudno sie tu nie zgodzić z tym drugim. Proste jak "fachowiec" nie ma klucza dynamo.. nie dawać mu nic do pracy (to tak jak by elektryk nie miał miernika a murarz kielni)

Odpowiedz do tematu