Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: szeryf
Sro Lut 14, 2007 15:46
Wybuch napinaczy pasów bezpieczeństwa !!!
Autor Wiadomość
blowal 
Po Prostu Łoś

Model Opla : AstraF HB x16sz i Tośka :D
Zaproszone osoby: 2
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 6
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 12:43   

koniec z :ot: :wink:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

geralt102 
1.6 16V x16xel

Model Opla : Astra G kombi

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 08:20   

rzeczywiści, napinacze w Oplu są połączone z poduszkami powietrznymi, niestety nie wiedziałem o tym kupując moją asterkę...(miałem przy napinaczu pasażera taką żółtą listewką i napinacz był krótszy), najlepsze, żę po diagnostyce okazało się, że oprócz strzelonego napinacza brakuje 3 poduszek...Polak mądry po szkodzie...ale sprzedawca okazał się uczciwy i zwrócił mi kasę za przywrócenie auta do stanu w jakim go powienienem kupić (4 poduszki)....

stefdeath 

Model Opla : leon tdi / astra dti :)

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 20:10   

mógłby ktoś zapodać fotkę w którym miejscu szukać tego żółtego paska, który informuje że napinacz jest wystrzelony?

geralt102 
1.6 16V x16xel

Wysłany: Wto Maj 22, 2007 07:00   

stefdeath, jak napinacz jest wystrzelony to część, w której zapinasz pasy jest krótsza (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) a żółty plastik wystaje obok miejsca, w które wpinasz pas bezpieczeństwa - jeśli dobrze pamiętam to po przeciwnej stronie czerwonego przycisku którym zwalniasz zaczep pasa bezpieczeństwa.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

[Przemo]
[Usunięty]

Wysłany: Wto Maj 22, 2007 08:34   

Ja ostatnio miałem przygodę ze swoim napinaczem :)
Chcialem wytrzepac siedzenia, w instrukcji wyczytalem, ze przed wyjeciem foteli koniecznie trzeba wlozyc zawleczke do napinaczow, ktora sie tam znajduje aby nie wystrzelily. Tak tez zrobilem. W polowie trzepania fotela pasazera napinacz wystrzelil :/ Okazalo sie, ze podczas trzepania zawleczka wyleciala z powodu drgan. Gdy trzepalem drugi fotel wlozona zawleczke owinalem dodatkowo tasma izolacyjna.

stefdeath 

Model Opla : leon tdi / astra dti :)

Wysłany: Wto Maj 22, 2007 12:43   

geralt102 napisał/a:
stefdeath, jak napinacz jest wystrzelony to część, w której zapinasz pasy jest krótsza (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) a żółty plastik wystaje obok miejsca, w które wpinasz pas bezpieczeństwa - jeśli dobrze pamiętam to po przeciwnej stronie czerwonego przycisku którym zwalniasz zaczep pasa bezpieczeństwa.

dzięki za info. Ale jeszcze pytanko -motyw w który wpina sie pasy jest krótszy u pasażera ale nie widze przy tym czerwonym przycisku nic żółtego ani pomarańczowego-możliwe jest że napinacz jest wytrzelony a to żółte ktoś poprostu wyjął żeby nie było widać?

geralt102 
1.6 16V x16xel

Wysłany: Wto Maj 22, 2007 12:56   

stefdeath napisał/a:
motyw w który wpina sie pasy jest krótszy u pasażera ale nie widze przy tym czerwonym przycisku nic żółtego ani pomarańczowego-możliwe jest że napinacz jest wytrzelony a to żółte ktoś poprostu wyjął żeby nie było widać?

stefdeath, to bardzo prawdopodobne, że ktoś poprostu odciął ten żółty pasek...jak masz wyraźnie krótszy napinacz (bo chyba tak to się fachowo nazywa) to znak że jest wystrzelony - ostrożnie sprawdź pod fotelem pasażera - tak wygląda sprawny napinacz http://moto.allegro.pl/it..._ii_zafira.html
a przy okazji czy świeci Ci sie stale kontrolka od poduszek - bo napinaze są połaczone z sytemem poduszek powietrznych.
Najlepiej podłączyć pod kompa i odczytać błędy.

Odpowiedz do tematu