|
|
| Autor |
Wiadomość |
NIESWIADEK
ROBERT

Model Opla : Astra C18NZ +LPG
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sob Lut 03, 2007 11:59 Wyciąganie poszkodowanego z samochodu!
|
|
|
W wyniku zderzenia dochodzi do różnych obrażeń u kierowcy i pasażerów.
Szybko oceń stan poszkodowanych.
Z samochodu wyciągaj ich tylko w niżej wymienionych sytuacjach:
- kiedy istnieje niebezpieczeństwo zapalenia się pojazdu,
- kiedy istnieje niebezpieczeństwo najechania na uszkodzony pojazd przez inny pojazd,
- kiedy potrzebna jest reanimacja poszkodowanego.
W celu wyjęcia poszkodowanego z pojazdu należy:
- stanąć z tyłu poszkodowanego,
- włożyć ręce pod jego pachy,
- jedną ręką przytrzymać brodę poszkodowanego,
- lekko naciągnąć wzdłuż osi ciała (nie na boki),
- położyć jego głowę między swoim barkiem a głową, przez cały czas utrzymując ją w tej ustabilizowanej pozycji,
- drugą ręką chwycić za przedramię,
- w takiej pozycji wyciągamy z samochodu.
Uwaga! Stopy, szczególnie u kierowcy, mogą być zaklinowane przez pedały hamulca i sprzęgła. W takim przypadku w pierwszej kolejności delikatnie odblokowujemy nogi lekko zginając je w kolanach.
Po wydobyciu z pojazdu należy kontynuować stabilizację głowy i szyi równocześnie udrożniając drogi oddechowe.
Wykorzystane informacje pochodzą ze strony internetowej:
http://www.ratownictwo.win.pl/
Jak tylko uda mi się coś znaleźć, lub jak sam zrobię zdjęcia dołączę je do tego posta!
Zapraszam do dyskusji |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
lord_wiader

Model Opla : Kadett E C14NZ
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak
Punkty zdobyte: 16
|
Wysłany: Sob Lut 03, 2007 14:46 Re: Wyciąganie poszkodowanego z samochodu!
|
|
|
| NIESWIADEK napisał/a: | | stanąć z tyłu poszkodowanego |
I tutaj pojawia się pierwszy problem: słupek boczny i fotel kierowcy.
| NIESWIADEK napisał/a: |
Stopy, szczególnie u kierowcy, mogą być zaklinowane przez pedały hamulca i sprzęgła. W takim przypadku w pierwszej kolejności delikatnie odblokowujemy nogi lekko zginając je w kolanach. |
Przy wynoszeniu przydałyby się dwie osoby, ta druga trzymała by nogi aby się gdzieś po drodze nie zaklinowały.
| NIESWIADEK napisał/a: |
Jak tylko uda mi się coś znaleźć, lub jak sam zrobię zdjęcia dołączę je do tego posta! |
Może przy najbliższym spocie Teamowi Łódź da się nakręcić filmik o wyciąganiu osób z pojazdu oraz o czynnościach jakie trzeba wykonać na miejscu wypadku. |
|
|
|
 |
Peter

Model Opla : Tigra
Zaproszone osoby: 757
Punkty zdobyte: 12
|
Wysłany: Sob Lut 03, 2007 15:55 Re: Wyciąganie poszkodowanego z samochodu!
|
|
|
| lord_wiader napisał/a: | | Może przy najbliższym spocie Teamowi Łódź da się nakręcić filmik o wyciąganiu osób z pojazdu oraz o czynnościach jakie trzeba wykonać na miejscu wypadku. |
Warto chyba w tym dziale wydzielic tematy, w ktorch znajda sie filmy instruktazowe, opisy ze zdjeciami jak prawidlowo przystepowac do udzielania pomocy itp |
|
|
|
 |
NIESWIADEK
ROBERT

|
Wysłany: Sob Lut 03, 2007 20:45
|
|
|
| lord_wiader napisał/a: | | I tutaj pojawia się pierwszy problem: słupek boczny i fotel kierowcy. |
Wiem że ciężko jest to sobie wyobrazić ale gwarantuję że w praktyce nie jest to zbyt trudne.
Podczas ćwiczeń mieliśmy symulowane wiele sytuacji - zarówno na uczelni jak i podczas zaawansowanego kursu BTLS w Krakowie!
Jeśli tylko chcesz to można to zrobić!
| lord_wiader napisał/a: | | Przy wynoszeniu przydałyby się dwie osoby, ta druga trzymałaby nogi aby się gdzieś po drodze nie zaklinowały. |
przypomnę sytuacje w których należy wyciągać osoby z samochodu:
| Cytat: | - kiedy istnieje niebezpieczeństwo zapalenia się pojazdu,
- kiedy istnieje niebezpieczeństwo najechania na uszkodzony pojazd przez inny pojazd,
- kiedy potrzebna jest reanimacja poszkodowanego. |
myślę że tutaj nie ma czasu na szukanie dodatkowej pomocy?
- nie ma czasu na takie rzeczy - wyciągasz i już - ważne żeby zachować chociaż namiastkę standardów.
Jak ktoś nakręci filmiki szkoleniowe to chwała mu za to - każdy więcej się uczy jak coś zobaczy! |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
lord_wiader

Model Opla : Kadett E C14NZ
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak
Punkty zdobyte: 16
|
Wysłany: Sob Lut 03, 2007 21:31
|
|
|
| Zapowiada się spot w niedalekiej przyszłości i mam nadzieję, że spotowcy z Łodzi pomogą nakręcić krótki filmik instruktażowy (jak zachować się na miejscu wypadku, jak zabezpieczyć miejsce zdarzenia, jak zabezpieczyć auta, jakie niebezpieczeństwa nam grożą, jak poprawnie wezwać pomoc). Trudno byłoby natomiast nakręcić filmik jak udzielić RKO, bo nikt chyba nie chce mieć połamanych żeber... |
| Ostatnio zmieniony przez ja37 Sob Lut 03, 2007 21:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
NIESWIADEK
ROBERT

|
Wysłany: Sob Lut 03, 2007 21:48
|
|
|
| lord_wiader napisał/a: | | Trudno byłoby natomiast nakręcić filmik jak udzielić RKO, bo nikt chyba nie chce mieć połamanych żeber... |
Jest bardzo łatwo - wystarczy symulować uciskanie klatki piersiowej - nie oglądałeś nigdy "ostrego dyżuru"?
Wszystka da się symulować - więc filmiki są przed Wami ! |
|
|
|
 |
slonik [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Lut 14, 2007 20:58
|
|
|
| A ja opowiem jakiej sytuacji byłem świadkiem. Daewoo nubira z z babeczką w środku zaliczyło dachowanie w centrum Łodzi. Samochód leżał na dachu. Przyjechała straż pożarna jako pierwsza, wytaszczyła kobitkę z samochodu, a po wszystkim założyli jej kołnierz ortopedyczny. Zastanawiałem się czy takie postępowanie miało sens. Wydaje mi się, że ten kołnierz powinni założyć przed wyciągnięciem jej z samochodu. Bo jeśli był jakiś uraz kręgosłupa w odcinku szyjnym to podczas wyciągania jej z samochodu mogli ten uraz pogłębić. auto nie stało w płomieniach, także 30 sekund by ich nie zbawiło. Co o tym sądzicie? |
|
|
|
 |
NIESWIADEK
ROBERT

|
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 14:15
|
|
|
| slonik napisał/a: | | Przyjechała straż pożarna jako pierwsza, wytaszczyła kobitkę z samochodu, a po wszystkim założyli jej kołnierz ortopedyczny. Zastanawiałem się czy takie postępowanie miało sens. Wydaje mi się, że ten kołnierz powinni założyć przed wyciągnięciem jej z samochodu. Bo jeśli był jakiś uraz kręgosłupa w odcinku szyjnym to podczas wyciągania jej z samochodu mogli ten uraz pogłębić. auto nie stało w płomieniach, także 30 sekund by ich nie zbawiło. Co o tym sądzicie? |
Mogło to być wynikiem słabego wyszkolenia strażaków uczestniczących w akcji - tzn. zbyt rzadko mieli do czynienia z takim przypadkiem albo ktoś źle ich nauczył.
Założenie kołnierza przed rozpoczęciem ewakuacji osoby jest rzeczą priorytetową!
(wyłączając konieczność szybkiego wydobycia opisaną powyżej)
Muszę to sprawdzić, ale wydaje mi się że gdyby doszło do poważnych konsekwencji spowodowanych takim postępowaniem i znalazłby się świadek, który potwierdziłby że kołnierz był założony za późno, to ratownik mógłby "beknąć" za takie zaniedbanie! |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
klakson [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 02:22
|
|
|
| Cytat: | | stanąć z tyłu poszkodowanego, |
Ja tu sie nie zgodzę. Ciekawe jak sie go wyciągnie. Z boku sie podchodzi podobnie jak do zakładania kołnierza. Miałem gdzieś zdjęcie jak to wygląda. Jak znajdę to wsadzę. |
|
|
|
 |
|
|