Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana filtra kabinowego
Autor Wiadomość
viking 

Model Opla : Zafira 2,0 DTI

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 18:47   Wymiana filtra kabinowego

Witam
Od niedawna jestem użytkownikiem Zafiry. Zauważyłem, że bardzo parują mi szyby od środka. Postanowiłem wymienić filtr kabinowy (pyłkowy), gdyż prawdopodobnie jest on zanieczyszczony. Wiem, że powinien on znajdować się gdzieś na podszybiu, lecz nie mogę go tam odnaleźć. Mam książkę obsługi Zafiry, lecz tam nic nie pisze o tym. Prosze o jakieś wskazówki, może jakieś zdjęcia. ???

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

pabloo2000
[Usunięty]

Wysłany: Pon Mar 03, 2008 18:59   

szukaj dalej ale najpierw wyjmij schowek albo poczytaj forum

viking 

Model Opla : Zafira 2,0 DTI

Wysłany: Pon Mar 03, 2008 19:03   

Sugerujesz pabloo, że to trzeba szukać od środka? gdzieś przy dmuchawie.
W astrze miałem go na podszybiu.

[ Dodano: Pon Mar 03, 2008 18:11 ]
Dzieki pabloo za wskazówkę. Już wszystko wiem w tym temacie. :D
Ostatnio zmieniony przez viking Pon Mar 03, 2008 19:04, w całości zmieniany 1 raz  

pabloo2000
[Usunięty]

Wysłany: Pon Mar 03, 2008 19:45   

w astrze F jest na podszybiu a w astrze G i zafirze A i B za schowkiem

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

elegance 
zafira elegance

Model Opla : zafira 2.0DTi 04r.

Wysłany: Pon Mar 03, 2008 19:49   

Mi by sie przydało znaleźć ten filtr bo chciałem psiukać odgrzybiacz do klimy. a w ego instrukcji pisze żeby wyjdź ten filtr.

slawinek 
slawinek

Model Opla : Zafira elegance1,8XE92kW LPG

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 11:15   

viking hehehheheheh w astrze to w astrze łatwo było ale to nie astra a zafira.Wykręć chłopie schowek pasażera potem odkręć jeszcze kilka śrubek potem kilka blaszek z pastiku zdejmij i już go masz!
Rentgenem patrząc to jest on centralnie pośrodku między pasażerem a kierowcą tam po skosie w dół od zapalniczki jakoś.Rozwiązanie badziewne strasznie ale cóż.Godzinka pracki.
Przy okazji zasugeruję ci może żeby popryskać odgrzybiaczem chłodniczkę od klimy.Jak wyjmiesz filtr to wsadź rączkę do tej dziury i pomacaj w stronę dźwigni biegów.Wyczujesz tam aluminiową chłodniczkę to ją spryskaj troszkę a nie poczujesz smrodu jak się cieplej zrobi i klimę włączysz :)
Pozdr

pabloo2000
[Usunięty]

Wysłany: Wto Mar 04, 2008 16:55   

slawinek napisał/a:
Rozwiązanie badziewne strasznie ale cóż.Godzinka pracki.

Jaka godzinka? chyba raczej z 15 :) w godzinkę to bym zdążył rozrząd kompletny wymienić
pozdro

KaMciO 
Kamik

Model Opla : Zafira 2.2 DTI

Wysłany: Wto Mar 04, 2008 17:01   

Godzinka to przesada (chyba z jazdą do sklepu jak się dowiesz jaki filtr jest ci potrzebny Behr czy Bosh) wyjęcie schowka to 4 thorksy (uwaga na kabelek od oświetlenia schowka), później odkręcić trzeba plastik osłaniający, też 2 thorxy, wyjąć trzeba 2 zatrzaski, plastkiowa rura od nawiewu powietrza na nogi poprosu ją wyjąć jest wkładana na wcisk.
Patrzysz po środku (za środkową konsolą) i widzisz klapkę zamkniętą na zatrzaski lub skręconą na śrubki zależy od klimy Behr alblo Bosh. Behr jest na zatrzaski zdejmujesz je otwierasz klapkę, wyjmujesz filtr, wyjmujesz jeszcze inne śmieci które tam mogą być, wkładasz nowy filtr odpowiednio do kierunku przepływu powietrza (strzałka na filtrze) zamykasz klapkę i reszta odwrotnie jak przy rozbieraniu.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

pabloo2000
[Usunięty]

Wysłany: Wto Mar 04, 2008 18:18   

KaMciO napisał/a:
Godzinka to przesada (chyba z jazdą do sklepu jak się dowiesz jaki filtr jest ci potrzebny Behr czy Bosh) wyjęcie schowka to 4 thorksy (uwaga na kabelek od oświetlenia schowka), później odkręcić trzeba plastik osłaniający, też 2 thorxy, wyjąć trzeba 2 zatrzaski, plastkiowa rura od nawiewu powietrza na nogi poprosu ją wyjąć jest wkładana na wcisk.
Patrzysz po środku (za środkową konsolą) i widzisz klapkę zamkniętą na zatrzaski lub skręconą na śrubki zależy od klimy Behr alblo Bosh. Behr jest na zatrzaski zdejmujesz je otwierasz klapkę, wyjmujesz filtr, wyjmujesz jeszcze inne śmieci które tam mogą być, wkładasz nowy filtr odpowiednio do kierunku przepływu powietrza (strzałka na filtrze) zamykasz klapkę i reszta odwrotnie jak przy rozbieraniu.

Z tego co pamiętam to w zafirze schowek trzyma się na 6 torksach (4 na górze i 2 na dole pod osłoną plastikową) anie jak w astrze na 4. A rura od nawiewu jest jeszcze umocowana na plaskikowym nicie (taki kołek rozprężny)

slawinek 
slawinek

Model Opla : Zafira elegance1,8XE92kW LPG

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 18:22   

[quote="KaMciO"]Godzinka to przesada (chyba z jazdą do sklepu jak się dowiesz jaki filtr jest ci potrzebny Behr czy Bosh)

oki doki-facet tego nigdy nie robił więc obstawiam że godzinka.W następnym roku może pół mu styknie a w 15 minut to jak zrobi wszystkim na tym forum :D

A jakby się chciał w 15 minut wyrobić jak na pierwszy raz to żeby tylko jakie śrubki nie zostały :) abo blaszki jakieś :D
pozdr

Odpowiedz do tematu