Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: holcu
Sob Sty 28, 2006 00:26
Wymiana kierownicy w Omedze
Autor Wiadomość
Pavlo
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sty 21, 2006 15:24   Wymiana kierownicy w Omedze

Witam,

Chce zmienić kierownice na nową. Powiedzcie mi czy po odkreceniu poduszki będę potrzebował jakiś specjalny ściągacz żeby wyjąć kierownicę ?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

wacha007
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sty 21, 2006 19:08   

..nie tylko pamietaj ODŁ!CZ AKUMULATOR...abyś nie mial przypadkiem talku na twarzy...:)

normala śruba chyba 27 nr i kierownica jest na wieloklinie sama zejdzie tylko najprawodpodobniej bedziesz musiał dość mocno szarpnąć :)

Robo
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sty 21, 2006 20:28   

Pavlo jak możesz zrób foty i umieść opis co i jak po koleji :roll: :)
Ja kiedyś walczyłem z kierownicą ale poległem :oops: :(

Pavlo
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sty 21, 2006 22:04   

Niech sie troszkę cieplej zrobi to się za to wezmę.

Dzięki.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Bc30se
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sty 28, 2006 11:36   

czasami kolego na frezie się tak zaklinuje, że można cały dzien szarpać i g**no.. wtedy warto kupić ściągacz

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82842657

koniecznie odłacz akumulator, i zapmaiętaj jak leży wtyczka poduszki w gnieździe... po zruszniu kierownic pewnie za pierwszym razem się nie skonczy więc nie dokręcaj jej z powrotem do konca. Wyjedź z garażu na podpiętej poduszcze i sprawdź czy jest prosta kiedy koła są proste....

mnie na przykład denerwuje jak kierownica odbiega nawet o 1 cm i troche z tym walczyłem...
Ostatnio zmieniony przez Pon Sty 30, 2006 01:05, w całości zmieniany 1 raz  

Pavlo
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 30, 2006 07:52   

No i po robocie. Niestety fotek nie mam, ale nie było tam nic do fotografowania :wink:
Oczywiste jest że najpierw odpinamy akumulator, dopiero potem zabieramy się za robotę.
Po odkręceniu poduszki trzeba odpiąć od niej kostkę, potem kostkę od klaksonu, potem odgiąć blaszkę z klinu a następnie kluczem 22 odkręcić kierownicę.
Faktycznie trzeba troszeczkę ją szarpnąć żeby zeszła, ale jak już się ją poluzuje to sprężyna robi resztę.
Poszło szybko i sprawnie. Dla kogoś kto ma minimalne pojęcie o mechanice to 30min pracy.

Odpowiedz do tematu