Przesunięty przez: holcu Sob Sty 28, 2006 00:26 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Pavlo [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 15:24 Wymiana kierownicy w Omedze
|
|
|
Witam,
Chce zmienić kierownice na nową. Powiedzcie mi czy po odkreceniu poduszki będę potrzebował jakiś specjalny ściągacz żeby wyjąć kierownicę ? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
wacha007 [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 19:08
|
|
|
..nie tylko pamietaj ODŁ!CZ AKUMULATOR...abyś nie mial przypadkiem talku na twarzy...:)
normala śruba chyba 27 nr i kierownica jest na wieloklinie sama zejdzie tylko najprawodpodobniej bedziesz musiał dość mocno szarpnąć |
|
|
|
 |
Robo [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 20:28
|
|
|
Pavlo jak możesz zrób foty i umieść opis co i jak po koleji
Ja kiedyś walczyłem z kierownicą ale poległem |
|
|
|
 |
Pavlo [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 22:04
|
|
|
Niech sie troszkę cieplej zrobi to się za to wezmę.
Dzięki. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
Bc30se [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2006 11:36
|
|
|
czasami kolego na frezie się tak zaklinuje, że można cały dzien szarpać i g**no.. wtedy warto kupić ściągacz
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82842657
koniecznie odłacz akumulator, i zapmaiętaj jak leży wtyczka poduszki w gnieździe... po zruszniu kierownic pewnie za pierwszym razem się nie skonczy więc nie dokręcaj jej z powrotem do konca. Wyjedź z garażu na podpiętej poduszcze i sprawdź czy jest prosta kiedy koła są proste....
mnie na przykład denerwuje jak kierownica odbiega nawet o 1 cm i troche z tym walczyłem... |
| Ostatnio zmieniony przez Pon Sty 30, 2006 01:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pavlo [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 07:52
|
|
|
No i po robocie. Niestety fotek nie mam, ale nie było tam nic do fotografowania
Oczywiste jest że najpierw odpinamy akumulator, dopiero potem zabieramy się za robotę.
Po odkręceniu poduszki trzeba odpiąć od niej kostkę, potem kostkę od klaksonu, potem odgiąć blaszkę z klinu a następnie kluczem 22 odkręcić kierownicę.
Faktycznie trzeba troszeczkę ją szarpnąć żeby zeszła, ale jak już się ją poluzuje to sprężyna robi resztę.
Poszło szybko i sprawnie. Dla kogoś kto ma minimalne pojęcie o mechanice to 30min pracy. |
|
|
|
 |
|
|