|
|
| Autor |
Wiadomość |
dockx [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 08:11 Wymiana klocków hamulcowych ASTRA G
|
|
|
Witam!
Od pewnego czasu słyszalne jest popiskiwanie w tylnym prawym kole. Przyciśnięcie hamulca powoduje zaniknięcie pisku. Zamierzam się zabrać za przegląd ogólnego stanu klocków z przodu i z tyłu. Dzisiaj zauważyłem, że felgi są ciepłe. Każda posiada inna temperaturę. Nie wiem czy podejrzewać o to właśnie klocki czy może normalne jest że felgi potrafią poprostu być ciepłe od jazdy w korkach po Warszawie?! W każdym razie jeśli puszczę kierownicę na prostej drodze to nie ściąga samochodu w żadną stronę.
Jeśli jednak się okaże, że klocki pójdą do wymiany to mam pytanie czy taka wymiana sprawia problemy i czy można jej dokonać samemu. Jeśli można to jakie narzędzia będą niezbędne? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
huri_khan
to mój samochód

Model Opla : ASTRA 2 1,6 16V
LPG: NIE
Punkty zdobyte: 41
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 12:01 Re: Wymiana klocków hamulcowych ASTRA G
|
|
|
| dockx napisał/a: | Witam!
Dzisiaj zauważyłem, że felgi są ciepłe. Każda posiada inna temperaturę. |
Może hamulec (np. ręczny) trzyma ? Nie odczuwasz że auto ciężko rusza.
Felgi mogą być ciepłe od temperatury tarcz ale nie gorące.
A jeżeli chodzi o samą wymianę to wszystko można samemu wymienić tylko trzeba się trochę znać. Jeżeli chodzi o wymianę samych klocków (bez tarcz) to koszt około 50 zł. Więc decyzja należy do Ciebie.
Natomiast co do wymiany z przodu wkładek to wystarczy odłączyć czujnik, zdjąć sprężynę oraz odkręcić 2 śruby (chyba trzeba mieć imbus) i wyjąć stare i zamontować w odwrotnej kolejności. |
|
|
|
 |
zibi
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V
Wiek: 40 Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 3381 Skąd: Pobiedziska Punkty zdobyte: 10
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 16:51
|
|
|
| Może masz tylko zapieczone klocki w prowadnicach i rozbiórka +czyszczenie+pasta wystarczą,żeby nie piszczało,albo też klocki się skończyły. |
|
|
|
 |
maciek
Model Opla : Astra2 1,6 16V X16XEL
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 16:55
|
|
|
Witam
Felgi nagrzewają się od tarcz hamulcowych-odbierają ciepło. Ale również od opon które są ciepłe od jazdy. Jest to normalny efekt. Chyba, że temperatura jest bardzo wysoka to może klocki trą cały czas. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
bartasPL [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 13:17
|
|
|
Witam
Podepne sie pod temat. Niedawno kupiłem swoją astre II i mam niewielki problem z hamulcami. W momencie mocniejszego hamowania coś zaczyna "szurac". Jest to taki metaliczny dzwięk jak by klocki sie kończyły i pocierały juz blachą o tarcze chodz to nie możliwe bo i klocki i tarcze mają przejechane ok 3000 km.
Ktoś ma pomysł co to może być?? |
|
|
|
 |
adrianopelek
Adrian

Model Opla : Astra II 1.6 16V
LPG: Nie
Punkty zdobyte: 1
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 13:29
|
|
|
bartasPL,po prostu ABS pracuje. |
|
|
|
 |
bartasPL [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 16:05
|
|
|
to raczej nie ABS, hamowanie nie musi być aż tak mocne zeby ten dzwięk sie wydobywał |
|
|
|
 |
zibi
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V
Wiek: 40 Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 3381 Skąd: Pobiedziska Punkty zdobyte: 10
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 16:42
|
|
|
| bartasPL,u mnie potrafi szurać przy gwałtowniejszym hamowaniu już przy 40 km/h,więc tak jest. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
maciek
Model Opla : Astra2 1,6 16V X16XEL
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 18:34
|
|
|
Witam
Nie patrz na przejechane kilometry tylko zdejmij koło i popatrz na klocki, tarcze. Może jednak coś się tam trze, a nie powinno. Jak u mnie działa ABS to nieżle wali w pedał hamulca. Na początku jazdy przy hamowaniu też coś mi szumi w tylnych hamulcach. Ale po kilku kilometrach przechodzi. Wiem że mam do wymiany klocki i zrobię to w czerwcu. |
|
|
|
 |
vincent [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 18:44
|
|
|
Załączenie ABSu bez problemu odróżnisz od innych dziwnych zachowań. Może poprostu jakis syf ci się dostał, ja tak mam co zimę, zawsze jakieś g.. wlezie i trze. Trza przeczyścić |
|
|
|
 |
|
|