|
|
| Autor |
Wiadomość |
master100-84 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 23:01 wymiana kolektora wydechowego Omega B 2.0 16V
|
|
|
Witam. Mam pytanie: mianowicie czy jestem w stanie sam wymienic kolektor wydechowy majac do dyspozycji garaż z kanałem ? kolektor już kiedyś spawałem i pekł, a teraz już czeka nowiutki do montażu ... Prosze o porady...
jeszcze jedna sprawa: czy to normalne że przy jeżdzie z pekniętym kolektorem strasznie śmierdzi spalinami w kabinie (głównie jazda po mieście) czy to wina tego pęknięcia? bo innych nieszczelności nie zauważyłem.. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
mario1814 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 23:30
|
|
|
kolego jesli masz chociaz troche pojecia o mechanice to dasz rade wymienic to prosta czynnosc, mozna to przyrownac do wyniany kola w rowerze. jesli az tak smierdzi ci spalinami przy peknieciu to chyba silnik pozera duze ilosci oleju, lub olej dostaje sie spod pokrywy klawiatury na kolektor i sie spala, bo przy peknieciu nie powinno tak byc.
u mnie przy jezdzie z peknietym kolektorem tak nie smierdzialo, bylo za to czuc spaliny jak olej spod dekli lecial na kolektor. sprawdz to bo mi oma przez to sie zapalila.
pozdrawiam mariusz |
|
|
|
 |
master100-84 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 18:47
|
|
|
Silniczek przeszedł kapitalny remont.. wszystko było wymienione ( pierścienie, gumki na zaworach, uszczelka głowicy) bo żarł sporo oleju.. teraz nie mam wycieków.. Wiem że jak sie nagrzeje silnik to gdy patrze na to pęknięcie to wydobywa sie z niego sporo spalin.. nawet jak stoje na światłach to czasami widze dymek spod maski. Dodam że pęknięcie ma jakieś 20 cm jak nie więcej...
myśle że poradze sobie z wymianą, bo dużo robie sam w autach bo mam też astre 1.6, a omege od jakiś 3 miesięcy..
[ Dodano: Sob Lis 24, 2007 08:51 ]
Witam.. kolektor juz wymieniony, choc było troche z tm gimnastyki.. teraz wszystko jest ok.. |
|
|
|
 |
|
|
|