Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana kolektora wydechowego Omega B 2.0 16V
Autor Wiadomość
master100-84
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 18, 2007 23:01   wymiana kolektora wydechowego Omega B 2.0 16V

Witam. Mam pytanie: mianowicie czy jestem w stanie sam wymienic kolektor wydechowy majac do dyspozycji garaż z kanałem ??? ? kolektor już kiedyś spawałem i pekł, a teraz już czeka nowiutki do montażu :wesoly: ... Prosze o porady...

jeszcze jedna sprawa: czy to normalne że przy jeżdzie z pekniętym kolektorem strasznie śmierdzi spalinami w kabinie ;( ??? (głównie jazda po mieście) czy to wina tego pęknięcia? bo innych nieszczelności nie zauważyłem..

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

mario1814
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 18, 2007 23:30   

kolego jesli masz chociaz troche pojecia o mechanice to dasz rade wymienic to prosta czynnosc, mozna to przyrownac do wyniany kola w rowerze. jesli az tak smierdzi ci spalinami przy peknieciu to chyba silnik pozera duze ilosci oleju, lub olej dostaje sie spod pokrywy klawiatury na kolektor i sie spala, bo przy peknieciu nie powinno tak byc.
u mnie przy jezdzie z peknietym kolektorem tak nie smierdzialo, bylo za to czuc spaliny jak olej spod dekli lecial na kolektor. sprawdz to bo mi oma przez to sie zapalila.

pozdrawiam mariusz

master100-84
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lis 19, 2007 18:47   

Silniczek przeszedł kapitalny remont.. wszystko było wymienione ( pierścienie, gumki na zaworach, uszczelka głowicy) bo żarł sporo oleju.. teraz nie mam wycieków.. Wiem że jak sie nagrzeje silnik to gdy patrze na to pęknięcie to wydobywa sie z niego sporo spalin.. nawet jak stoje na światłach to czasami widze dymek spod maski. Dodam że pęknięcie ma jakieś 20 cm jak nie więcej... :shock:

myśle że poradze sobie z wymianą, bo dużo robie sam w autach bo mam też astre 1.6, a omege od jakiś 3 miesięcy..

[ Dodano: Sob Lis 24, 2007 08:51 ]
Witam.. kolektor juz wymieniony, choc było troche z tm gimnastyki.. teraz wszystko jest ok.. :lol:

Odpowiedz do tematu