Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
zafira 2.0 TDH 2001r wspomaganie
Autor Wiadomość
KOCUR 
KOCUR

Model Opla : Zafira 2.0 TDH 2001r
LPG: nie

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 14:47   zafira 2.0 TDH 2001r wspomaganie

wczoraj nagle straciłem wspomaganie i w związku z tym moje pytanie, trochę czytałem już na forum i dokładnie nie wiem czy jest to pompa z silnikiem elektrycznym czy napędzana paskiem ?? Dzwoniłem do mechanika i on twierdzi ze jest mechaniczna (napędzana paskiem razem z alternatorem ), poziom płynu już sprawdziłem wydaje sie ok.No i teraz zastanawiam sie co dalej czy zbierać już na zakup nowej pompy czy przyczyna leży gdzieś indziej .

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Bogo 

Model Opla : Y17dt

Punkty zdobyte: 22
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 16:21   

Opel Zafira 2,0 DI/DTI 16V (1999-2003)
- do IX 2000 (2.0 DI 16V) / X20DTL
- od VIII 2000 (2.0 DTI 16V) / Y20DTH
Układ kierowniczy / mechaniczny ze wspomaganiem hydraulicznym
Przekładnia kierownicza / zębatkowa z wbudowanym siłownikiem hydraulicznym i zaworem rozdzielczym zespolonym z zębnikiem, Delphi Saginaw lub TRW
Przełożenie 17,0
Liczba obrotów koła kierownicy 3
Promień skrętu
- między ścianami 5,6 m
- między krawężnikami 5,25 m
Pompa wspomagania / hydrauliczna napędzana silnikiem elektrycznym, Delphi-Saginaw lub TRW (do XII 1999) albo TRW (od I 2000), z wbudowanym zbiornikiem wyrównawczym, umieszczona po prawej stronie przedziału silnika w tylnej części, o złączu 2-stykowym bez możliwości diagnozowania usterek (do XII 1999) albo o złączu 3-stykowym z możliwością diagnozowania usterek za pomocą odpowiedniego testera, np. Opel Tech 2 (od I 2000)

KOCUR 
KOCUR

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 16:48   

wielkie dzięki za odpowiedz. Z odpowiedzi wnioskuje ze mam pompę bez silnika elektrycznego
czyli niema co szukać po przekaźnikach tylko usterka leży po stronie mechanicznej (wiec tylko warsztat)??
Jeżeli sie mylę to proszę o poprawienie.
POZDRAWIAM

brzoza 

Model Opla : Astra Y20DTH

Punkty zdobyte: 25
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 16:57   

Cytat:
wielkie dzięki za odpowiedz. Z odpowiedzi wnioskuje ze mam pompę bez silnika elektrycznego

Nie myślę że zle zrozumiałeś masz elektryczno hydrauliczne wspomaganie :!: Nie przez pasek tylko silnikiem napędzana jest pompa :roll:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

KOCUR 
KOCUR

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 17:34   

dzięki hmm tzn ze to może być droższa naprawa niż myślałem :(
a tak przy okazji nie zna ktoś jakiegoś serwisu godnego polecenia na śląsku mieszkam w Katowicach (fajnie by było gdzieś w okolicy ).

brzoza 

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 19:14   

Cytat:
a tak przy okazji nie zna ktoś jakiegoś serwisu godnego polecenia na śląsku mieszkam w Katowicach (fajnie by było gdzieś w okolicy ).

Całkiem blisko :P Jednak najpierw sprawdz ładowanie i akumulator :roll: Jezeli nie pomoze to serwis www.opel24.pl/

KOCUR 
KOCUR

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 20:53   

jeszcze zauważyłem jedna rzecz czasami po odpaleniu silnika wskazówki zegarów zachowują sie tak jak by dostawały odwrotne zasilanie (wychylają sie w przeciwna stronę ) trwa to jakieś 2 do 3 sekund po tym czasie wraca do normy. No i jeszcze podczas jazdy wskazówki tracą płynność (poruszają sie skokowo).Mozę ktoś sie już spotkał z takimi objawami??
Cytat:

Całkiem blisko :P Jednak najpierw sprawdz ładowanie i akumulator :roll: Jezeli nie pomoze to serwis www.opel24.pl/

A jak cenowo ??

brzoza 

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 21:20   

KOCUR napisał/a:
No i jeszcze podczas jazdy wskazówki tracą płynność (poruszają sie skokowo).Mozę ktoś sie już spotkał z takimi objawami??

No widzisz tak jak sie spodziewałem po nitce do kłębka , jeżeli masz takie objawy to masz coś z zasilaniem. [elektryką] . A pompa wspomagania przestaje dzialć poniżej ustalonych wartości .Więc pojedz do elektryka niech ci sprawdzi ładowanie i akumulator. A cenę to pytaj nie mnie tylko serwis :lol: :lol:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

KOCUR 
KOCUR

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 21:28   

Cytat:
A cenę to pytaj nie mnie tylko serwis :lol: :lol:

pytam tylko porównawczo z innymi serwisami :)

brzoza 

Wysłany: Pon Maj 12, 2008 20:26   

Cytat:
pytam tylko porównawczo z innymi serwisami :)

Ja ci podaje dobry serwis i nie ASO to co wymieniłem mierzenie itp.To możesz zrobic u każdego elektryka jakiego spotkasz w pobliżu. Na pewno ci pomierzy i najważniejsze aby sprawdzil czy ci dochodzi prąd do pompy. Bo jezeli nie to musi szukac zacząwszy od bezpieczników i przekaxnika.Jezeli bys natomiast regenerował pompę to dlatego ci podaje ten serwis bo maja również części używane jak i nowe to znany warsztat na innych forach i polecany . więc masz ten komfort wyboru i twojej decyzji . :roll:

Odpowiedz do tematu