Przesunięty przez: holcu Wto Gru 25, 2007 13:42 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Dudi [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 09:55 Zafira - środkowe lusterko z lampką
|
|
|
Słuchajcie, zawsze zapominałem spytać o lusterko. W dolnej jego części znajduje się taka malutka, pomarańczowa lampka. Nie mam pojęcia jak się włącza ale z obserwacji wynika, że sama, po zmroku. Nie mam pojęcia, czy jest uzależniona od włączenia świateł mijania. Raczej skłaniam się do wniosku, że raz po zmroku świeci, a raz nie. Mógłby mi ktoś wyjaśnić kiedy ona się włącza i do czego służy? Chodziło mi po głowie czytanie mapy ale światełko jest zbyt punktowe i strasznie pomarańczowe a samą mapę trzeba trzymać bardzo blisko lusterka co jest mało wygodne.
Bardzo ładnie za to podświetla choinkę zapachową
Dyskutowałem z kolegą i doszliśmy do wniosku, że ta lampka ma związek z antyrefleksem lusterka. Faktycznie do tyłu widzę na zielono w nocy, ale fakt, że mam przyciemniane szyby. |
| Ostatnio zmieniony przez Dudi Wto Paź 30, 2007 10:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
cbm80
Model Opla : Zafira 2.2DTI 2004
Dołączył: 30 Sie 2007 Posty: 200 Skąd: Warszawa Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 08:40
|
|
|
Dolaczam sie do pytania Kolegi powyzej.
Tez mam to lusterko antyoslepiajace, ale nie za bardzo wiem czy i jak to dziala.
Zauwazylem, ze od spodu jest zamontowana taka pomaranczowa
lampka, ktora zgodnie z instrukcja ma chyba podswietlac konsole, ale moim zdaniem
zasieg jej jest dosc kiepski. Swieci sie ona tylko jak jestem w garazu (jest ciemno).
Nie wiem gdzie ma czujnik swiatla, bo zaslanialem lusterko i w swietle dziennym nie
udalo mi sie jej zapalic.
Moje zasadnicze pytanie dotyczy samego lusterka. Na obudowie widze 2 czujniki(diody?).
Z tylu we wglebieniu jest taka podluzna dioda oraz z przodu od strony lusterka jest
zamontowana w jego dolnej czesci. Zaslaniajac ta mala diode pod lusterkiem
jakos nie widze efektu. Kiedys zdarzylo mi sie jezdzic samochodem z lusterkiem
anti-dazzle i tam byl dodatkowo wylacznik i wtedy wyraznie widac bylo roznice.
Za sciemnianie lusterka byl tam odpowiedzialna dodatkowa warstwa cieklokrystaliczna
przed wlasciwym lusterkiem.
Czy ktos moglby wyjasnic zasade dzialania tych lusterek w Oplach?
Jeszcze jedno - w instrukcji jest napisane, ze lusterko dziala tylko w trakcie jazdy do przodu. |
|
|
|
 |
KrisBee
Model Opla : Zafira 2.2 DTI
Wiek: 37 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 27 Skąd: Śląsk Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 17:51
|
|
|
dopisuje się do listy- mam to samo robi się ciekawa zagadka |
|
|
|
 |
wiewora
Model Opla : Zafira OPC
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 12:44
|
|
|
Witam,,
Co do tej pomaranczowej diody - bardzo podobne urzadzenie mam w BMW (tam sa akurat dwie pomaranczowe diody, zamocowane w lampce, a nie lusterku). Sluza one po prostu podswietlaniu tunelu srodkowego, bez zapalania swiatla wewnatz pojazdu - po to, zeby w nocy bylo widac, gdzie odlozyc puszke po red bullu . Z doswiadczenia wiem, ze jest to bardzo przydatne - nie trzeba wszystkich budzic w samochodzie ) niestety nie odkrylem jeszcze gdzie jest sterowanie do tej diody w Zafirze - mysle, ze moze to byc zwiazane albo z zapalaniem swiatel, albo z czujnikiem temperatury i naswietlenia do klimatronika...
Co do diody w luterku - ona dziala dokladnie na odwrot - zaslanianie jej nie daje zadnego efektu. Sprobuj za to oswietlic ja latarka - wtedy lusterko sciemni sie
Pozdr,
Przemek |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
cbm80
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 12:55
|
|
|
Co do tej pomaranczowej lampki, to nie zauwazylem, zeby jakos wyraznie
oswietlala otoczenie. Czy sie swieci czy nie i tak nie widze srodkowej konsoli.
Niewykluczone, ze w nizszych samochodach np. Vectrach lepiej to podswietlenie
jest widoczne. |
|
|
|
 |
olek72
Model Opla : 0pel zafira 2,0 DTI
Wiek: 36 Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 12 Skąd: Zabrze Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 20:43
|
|
|
| Witam. Mam pytanie czy takie lusterko z Vectry C pasuje do Zafiry A? Gdzie Zafira ma czujnik deszczu? |
|
|
|
 |
cbm80
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 19:43
|
|
|
Od Vectry raczej pasuje, to typowe lusterko Oplowskie. Zafiry rzadko maja czujnik deszczu chociaz jest taki w opcji - tuz nad lusterkiem, na tej zacieniowanej powierzchni.
Ale slyszalem, ze kiepsko to dziala, juz lepiej samemu recznie sterowac, albo zalozyc
przekaznik od VW. |
|
|
|
 |
|
|
Firany
Karty plastikowe
pobierowo
Opel
Karty plastikowe