Wysłany: Wto Sty 22, 2008 14:24 zamiana kabelków w iso
Witam
Wyczytałem z innych tematów, że problem z zasilaniem radia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki można rozwiązać zamieniając kabeli 4 i 7 albo 5 i 7 (w zależności od źródła info) w kostce iso. Moje pytanie brzmi następująco. Czy te kabelki można wyciągnąć z kostki, czy trzeba przecinać i potem lutować?
Pozdrawiam
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Model Opla : Kadett E C14NZ LPG
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 15:50
Za podtrzymnanie napięcia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki odpowiada kabel z pinu numer 4. Kabelek z pinem nr 7 to zasilanie po przekręceniu stacyjki.
Ucinasz kabel idący do pinu nr 7 (przeważnie czerwony) ok 10cm od kostki. Rozcinasz izolację kabla idącego do pinu nr 4 (tez z kolei jest przeważnie żółty), lutujesz (tak będzie najpewniej) do niego czerwony kabelek (do tego izolacja). Po takim zabiegu masz ciągle napięcie na pinie nr 4 i 7.
Odcięty czerwony kabelek izolujesz, żeby przypadkiem nie zrobił zwarcia do masy.
_________________ 1. Moderator nie nabija postów - moderator ma wiele do przekazania.
2. Moderator nie rozmywa tematu - moderator przypomina o innych ważnych sprawach.
3. Moderator nie obraża innych - moderator dobitnie zwraca uwagę.
4. Moderator nie zakłada głupich tematów - moderator sprawdza czujność forumowiczów.
piotr_192 Model Opla : Astra f 1.6 8v
LPG: tak
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 22:06
Ja mam takie pytanie czy ja pozamieniam te kable czy nie bedzie wtedy napiecia caly czas na radio i czy nie bedzie rozladowywac akumulatora ?? juz taki przypadek mialem
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Model Opla : Kadett E C14NZ LPG
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 00:55
Będzie dochodziło napięcie, jednak radio na podtrzymanie pamięci ciągnie pare(naście) mA więc auto musiałoby postać pare miesięcy aby aku się rozładował. Co innego, gdy zostawisz włączone radio... parę godzin i nie odpalisz auta.
_________________ 1. Moderator nie nabija postów - moderator ma wiele do przekazania.
2. Moderator nie rozmywa tematu - moderator przypomina o innych ważnych sprawach.
3. Moderator nie obraża innych - moderator dobitnie zwraca uwagę.
4. Moderator nie zakłada głupich tematów - moderator sprawdza czujność forumowiczów.
Kupiłem właśnie radyjko Kenwooda i tam wiązka jest już przystosowana do podpięcia żółtego do czerwonego.Z czerwonego jest wyprowadzony dodatkowy kabelek zakończony wtyczką i nic nie trzeba ciąć ani lutować.
A co zrobić aby na wyświetlaczu była widoczna data?
Bo po włączeniu radyjka gaśnie.
Wiem że trzeba przeciąć jakiś kabel od zasilania anteny ale czy wtedy radio będzie dobrze odbierało?