Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
zamiana kabelków w iso
Autor Wiadomość
asterixD 
AsterixD

Model Opla : Astra X17DT
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 14:24   zamiana kabelków w iso

Witam
Wyczytałem z innych tematów, że problem z zasilaniem radia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki można rozwiązać zamieniając kabeli 4 i 7 albo 5 i 7 (w zależności od źródła info) w kostce iso. Moje pytanie brzmi następująco. Czy te kabelki można wyciągnąć z kostki, czy trzeba przecinać i potem lutować?
Pozdrawiam

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
lord_wiader 
Kto mi pisze lodzik?

Model Opla : Kadett E C14NZ LPG
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 15:50   

Za podtrzymnanie napięcia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki odpowiada kabel z pinu numer 4. Kabelek z pinem nr 7 to zasilanie po przekręceniu stacyjki.
Ucinasz kabel idący do pinu nr 7 (przeważnie czerwony) ok 10cm od kostki. Rozcinasz izolację kabla idącego do pinu nr 4 (tez z kolei jest przeważnie żółty), lutujesz (tak będzie najpewniej) do niego czerwony kabelek (do tego izolacja). Po takim zabiegu masz ciągle napięcie na pinie nr 4 i 7.
Odcięty czerwony kabelek izolujesz, żeby przypadkiem nie zrobił zwarcia do masy.
4. Moderator nie zakłada głupich tematów - moderator sprawdza czujność forumowiczów.

asterixD 
AsterixD

Model Opla : Astra X17DT
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 14:29   

Oki wielkie dzięki :)

PS. To lubie szybka i konkretna odp.

piotr_192 

Model Opla : Astra f 1.6 8v
LPG: tak
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 22:06   

Ja mam takie pytanie czy ja pozamieniam te kable czy nie bedzie wtedy napiecia caly czas na radio i czy nie bedzie rozladowywac akumulatora ?? juz taki przypadek mialem

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
lord_wiader 
Kto mi pisze lodzik?

Model Opla : Kadett E C14NZ LPG
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 00:55   

Będzie dochodziło napięcie, jednak radio na podtrzymanie pamięci ciągnie pare(naście) mA więc auto musiałoby postać pare miesięcy aby aku się rozładował. Co innego, gdy zostawisz włączone radio... parę godzin i nie odpalisz auta.
4. Moderator nie zakłada głupich tematów - moderator sprawdza czujność forumowiczów.

t0mall 

Model Opla : Sintra 2.2 TD GLS
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 22:36   

Kupiłem właśnie radyjko Kenwooda i tam wiązka jest już przystosowana do podpięcia żółtego do czerwonego.Z czerwonego jest wyprowadzony dodatkowy kabelek zakończony wtyczką i nic nie trzeba ciąć ani lutować.

A co zrobić aby na wyświetlaczu była widoczna data?
Bo po włączeniu radyjka gaśnie.
Wiem że trzeba przeciąć jakiś kabel od zasilania anteny ale czy wtedy radio będzie dobrze odbierało?

Odpowiedz do tematu