witam jak w temacie posiadam astre 95 1.6 8v instalacje landi le 98 12v/ 18w
chciałbym sie dowiedzieć czy moge parownik wymienić na inny np brc ,Tomasetto czy bedzie tez rowniez reszte rzeczy wymienic elektronike komputer itd..
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Model Opla : Astra F 1.8 8v, Omega B MV6
LPG: T/N
Wiek: 34 Dołączył: 15 Lut 2008 Posty: 718 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 17:22
W większości przypadków nie ma większego problemu przy zmianie reduktora, co najwyżej kwestia przewodów (jak byś wrzucił fotkę starego reduktora z połączeniem, to coś więcej można by powiedzieć).
nie wymienia się elektroniki przy wymianie reduktora zamiast reduktora landi bardzo dobrze pasuje reduktor Emma (firmy Elpigaz) w twoim przypadku najmniej przeróbek i moim zdaniem lepszy niż te które wymieniłeś Brc ,Tomasetto
ilu producentów reduktorów i monterów tyle opinii , a i owszem reduktory Lovato Zavoli Brc eco Emma sa na porównywalnym poziomie pod względem niezawodności i przebiegu między naprawczymi nie od dziś to wiadomo,ale w tym przypadku w miejsce reduktora Landi najlepiej będzie pasował właśnie Emma prawie bez przeróbek i na pewno lepszy niz Landi
Model Opla : Astra F 1.8 8v, Omega B MV6
LPG: T/N
Wiek: 34 Dołączył: 15 Lut 2008 Posty: 718 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 19:57
(nie jestem gazownikiem) Ogólna zasada jest taka, że czym większa w środku membrana tym lepiej (chociażby ze wzg wytrzymałości i przebiegów) dlatego również nie wspominam o "małym" brc. Osobiście Emma (firmy Elpigaz) nigdy nie chwaliłem, niejednokrotnie problemy w kilku modelach samochodów z np z precyzyjnym ustawieniem czy regeneracją. Czego nigdy nie miałem z pozostałymi które wymieniłem.
szczerze mówiąc większych problemów z regeneracją czy regulacją Emmy niema reduktor w budowie jest bardzo prosty tak jak i pozostałe , jezeli potrafisz zregenerowac reduktor Brc to z tym nie powinienes miec żadnych problemów,kwestia samej regulacji nie zawsze leży po stronie reduktora w znacznej mierze zależna jest od zastosowanego układu sterowania i mixera no i czy wielkośc membrany jest az tak wazna? większy wpływ na żywotnośc reduktora ma sposób eksploatacji(długie trasy, czy częste jazdy na krótkich odcinkach i niedogrzanym reduktorze)
Model Opla : vectra A 2,0 +gaz
Wiek: 31 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 109 Skąd: Ostrołęka
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 16:24
Jak byłem na regulacji gazu (lekko się dławił do 2 tys. obr i przerywał) to gazownik powiedział że mam już reduktor zbyt zużyty i nie da się wyregulować poprawnie gazu tak aby mało palił i płynnie silnik pracował na wszystkich obrotach.Poza tym stwierdził że mam instalację bez emulatora sondy i bez elektroniki.Silnik C16NZ .
Reduktor-BRC
Zawór gazowy -LOVATO
Instalacja była zakładana w 2005 roku,przejechane na tej instalacji prawie 60 tys.km.
Możliwe że juz by parownik się zużył?
Co lepiej: dać do zregenerowania reduktor czy zakupić nowy?
Chodzi mi o koszta ale i o sprawnośc instalacji.