Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Zatrzymanie krążenia - masaż serca
Autor Wiadomość
grepio
[Usunięty]

Wysłany: Pon Mar 26, 2007 08:48   

miarka 1983
o kursy Pierwszej Pomocy pytaj w PCK, bo prawie każdy rejonowy oddział ma uprawnienia do takich kursów,z wystawieniem certyfikatu włącznie

nie ma w polskim prawie "opcji" karania za złe udzielenie pomocy, lecz za jej Nieudzielenie;

jeżeli chodzi o złamanie żeber czy mostka, to nie jest to nic poważnego w takiej sytuacji (resuscytacja) proszę się nie bać tego, bo często mostek i żebra się łamią, a wielu pacjentów przeżywa m.in dzięki temu
pozdrawiam

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

NIESWIADEK 
ROBERT

Model Opla : Astra C18NZ +LPG

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 12:49   

Niedźwiedź napisał/a:
Ale generalnie jeśli ktoś jest bardzo wrażliwy to przy dotykaniu poszkodowanego może ich użyć.

Ja bym tu nie mówił o tym czy ktoś jest wrażliwy czy też nie - bo "twardziele" to już teraz pewnie męczą się z marskością wątroby wywołaną wirusami żółtaczki.

Tutaj nie chodzi o czyste ręce tylko o to czy czasem nie zafundujemy sobie "gościa" w postaci wirusa na całe życie!

I nie musimy wkładać brudnych rąk "do buzi" - wystarczy zbieg okoliczności - otarcie naskórka na ręce - małe skaleczenie , zbyt krótko przycięte paznokcie - wirusy nie potrzebują przetoczenia krwi - wystarczą naprawdę małe ilości!

grepio
[Usunięty]

Wysłany: Pon Mar 26, 2007 15:10   

zgadzam się z moderatorem;
każdego rannego nalezy traktować jako potencjalnego nosiciela i nalezy pamiętać o własnym zabezpieczeniu;
nie chodzi to o to, żeby ubierać się zaraz w skafander, jak Dustin Hoffman w "Epidemii", ale kilka lateksowych rękawiczek w zupełności wystarczy;
Stara zasda ratownictwa:
ratując innych uważaj na siebie

Niedźwiedź 
Anka

Model Opla : corsa MrC

Punkty zdobyte: 1
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 20:22   

W tym ostatnim zdaniu niekoniecznie miałam na myśli brud ale jednoczę się z Waszymi NIESWIADEK, i grepio, uwagami

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Yrek67
[Usunięty]

Wysłany: Pon Mar 26, 2007 20:38   

lord_wiader napisał/a:
Prędzej osoba zostałaby ukarana za nieudzielenie pierwszej pomocy w wyniku czego ranna osoba zmarła niż gdyby RKO wykonał nieprawidłowo (tzn spowodował dodatkowe obrażenia, np. złamał żebro które przebiło płuco). Gdyby jednak doszło do nieszczęścia i rodzina zmarłego pozwałaby kogoś do sądu to na 99% sąd uniewinni tą osobę,

Obyś się nie mylił. Cuda jakie zdarzają się w tym kraju dają powody żeby spodziewać sie wszystkiego.

likoss
[Usunięty]

Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 13:25   

mialem kursy w szkole sredniej i wszystko zaliczylem ale w praktyce trzeba wziasc pod uwage jeszcze czynnik stresu i wlasnie strachu zwiazanego z mozliwoscia zlego udzielöenia pomocy. Wiec co jest leprze ryzykowac i udzielac czy poprostu biernie jechac dalej .Nie wiem jak ja bym sie zachowal znajac siebie powiem ze ja bym jednak udzielal pomocy ... mam nadzieje ze nigdy nie bede musial...

NIESWIADEK 
ROBERT

Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 11:32   

Myślę że przy udzielaniu odpowiedzi na zadane przez LIKOSS'a pytanie każdy powinien pomyśleć o tym czego by chciał gdyby sam stał się ofiarą wypadku drogowego - czy umierać w oczekiwaniu na przyjazd pogotowia ( i nie mam tu na myśli opieszałości) czy mieć udzieloną pierwszą pomoc przez przypadkowego kierowcę (może nie zawsze do końca fachową! )

Cinek- 
Opel Corsa Fan Club

Model Opla : Corsa B C14NZ
Zaproszone osoby: 1

Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 18:59   

Kurs Ratownika Drogowego

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

marjustol
[Usunięty]

Wysłany: Sro Sie 29, 2007 16:16   

Hej. Popraw mnie NIESWIADEK, ale zanim wejdzie się w przypadku resuscytacji dziecka jak i topielca w cykl 30/2 , to najpierw robimy 5 wdmuchnięć...?

pozdrawiam

NIESWIADEK 
ROBERT

Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 08:51   

marjustol napisał/a:
Hej. Popraw mnie NIESWIADEK, ale zanim wejdzie się w przypadku resuscytacji dziecka jak i topielca w cykl 30/2 , to najpierw robimy 5 wdmuchnięć...?

pozdrawiam

Zależy według wytycznych jakiego towarzystwa wykonuje się RKO!

Może powyższe zdanie jest nazbyt skomplikowane ale są dwie najważniejsze instytucje, które zajmują się określaniem i badaniem wytycznych - Amerykańska i Europejska - czasami ich wytyczne się różnią i stąd twoje zapytanie.

Wybór metody zależy tylko i wyłącznie od tego w jaki sposób byłeś uczony - najważniejszym jest żeby udzielić pomocy a nie to w jaki sposób się to robi!

Nawet jeśli zrobisz wg starszych wytycznych to na pewno pomożesz, a nie zaszkodzisz!

Odpowiedz do tematu