Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Zatrzymanie krążenia - masaż serca
Autor Wiadomość
klakson 

Wysłany: Sro Gru 26, 2007 17:00   

Cytat:
1. Podczas reanimacji, chorego układa się na plecach i sprawdza się oddech przybliżając do jego ust i nosa swoje ucho i policzek w celu usłyszenia i poczucia wydychanego powietrza

Robimy to prez 10 sekund jenoczesnie patrzać oczami na klakę i reszte ciała poszkodowanego.

Cytat:
Miejsce na klatce piersiowej odnajduje się jadąc palcem wzdłuż linii podżebrowej do wyrostka mieczykowatego.(każdy może znaleźć u siebie ten wyrostek - jest to taka miękka chrząstka znajdująca się na końcu mostka - tuż nad brzuchem) Następnie odkłada się od tego punktu 2-3 palce na mostku

Nie szukamy ponieważ zależy nam na czasie. Jeśli nie chcemy przeprowadzać sztucznego oddychania można przeprowadzac sam masaż serca. Jednak zachęcam do zakupu maseczki do sztucznego oddychania ona jednocześnie chroni nas.

Cytat:
Ale niech nikt odrazu nie bierze tego do siebie i nie wychodzi z wnioskiem żeby nikogo nie dotykać

Jak nie masz rękawiczek nie musisz udzielac pomocy. Zawsze jest wazniejsze zdrowie ratownika.

Cytat:
ale zanim wejdzie się w przypadku resuscytacji dziecka jak i topielca w cykl 30/2 , to najpierw robimy 5 wdmuchnięć...?

Tak 5 wdmuchnięć dla dziecka i topielca. Nalezy pamiętać, że u dziecka trzeba jednocześnie w nos i usta dmuchac.

Cytat:
najważniejsze instytucje, które zajmują się określaniem i badaniem wytycznych - Amerykańska i Europejska

Co to tego chca ujednolicć algoytmy do postepownia 1 pomocy, lecz ameykanie zawszemusza mieć cos po swojemu.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

NIESWIADEK 
ROBERT

Model Opla : Astra C18NZ +LPG
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 13:39   

klakson napisał/a:
Cytat:
Miejsce na klatce piersiowej odnajduje się jadąc palcem wzdłuż linii podżebrowej do wyrostka mieczykowatego.(każdy może znaleźć u siebie ten wyrostek - jest to taka miękka chrząstka znajdująca się na końcu mostka - tuż nad brzuchem) Następnie odkłada się od tego punktu 2-3 palce na mostku

Klakson dopisał - "Nie szukamy ponieważ zależy nam na czasie"

Ciekawe ile razy reanimowałeś człowieka?
Bo ja jestem ratownikiem w pogotowiu i zdarzyło mi się to już kilka razy.

Spróbuj raz ułożyć źle ręce i klatka połamana! a jak zachowasz się według zasady i położysz przynajmniej na połowie mostka to prawdopodobieństwo połamania żeber jest znikome!

[ Dodano: Czw Sty 24, 2008 13:42 ]
klakson napisał/a:
Jak nie masz rękawiczek nie musisz udzielac pomocy. Zawsze jest wazniejsze zdrowie ratownika

Super RATOWNIKU ??? ?

Chciałbyś udusić się własnymi wymiocinami przed przyjazdem pogotowia bo nikt nie miał rękawiczek i nie odchylił ci głowy!
Ostatnio zmieniony przez NIESWIADEK Czw Sty 24, 2008 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

klakson 

Wysłany: Pon Lut 04, 2008 13:05   

Cytat:
klakson napisał/a:
Jak nie masz rękawiczek nie musisz udzielac pomocy. Zawsze jest wazniejsze zdrowie ratownika

Super RATOWNIKU ??? ?

Chciałbyś udusić się własnymi wymiocinami przed przyjazdem pogotowia bo nikt nie miał rękawiczek i nie odchylił ci głowy!

To było odnoście nie do tego zdażenia.

Cytat:
klakson napisał/a:
Cytat:

Klakson dopisał - "Nie szukamy ponieważ zależy nam na czasie"

Ciekawe ile razy reanimowałeś człowieka?
Bo ja jestem ratownikiem w pogotowiu i zdarzyło mi się to już kilka razy.

Mi mówili żeby układać ręce na lini sutkowej.

A tak w ogóle panie zawodowy ratowniku to jak się ściąga materiały z internetu to należy je przeczytać i skorygować, ponieważ trochę się zmieniły zasady. A tak na marginesie ja nie jestem ratownikiem, i nie napotkała mnie sytuacja żebym musiał udzielić 1 pomocy, ale fantomów sie już napompowałem.

[ Dodano: Pon Lut 04, 2008 12:12 ]
Jestem ciekaw ile razy Ty rękawiczek podczas wyjazdu nie miałeś??

NIESWIADEK 
ROBERT

Wysłany: Pon Lut 04, 2008 20:22   

klakson napisał/a:
[ Dodano: Pon Lut 04, 2008 12:12 ]
Jestem ciekaw ile razy Ty rękawiczek podczas wyjazdu nie miałeś??

Nie zapominaj że ja mam rękawiczki na wyposażeniu karetki i zakładam je jeszcze przed tym jak zobaczę co sie stało.

Wydaje mi się że brak rękawiczek w samochodach osobowych często się zdarza - (bo na przykład zostały wykorzystane do zmiany koła )

Zapewniam cię że gdybym nie miał rękawiczek to też udzielił bym pomocy (gdyby tylko miała uratować komuś życie ) !!!

A propos danych z internetu to nie są one złe - tylko niekompletne.
Już niedługo powstanie strona internetowa, na której zamieszczę najnowsze wytyczne z filmami instruktażowymi!
Pozdrawiam

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

klakson 

Wysłany: Wto Lut 05, 2008 02:58   

Trzeba zacząć od tego, że apteczki w samochodach już nie są obowiązkowe i nie posiada ich większość, a jak je posiada to są puste lub nie kompletne.

MacGyver 

Model Opla : Astra G 2,0 DTI
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 20:51   

NIESWIADEK napisał/a:
Nacisk na mostek wykonuje się 30 razy, po czym dwa wdechy (każdy trwający około 1 sekundę).

Cykl (30/2) powtarza się.

Zgodnie z nowymi postanowieniami Europejskiej Rady Resuscytacji, cykl jest taki sam dla jednego jak i dwóch ratowników.
System 30/2 stosuje się także u dzieci, uwzględniając oczywiście mniejszą ilość wdmuchiwanego powietrza i większe tempo uciśnięć (ok.120-130 na minutę).

Witam
Na prawie wszystkich stronach w internecie jakie znalazłem o masażu serca jest system 15/2. System 30/2 znalazłem tylko na dwóch stronach. Wśród tych zalecających 15/2 jest sporo godnych zaufania, np. Miejska Stacja Pogotowia Ratunkowego w Gdyni: "Od początku roku 2001 weszły w życie nowe standardy dotyczące reanimacji krążeniowo - oddechowej. Nie ma już rozróżnienia na metody jednego i dwóch ratowników. W każdej sytuacji proporcje masażu i sztucznego oddychania mają się jak 15:2. Na każde dwa wdechy przypada 15 uciśnięć mostka.", czy WOPR:"Wytyczne Europejskiej Rady Resustytacyjnej z 2000 roku mówią, że zarówno w wypadku jednego, jak i dwóch ratowników, stosunek masażu do wentylacji metodą usta-usta albo usta-nos wynosił 15:2.
Stosunek częstości masażu do wentylacji u dzieci:
Powyżej 8 r.ż. - jak w wypadku osób dorosłych: 15:2, niezależnie od liczby ratowników.
Poniżej 8 r.ż. - 5:1, niezależnie od liczby ratowników.
Poniżej 1 miesiąca życia - 3:1, niezależnie od liczby ratowników."

Czy jest wszystko jedno, który system się stosuje? Czy któryś może jest lepszy? No i co z tymi dzieciakami?
Pozdrawiam
MacGyver

NIESWIADEK 
ROBERT

Wysłany: Pią Mar 14, 2008 19:56   

MacGyver napisał/a:
"Od początku roku 2001 weszły w życie nowe standardy dotyczące reanimacji krążeniowo - oddechowej.

Tutaj stacja pogotowia w Gdyni - zapomniała o uaktualnieniu strony.

Od 2005 roku zarówno wytyczne europejskie i amerykańskie podają jako prawidłowy stosunek uciśnięć do oddechów - 30:2

MacGyver - super że interesujesz się tą sprawą ale nie mam pojęcia jakim cudem udaje ci się znaleźć wyłącznie stare wytyczne.

Zobacz np tutaj:

http://www.pierwszapomoc.com/299/

http://www.ratownictwo.win.pl/

http://www.pierwszapomoc.net.pl/

:!: A tutaj podaję link dla naprawdę ambitnych: :!:

:arrow: http://www.prc.krakow.pl/wyty/wyt2005.html

MacGyver 

Model Opla : Astra G 2,0 DTI
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 20:56   

NIESWIADEK napisał/a:
MacGyver - super że interesujesz się tą sprawą ale nie mam pojęcia jakim cudem udaje ci się znaleźć wyłącznie stare wytyczne.

Witam
Tak raz tylko wpisałem w wyszukiwarce i wyskoczyły mi w więszości strony ze starymi wytycznymi. Dzięki za wyjaśnienie sprawy i za ciekawe linki.
Pozdrawiam

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Odpowiedz do tematu