|
|
| Autor |
Wiadomość |
klakson
|
Wysłany: Sro Gru 26, 2007 17:00
|
|
|
| Cytat: | | 1. Podczas reanimacji, chorego układa się na plecach i sprawdza się oddech przybliżając do jego ust i nosa swoje ucho i policzek w celu usłyszenia i poczucia wydychanego powietrza |
Robimy to prez 10 sekund jenoczesnie patrzać oczami na klakę i reszte ciała poszkodowanego.
| Cytat: | | Miejsce na klatce piersiowej odnajduje się jadąc palcem wzdłuż linii podżebrowej do wyrostka mieczykowatego.(każdy może znaleźć u siebie ten wyrostek - jest to taka miękka chrząstka znajdująca się na końcu mostka - tuż nad brzuchem) Następnie odkłada się od tego punktu 2-3 palce na mostku |
Nie szukamy ponieważ zależy nam na czasie. Jeśli nie chcemy przeprowadzać sztucznego oddychania można przeprowadzac sam masaż serca. Jednak zachęcam do zakupu maseczki do sztucznego oddychania ona jednocześnie chroni nas.
| Cytat: | | Ale niech nikt odrazu nie bierze tego do siebie i nie wychodzi z wnioskiem żeby nikogo nie dotykać |
Jak nie masz rękawiczek nie musisz udzielac pomocy. Zawsze jest wazniejsze zdrowie ratownika.
| Cytat: | | ale zanim wejdzie się w przypadku resuscytacji dziecka jak i topielca w cykl 30/2 , to najpierw robimy 5 wdmuchnięć...? |
Tak 5 wdmuchnięć dla dziecka i topielca. Nalezy pamiętać, że u dziecka trzeba jednocześnie w nos i usta dmuchac.
| Cytat: | | najważniejsze instytucje, które zajmują się określaniem i badaniem wytycznych - Amerykańska i Europejska |
Co to tego chca ujednolicć algoytmy do postepownia 1 pomocy, lecz ameykanie zawszemusza mieć cos po swojemu. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
NIESWIADEK
ROBERT

Model Opla : Astra C18NZ +LPG
|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 13:39
|
|
|
| klakson napisał/a: | Cytat:
Miejsce na klatce piersiowej odnajduje się jadąc palcem wzdłuż linii podżebrowej do wyrostka mieczykowatego.(każdy może znaleźć u siebie ten wyrostek - jest to taka miękka chrząstka znajdująca się na końcu mostka - tuż nad brzuchem) Następnie odkłada się od tego punktu 2-3 palce na mostku
Klakson dopisał - "Nie szukamy ponieważ zależy nam na czasie" |
Ciekawe ile razy reanimowałeś człowieka?
Bo ja jestem ratownikiem w pogotowiu i zdarzyło mi się to już kilka razy.
Spróbuj raz ułożyć źle ręce i klatka połamana! a jak zachowasz się według zasady i położysz przynajmniej na połowie mostka to prawdopodobieństwo połamania żeber jest znikome!
[ Dodano: Czw Sty 24, 2008 13:42 ]
| klakson napisał/a: | | Jak nie masz rękawiczek nie musisz udzielac pomocy. Zawsze jest wazniejsze zdrowie ratownika |
Super RATOWNIKU ?
Chciałbyś udusić się własnymi wymiocinami przed przyjazdem pogotowia bo nikt nie miał rękawiczek i nie odchylił ci głowy! |
| Ostatnio zmieniony przez NIESWIADEK Czw Sty 24, 2008 13:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
klakson
|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 13:05
|
|
|
| Cytat: | klakson napisał/a:
Jak nie masz rękawiczek nie musisz udzielac pomocy. Zawsze jest wazniejsze zdrowie ratownika
Super RATOWNIKU ?
Chciałbyś udusić się własnymi wymiocinami przed przyjazdem pogotowia bo nikt nie miał rękawiczek i nie odchylił ci głowy! |
To było odnoście nie do tego zdażenia.
| Cytat: | klakson napisał/a:
Cytat:
Miejsce na klatce piersiowej odnajduje się jadąc palcem wzdłuż linii podżebrowej do wyrostka mieczykowatego.(każdy może znaleźć u siebie ten wyrostek - jest to taka miękka chrząstka znajdująca się na końcu mostka - tuż nad brzuchem) Następnie odkłada się od tego punktu 2-3 palce na mostku
Klakson dopisał - "Nie szukamy ponieważ zależy nam na czasie"
Ciekawe ile razy reanimowałeś człowieka?
Bo ja jestem ratownikiem w pogotowiu i zdarzyło mi się to już kilka razy.
|
Mi mówili żeby układać ręce na lini sutkowej.
A tak w ogóle panie zawodowy ratowniku to jak się ściąga materiały z internetu to należy je przeczytać i skorygować, ponieważ trochę się zmieniły zasady. A tak na marginesie ja nie jestem ratownikiem, i nie napotkała mnie sytuacja żebym musiał udzielić 1 pomocy, ale fantomów sie już napompowałem.
[ Dodano: Pon Lut 04, 2008 12:12 ]
Jestem ciekaw ile razy Ty rękawiczek podczas wyjazdu nie miałeś?? |
|
|
|
 |
NIESWIADEK
ROBERT

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 20:22
|
|
|
| klakson napisał/a: | [ Dodano: Pon Lut 04, 2008 12:12 ]
Jestem ciekaw ile razy Ty rękawiczek podczas wyjazdu nie miałeś?? |
Nie zapominaj że ja mam rękawiczki na wyposażeniu karetki i zakładam je jeszcze przed tym jak zobaczę co sie stało.
Wydaje mi się że brak rękawiczek w samochodach osobowych często się zdarza - (bo na przykład zostały wykorzystane do zmiany koła )
Zapewniam cię że gdybym nie miał rękawiczek to też udzielił bym pomocy (gdyby tylko miała uratować komuś życie )
A propos danych z internetu to nie są one złe - tylko niekompletne.
Już niedługo powstanie strona internetowa, na której zamieszczę najnowsze wytyczne z filmami instruktażowymi!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
klakson
|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 02:58
|
|
|
| Trzeba zacząć od tego, że apteczki w samochodach już nie są obowiązkowe i nie posiada ich większość, a jak je posiada to są puste lub nie kompletne. |
|
|
|
 |
MacGyver

Model Opla : Astra G 2,0 DTI
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 20:51
|
|
|
| NIESWIADEK napisał/a: | Nacisk na mostek wykonuje się 30 razy, po czym dwa wdechy (każdy trwający około 1 sekundę).
Cykl (30/2) powtarza się.
Zgodnie z nowymi postanowieniami Europejskiej Rady Resuscytacji, cykl jest taki sam dla jednego jak i dwóch ratowników.
System 30/2 stosuje się także u dzieci, uwzględniając oczywiście mniejszą ilość wdmuchiwanego powietrza i większe tempo uciśnięć (ok.120-130 na minutę). |
Witam
Na prawie wszystkich stronach w internecie jakie znalazłem o masażu serca jest system 15/2. System 30/2 znalazłem tylko na dwóch stronach. Wśród tych zalecających 15/2 jest sporo godnych zaufania, np. Miejska Stacja Pogotowia Ratunkowego w Gdyni: "Od początku roku 2001 weszły w życie nowe standardy dotyczące reanimacji krążeniowo - oddechowej. Nie ma już rozróżnienia na metody jednego i dwóch ratowników. W każdej sytuacji proporcje masażu i sztucznego oddychania mają się jak 15:2. Na każde dwa wdechy przypada 15 uciśnięć mostka.", czy WOPR:"Wytyczne Europejskiej Rady Resustytacyjnej z 2000 roku mówią, że zarówno w wypadku jednego, jak i dwóch ratowników, stosunek masażu do wentylacji metodą usta-usta albo usta-nos wynosił 15:2.
Stosunek częstości masażu do wentylacji u dzieci:
Powyżej 8 r.ż. - jak w wypadku osób dorosłych: 15:2, niezależnie od liczby ratowników.
Poniżej 8 r.ż. - 5:1, niezależnie od liczby ratowników.
Poniżej 1 miesiąca życia - 3:1, niezależnie od liczby ratowników."
Czy jest wszystko jedno, który system się stosuje? Czy któryś może jest lepszy? No i co z tymi dzieciakami?
Pozdrawiam
MacGyver |
|
|
|
 |
NIESWIADEK
ROBERT

|
|
|
|
 |
MacGyver

Model Opla : Astra G 2,0 DTI
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 20:56
|
|
|
| NIESWIADEK napisał/a: | | MacGyver - super że interesujesz się tą sprawą ale nie mam pojęcia jakim cudem udaje ci się znaleźć wyłącznie stare wytyczne. |
Witam
Tak raz tylko wpisałem w wyszukiwarce i wyskoczyły mi w więszości strony ze starymi wytycznymi. Dzięki za wyjaśnienie sprawy i za ciekawe linki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|